Surtes ljuva ljus

Jag pratar ibland om en för mig speciell plats – Surte. Anledningen är dess belägenhet, ett par sjöarn högt upp i berget får ibland ett unikt ljus, speciellt då solen sänker sig och låter den rosa röda himlen färga vattnet, eller som häromdagens isen vackert rosa. För ovanlighetens skull hade jag stativet med mig och det var tur det, för det blev snabbt mörkt! När solen väl snuddar horisonten är det inte många minuter kvar. Dessa bilder togs med rätt många sekunders slutartid.

Jag hopas på en tur med kameran imorgon, kanske till Surte – när solen sänker sig ner.

Nedan, där sjön mynnar ut i en kaftig for som strax efter blir till ett vattenfall. Ni kan tänka er hur vackert de tär då temperaturen faller och istappar kantrar fallet! Men som det mest åtråvärda här i livet är det ofta svårt at få/nå, för det är blött, gyttjigt och mycket komplicerat att klättra dit ner till fallet.

Men det går;-)

Författare: Anna Ulmestrand

Fotograf med förkärlek till att kombinera ord med bild. I min blogg visar jag mer av mitt liv, mina tankar och tillrättavisanden till mig själv. En offentligt monolog, där jag om jag har tur.. kan få det till dialog med andra.

12 reaktioner till “Surtes ljuva ljus”

  1. Hej Härliga Halina!
   Du är en peppande solstråle hörrödu!

   Just det där med solnedgångar och deras ljus har jag alltid haft extremt svårt, det BLIR aldrig bra på bild??? GAH! Och tror knappt jag kan hitta en endaste solnedgångsbild på hårddisken…jga har insett mina begränsgningar där;-)
   Att du tycker det ser ok ut glädjer mig att höra! Det ÄR attans svårt tycker jag…
   Stort tack för att du kikar in här med jämna mellanrum och får mig känna mig synlig – en kvina jag mött och vet vem hon är och därför kan sätta ett ansikte till namnet Halina:-)
   Mvh Anna

 1. Fantastiska färger! Kul att du börjat använda stativet! Sista bilden är helt makalös med ljuset och vattenrörelsen i kontrast till stenen, grenen och klippan. Kanon!

  1. Jamen visst förstår du, gamla hundan KAN sitta. Det är dock sällsynt;-)
   Och hade du släpat på det rangliga(stativet) skulle du nog förstå min irritation med *s* Jag BORDE köpa nytt, men eftersom jag så sällan behöver det känns det bara onödigt att kasta ut pengar på något sådant.. Kanske är smärtgränsen snart nådd, vem vet;-)
   Kul att du gillade Surtes forsar – dom kan man spana länge på! Hopaps du har vägarna förbi någongång så jag får visa dig den spännande platsen!
   Fast, det är klart.. då kanske området kommer befolkas av dina kursdeltagare i framtiden – hmmmm;-)
   /mvhvAnna

 2. Hi Anna,
  Been a while, yet still get your blogg mailed to me. Always uplifting to see your ideas.
  Your work is quite exceptional, the only help I would like to offer is in referance to the format; theres nothing wrong in keeping it all a standard form, yet feel that 90% of your subjects are going to look so much better in a square formate. The square is so good for just shapes with movment and also softer on the eye. I use it mostly, as it seems more natural than trying to fix that comp in a rektangle.

  I know frames come in A4 sizes, yet don´t let a frame inhibit your development HU?!
  Regards Steve

  1. Hi Stephen!
   I’m glad to see your name here again
   Ehum….I disagree with you about my own pictures and their origin (obviously, otherwise I cropped my photos to the square shape always) – but I respect your opinion:-)
   Tips are valuable and are not to be despised! (although I, as usual, are being stubborn and want to go my own way;-))
   I really think it’s important to listen to himself and his own taste.
   Specially today – when we compete and compare ourselves with each other in almost everything.

   In my case, I crop my photo already in the camera, not afterwards.
   Very rarely do I trim the picture later on in the compuer. I like to enhance colors in Rawfiler to get the way I thought it looked like the photo opportunity. Absolutely! However, I am no fan of frames, or effects to add a picture after the fact. I’ve tried and tried, but found that I prefer to leave it alone.

   Regards Anna

 3. Det är alltid så härligt att kila in på dina sidor, titta, ta ett par djupa andetag och hämta lite mer kraft till resten av arbetsdagen.
  Nu vet du, du är ett andrum. Och inspiration!
  Fint som snus 🙂

  Hej så länge!
  /Sara B

  1. Andrum? Oj… Fast, inte jag ju – naturen väl:-) Önskar man kunde spara doften och friska luften med – vem vet, kanske en dag i famtiden kan man bjuda på en dos gyttjig lera ihop med tallbarrsdoft? Rakt ur datorn ?;-)
   Stort tack Sara – det värmer att du fick må gott en stund och ta en liten paus fårn det där arbete som alltid alltid stjäl för mycket av oss..
   Eller tja.. om am då inte heter Brusut Östling eller Hans Strand;-) Snacka om världens bästa jobb?;-)
   (och bästa ögon? Om man nu kan mäta sånt….)

   Välkommen åter:-)

   Mvh Anna

  1. Tack, vad roligt att du tyckte om dom:-) Himlen var enormt rosatonad den kvällen! Och det tillhör inte vanligheten att man är såpass klok att stativ släpades med, men tänkte att det nog kunde bli just så enastående färger som det var den kvällen.
   Men står det så? shutter 60 är ju en omöjlighet – slutare 60 finns inte ens ju? 32 är max?
   Hmm möjligen att brännvidden kan ha varit 60 – att jag använt mig av mitt 50 mm canon som jag försöker använda mig av till landskapsbilder. Dock blir det mest så att macrot hänger på ändå;-) Även till landskap
   Mvh Anna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: