Att agera föredragshållare

I min inbox låg det ett brev och blinkade häromdagen med en överaskande förfrågan.

Än mer överaskande blev mitt svar… jag som lider av hyfsat svår rampfeber tackade trots det ja till att hålla föredrag för Volvos fotoklubb!

Mitt intellekt talade nämligen mitt mer orationella jag till rätta. Jag är väl bättre än att bli offer för en fobi? Att undvika visa situationer pga en rädsla tycks ju synnerligen dumt..

Varför den där fobin överhuvudtaget uppstod grundar sig nog i påtvingade pianouppspelningar som liten. Min mamma såg nog dollartecken framför ögonen då jag som 4 åring tog ut melodifestivalslåtarna på piano och jag sattes kvickt i privat pianoskola från den åldern.. Att stå på scen framför hundratals personer var inte alltid uppskattat från mitt håll och än värre blev det med tiden. Den där känslan av utsatthet sitter kvar än, men det är en känsla jag tänker arbeta bort.

Ett försök gjordes redan för ett par år sedan vid Borås fotoklubb då jag höll ett föredrag om mitt fotograferande hos dom.

Ett föredrag som gjorde intryck hos mig och lärde mig massor ! Inte minst om mig själv och att det faktiskt går att övervinna mycket.

Så med skräckblandat förtjusning ser jag märkligt nog fram emot att få möta Volvos fotofantaster och försöka få dom (och även mig själv) tänka outside the box;-)

Författare: Anna Ulmestrand

Fotograf med förkärlek till att kombinera ord med bild. I min blogg visar jag mer av mitt liv, mina tankar och tillrättavisanden till mig själv. En offentligt monolog, där jag om jag har tur.. kan få det till dialog med andra.

14 reaktioner till “Att agera föredragshållare”

 1. Åååh, vad roligt vännen!!!! Nu jäklar börjar du slå igenom på allvar!! När är det dags? Shit, jag kommer vara ännu malligare (är så klart redan mallig över att få vara din vän) när du är värsta kändisen ;)!!!!! Kraam!

  1. Haha, kändis vete fasen hörrö…. !!!
   Men det gav blodad tand att tala inför er på kalaset;-)
   De kändes ärligt väldigt tryggt o faktiskt skitkul (ok ok jag var på pickasnörven, men ändå;-))
   Kan man bara koma in i samam stämning skall det nog bli bara roligt tror jag..
   Efetre nyår var det sagt. inget datom spikat än, men han skulle höra av sig mer exakt. Bra – det ger mig lite tid att skapa en digital sammantällning att gå efter

   KRAAM o go första advent:-)))

 2. Åh, jag önskar jag kunde komma och lyssna på ditt föredrag! Jag är helt övertygad om det är både intressant, underhållande och lärorikt! Och härligt nog tror jag att det kommer vara likadant för dig! Man lär sig alltid något nytt genom att göra nya saker och att utmana sig på detta sätt är både imponerande och för din skull oerhört bra gjort!

  Ang. scenen så är jag tvärtom! Jag älskar att vara i centrum…på scenen…i alla människors fokus! Men bara när jag sjunger! Jag skulle nog aldrig vilja vara i centrum som brud…vågar knappt öppna munnen om jag inte vet att alla kommer lyssna uppmärksamhet på vad jag har att säga! Jag tror nämligen inte min röst kommer höras i talande form! Och inte heller tror jag att det jag har att säga är särskilt intressant för personerna i fråga som skulle lyssna!

  Trist när föräldrars stöttande och uppmuntrande blir för mycket och påtvingande! Hos mig fick jag tidigt höra av min mamma att jag är alldeles för blyg för att stå på scenen så under tonårstiden när jag ville testa talangjakter fick jag stanna hemma i tryggheten för enligt min kära mor skulle jag aldrig klara av det! Det är motsatsen till ditt och lika förlamande!

  Ha en superfin första advent Anna!

  kram!

  1. Tja jag hoppas jag kan ge iaf min syn på macrofoto.
   Det är ju ingen sanning i det, bara en åsikt i mängden liksom? Men det är ju ett ämne både jag och de som lyssnar brinner för.. det känns ju skönt? Annars hade jag nog känt som det du berättar om.
   Jag har kikat på medlemmarnas sidor lite grann och de är mycket duktiga! Inget att ”lära” där liksom utan mer kanske bara tillföra ett nytt, kanske ”kvinnligare” synsätt. Definitivt mer otekniskt iaf;-)

   Tja, min mor ville mig nog bara väl och hade jag totalt stretat emot skulle hon aldrig tvingat mig till något.
   Att helt enkelt våga lyssna till vad man egentligen vill är vad jag försöker göra. Bortanför den där skräcken och dåliga självförtroendet och inte göra det för någon annas skull – än för min egen:-)

   En härlig första advent till dig med Annelie:-)
   Kram

 3. Ja men vad spännande Anna! Tänk att ha ett gäng taggade fotografer framför sig som inget annat vill än lyssna och lära till varje ord du säger, synd att det inte är medlem i Volvos fotoklubb. Hade mer än gärna satt mig bland publiken och fått lite handfasta råd hur man hanterar macrolinsen med sådan elegans att man kan skapa bilder i bästa Ulmestrands klass…..eller nästan iaf 🙂
  Lycka till med föredraget och inse att dina bilder är i en klass för sig själv!!

  Mvh, Jörgen

  1. Ja hualiga, spännande är det sannerligen.. på gränsen till magont, men samtidigt vansinnigt roligt på ett annat sätt.
   Jag satt hela kvällen igår och gick igenom varför jag fotar, vad som driver mig och vad är det jag vill få fram… När jag väl börjar nysta och stapla upp är det intressant att se den röda tråd som växer fram.
   Men nej nej…..hade jag vetat att DU som jag själv beundrar så mycket satt i publiken skulle jag stammat som ett fån! Snacka om prestationsångest….?! Hualiga.
   Det fins INGET jag kan lära dig jörgen – du kan lära mig däremot:-)
   Jag hopaps väl kunna inspirera int till att fota som jag utan hitta sitt egna driv och egna passion.
   Kanske blir någon mer intresserade av macro efetr föredraget och vill prova och inget skulle göra mig gladare iof, för det ÄR ju en enastående värld full av möjligheter att fantisera!:-)
   Det är ju det bästa scenarieet.. det värsta äre at jag avskräckt dom för all framtid, men stammande knallröd uppenbarelse med yvigt hår och kassa färger på skärmen;-)

   Tack Jörgen för din lyckönskan! Jag tar till mig den och bär den med mig den 17:e januari – då det smäller

   Mvh Anna

 4. hello I was luck to search your website in google
  your Topics is fine
  I obtain much in your website really thank your very much
  btw the theme of you blog is really impressive
  where can find it

 5. Lycka till den 17:e Januari. Övertygad att du kommer att klara av det med bravur samt att väcka tankar och inspirera mötesdeltagarna…
  Skulle gärna suttit med och lyssnat och lärt lite mer om macrovärlden.
  Ha de bäst!!
  /kalle mannen

  1. Hej Kallemannen:-)
   Jadu.. jag ser märkligt nog mer o mer fram emot detta! Föredraget är påbörjat och 100 sidor hyfsat klara – det är bara finslipning som behövs i detta läget och ev omstrukturering.
   Att stå framför ett gäng fotografer man överlag inte vet så mycket om, är spännande! En fotograf i gruppen känner jag lite mer och beundrar mycket, men han fotar som jag förstår mest studiofoto – något jag själv inte alls ägnar mig åt eller behärskar.
   Jag har kikat på medlemmarnas sidor och de hade omycket bra bilder! Visst ökar pressen inombords i mångfald iom det, men samtidigt är det nödvändigt att veta vilken nivå de andra ligger på också. Förmodligen kommer mina egna förutfattade meningar om män, teknik och fyrkantig volvo överbevisas ytterst snabbt.

   Ha det bäst du med vännen:-)
   //Mvh Vittran

 6. Haha alldeles säkert…. 🙂
  Släng alla förutfattade meningar, annars så ser man den sanning som man själv vill se 🙂
  Gör som när du fotograferar… öppna sinnen :))

  Skulle verkligen vara spännande att kunna närvara och höra på lite tankar om fotografi, det gillar vad än det må handla om. Finns alltid något bra man kan snappa upp.

  Ha det bäst!!
  /Mvh Kalle

  1. Absolut, öppna sinnen och inget förutfattat är ju strävan…
   Skönt att du säger så, för ajg håller ju med – att ”bara” hålla med och tycka samma, eller motsatsen kan ge en Aha-upplevelse för mig då jag lyssnat på föredrag och då har det ändå get något s a s.

   Och du, idag är det fredag!:-)

   Vittran

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: