Är hösten kvinnlig…?

I en ständigt rusande tid, med forsande känslor, porlande hopp som bubblar upp för att strax efter krasst inse illusionen och platt falla dött samman igen.

I ett liv med sinande tilfällen att hämta andan välkomnar jag hösten som bjuder på stillhet och rekreation.

Få tillfällen får mig att öppna ögonen som denna årstiden.

Naturen stå på vänt, så tycks även livet.

Som om allt håller andan; moder jord tar sig ett djupt andetag i väntan på vinterns solkigt askgråa täcke för att döva hennes ångest, dämpa hennes inre lustan och begär:

”Sinna dig kvinna” mumlar han från skuggorna, från den iskallt lövbeströdda nattsvarta sjön.. från dimmdansen på en stilla äng i gryningen.. .. ”stilla dig”…säger han högre men mörk lugn röst.

”Älskade.. vila en stund.”

……. Jo vintern är nog en han med sina kalla färger låter han övervinna sin eldfärgade kvinnas energi med sitt lugn… han bevakar henne avvaktande och analyserande.

Sommaren är vår eldiga kvinna, hon som dansar ohämmat och vilt i flamingoklänning i solnedgången med en paraplydrink i ena näven och en ros i andra.

Hennes uppenbarelse är fullt av liv och hon LEVER livet med fröjd i hjärtat obekymrat av sin omgivning snurrar hon runt runt – fortare fortare! För att övermannas av vår mystiska man.

Tillsammans kryper de ner i sin säng för att skapa ljuva minnen bakom en iskall fasad.. ett yttre som aktivt döljer det inre flammande – blomstrande, ty där finns fortfarande livet under ytan.

Och så om våren kommer deras kärleksbevis.. det gror.. det växer, det har ynglat av sig och livet börjar åter.

Författare: Anna Ulmestrand

Fotograf med förkärlek till att kombinera ord med bild. I min blogg visar jag mer av mitt liv, mina tankar och tillrättavisanden till mig själv. En offentligt monolog, där jag om jag har tur.. kan få det till dialog med andra.

12 reaktioner till “Är hösten kvinnlig…?”

 1. Är det djävulen själv, som dyker upp i första bilden? Hösten (djävulen) som försöker driva en kil mellan sommaren och vintern, för att försöka stoppa det från att gro nästa vår?
  Och sen andra bilden… Där är ju ett ansikte som tittar fram, moder natur? ;-), med en ekorre vid sidan om. Och en grön snigel som kommer krypande med sitt gula hus 🙂

  Jo jag gillar också hösten, finns inga krav på att man ”måste” en massa saker, som det gör under sommaren. Det blir tid till eftertanke, och man får ”lov” att göra ingenting en dag.
  OCH, inte minst, hösten, och vintern, kommer med löfte om att en ny vår snart är på gång…

  Snart börjar livet åter 🙂
  Kram

  1. Jo men visst är det ju så… mycket beroende på vädret – det GÅR helt enkelt inte att sola/bada/åkabåt/klippagräs/gräva i rabatter utan det är ok at ta det lugnt. Vi är ju bra på att ställa oss i massa fack för att jämföra oss med varandra..annars går snacket ”Jasså har inte dom klippt gräset ännu”
   Vi vill så gärna duga o på hösten gör man det ändå utan dessa måsten.
   Kram

 2. Jag har alltid tyckt att hösten är manlig. Iklädd överrock med uppvikt krage, gärna med en bredbrättad hatt, går man i regnet, på gatorna, mellan trädgårdarna, ensam, övergiven.
  Det man sådde i våras skördas nu av andra. Men en man är stark, han överlever vintern och sedan kommer en ny vår.

  …så det kan bli när man tittar på bilder, tack för inspirationen!

  /Thomas

  1. Intressanta tankar Thomas som för mig har en rätt stark koppling till annat.. och kanske är det så.. vi för in våra egna känslor och uppleveser som förändras och växer i takt med väderleken?
   Jag själv är nog lika snabbt skiftande som en regnbåge – ena sekunden upp andra ner… och känner mig ibland som det där haglet som brukar dyka upp på sensommaren.. märkligt.. knäppt och aldeles fel.. haha.

   Tack själv för att du delade med dig av gubben höst:-)
   Mvh Anna

 3. Du är inte bara en fantastisk fotograf….även dina texter är mycket intressanta och man sugs in i din värld av färg form och fantasi 🙂

  Jag längtar redan efter din bok……ha det bra!!!!

  1. Hej Christin.. så trevligt att du hittat hit och även trevligt att få lite press på mig ang boken som så sakterliga rullar på;-)
   Tack för kommentaren och ha det så bra du med:-)
   Mvh Anna

 4. Vad är det som gör att människor, likt Jörgen, känner krav på att man måste göra saker på sommaren? Många känner så och var den stressen kommer ifrån har jag svårt att förstå! Men jag tror också att många tycker om hösten, precis som du skriver, för det blir lugn och det blir mera accepterat att ta det lugnt! Jag tror många flera gillar hösten än vad de vågar erkänna…just pga av lugnet efter den stressiga sommaren med alla krav!

  Jag håller med dig om att Vintern nog är manlig…fast han har sin Isdrottning vid sin sida…och det kanske är hon som är analyserande för ärligt talat, hur många män analyserar någonting överhuvudtaget om det inte gäller aktier, eller husbyggen eller något annat konkret!
  Våren, den är spirande kvinnlig, en ung kvinna som vill så mycket… Men både sommaren och hösten är för mig könlös! Varför kan jag inte se något kön på dessa två…

  Din understa bild är helt fantastisk och en riktig annabild! Fantastiska färger…

  Jag önskar dig en fortsatt skön helg!

  KRAM

  1. Hej Annelie:-)
   Tja de tär ju som du själv säger förmodligen.. det är ok att ta det lugnt, då man nästan inte har någt val? Vad är väl hösten om inte te med mackor och tända ljus til en god bok. ? ordet höst målar genast upp dessa bilder inom mig iaf:-)
   (Även om jag själv ALDRIG satt mig ner med en god bok – speciellt inte till en kopp te! Haha)
   men jag BORDE göra det.. min ordvokabulär är inte bra, orden fattas mig ofta och det bubblar inombords med allt jag vill säga och förmedla men inte hittar jag dom där inen i virrvarret alltid…
   jag inbillar mig att en god bok är svaret, men kan ha fel.
   Tack för så värmande rader om de knäppta korten.. och hoppas du hade en lika trevlig helg som du önskade mig? En härlig fortsättning på veckan önskar jag dig iaf:-)
   kram

 5. Oj, vilken läcker sistabild! 🙂 Trevligt att se den så stor också.

  Ler lite när jag läser Annelis rader. Grekerna sätter genus/neutrum, (eller vad det heter), framför alla ord och då är våren kvinnlig och vintern manlig. Sommar och höst är däremot neutrum – eller könlös som Anneli skriver. 🙂

  Visst är det mysigt med hösten. Man kan tända sin mysbelysning igen och mysa i soffan med en kopp te eller surfa på nätet och se på fina bilder och tänkvärda ord! 🙂

  Nu ska jag göra som jag skriver och ta en kopp te i soffan, då jag har målat halva dagen, med pensel och roller istället för med ljuset! 😉

  Kram

  1. Tjena Sterios! Jasså – är det så? Jamen då hade hon ju rätt – iaf på grekiska:-)
   Så märkligt ändå….

   Jasså det är renoveringen som gäller för dig med? Här är det badrum som skal fixat med ett för mig mycket efter längtat badkar!! Ojojoj som jag suktat efter ett sådant och nu 16 år senare skall jag äntligen få ett:-)
   (sen är det bara diskmaskenen så är jag HELNÖJD ,-))

   Här har det spelats pingis på kvällen – hur kul som helst.! Köksborden blev snabbt en kamp mellan mor och son;-)

   Kram

 6. Hej Anna…

  Tack för en underbar läsning och för att mina ögon
  fått vila för att sedan nyfiket undersöka dina underbara bilder som innehåller mer
  än bara naturdetaljer,… de innehåller….livets små hemligheter…..

  Vackert och hösten är nog kvinnlig….. =)

  Kram Tess

  1. Hej Tess:-) Det värmer att du hitat hit till mitt lilla rum i cybervärlden:-)
   Visst är naturen spännande och kvinnligt o mystisk och allt det där.. om jag lyckas fånga det är nog upp till betraktaren, men jag kan inte sluta försöka.
   Säg den fotograf som kan det..?
   Kram och tack för besöket:-) Välkommen åter
   //Anna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: