Vad är rikedom…

Bird in a tazzet…

Den frågan kom på sin spets häromdagen då jag tackade nej till ett jobb som skulle gett ett antal tusenlappar på kontot.

Ett par jag faktiskt inte behöver… jag har tillräckligt för att få mat på bordet, bensin i min bil och kläder till mina barn.

T om tillräckligt för att stuva undan till en sämre dag med, en där pannan går sönder vatten läckor kommer och däck måste byta ut. En dag då jag bli äldre och inte modig nog att lita till den allmänna pensionen.

Men skulle jag ständigt sträva efter en nyaste bilen, de fräckaste kläderna, till resor varje år och det största objektivet skulle jag nog snart också vara utfattig. Och de där tusenlapparna skulle nog fått mig se dollartecken framför ögonen! Ketjing! Lättförtjänta pengar – till ett synnerligen dyrt pris.. ett pris som inte går att mäta. Priset av en förstörd jul där jag skulle behövt jobba extra hemma vid varje ledig stund går inte att mäta.

För jag finns här nu, mina barn bor hemma nu, om 4-5 år gör dom det förmodligen inte längre.

Och jag är inte en av dom som vill ha mer.. snarare är jag nog på gränsen till överförsiktig! Ni har väl sett den där reklamen om en tjej som beställer barnpizza på restaurangen och inte vågar gå till frisören för att hon måste spara pengar till sin pension?

Tja det kunde varit jag *s* Jag klipper mina barn, min man.. mig själv, men det är tro det eller ej inte pga av snålhet, det är på grund av att jag kan? Det är ju bara hår.. och växer ut igen.

Inget konstigt med det.. varför betala hundralappar för något en klippmaskin raskt fixar på 5 minuter. Och det lockigt bångstyriga hår jag själv har gör ändå som det själv vill. Jag har ärvt min fars lockar och precis som honom hackar jag än här o än där – det syns ändå ingen skillnad i burret;-)

Visst  är pengar en säkerhet, men också ett gift….en drog allt fler idag inte klarar sig utan. Det är inte för inte som lyxfällorna blir allt fler på TV något som får mig undra om dessa människor sov på mattelektionen i skolan? Att leva över sina tillgångar är något fler o fler inte drar sig för. Och det är fullkomligt onödiga prylar i allra flesta fall! Inte rent vatten.. inte kläder för värmes skulle utan enbart menlösa ting – för syns skull. För charadens skull. En miljon extra (elelr 5)  för en speciell adress? Intill ett hav jag ändå inte skulle ha tid att bada vid.

Vid ett samtal med min chef diskuterade vi pengar och hur han som ung drömde om att bli rik så han kunde köpa det han ville ha.. nu ÄR han rik men kan ändå inte göra det han vill. Han hinner inte.

Och visst är det ju så.. tid ÄR pengar, men varför premierar vi så ofta pengar före tid? I dessa juletider hoppas jag många tar vara på sin tid och inser att det ju är gemenskapen som gör oss rika! Skitsamma om du inte köpte det senaste spelet eller hängde någon köpt jäkla krans på dörren så att din granne skulle se hur duktig du är…

Det är du som gör julen, med din närvaro. klokhet.. omtanke – inte sakerna.

Eller hur?

För mig är rikedom att vakna ännu en dag med ögonen i behåll, så jag kan se hur snön målar vår enastående värld.

Att inte plågas av smärta i min kropp – tids nog kommer den gör det…

Ni ser väl det halva ansiktet till vänster i bild? Han har ont.. .den mörka materian förtär honom, den unga mannen.

Att KUNNA skutta och göra krumbukter.. och våga göra dom.

Att ha kraft att sätta sig över mänskliga påfund och dumheter som större bil, kök, vackrare golv och nyare möbler. Och istället uppskatta att barnen är friska, trots sjukdom… att de äger styrkan att klara sig. Att de är förnuftiga kloka individer med en rejäl dos sunt förnnuft som aldrig aldrig aldrig skulle skada någon annan.

Att de är såpass starka och egna – att de inte dör.. när jag gör det.

Livet går vidare…låt oss uppskatta det här och nu medan vi kan.

God Jul och Gott Nytt År vänner!

Måtte kramarna vara rika och långa:-)

 

Författare: Anna Ulmestrand

Fotograf med förkärlek till att kombinera ord med bild. I min blogg visar jag mer av mitt liv, mina tankar och tillrättavisanden till mig själv. En offentligt monolog, där jag om jag har tur.. kan få det till dialog med andra.

20 reaktioner till “Vad är rikedom…”

 1. Kloka ord! Och visst är det en fantastisk rikedom att kunna njuta av det man ser runtomkring sig. Det är den största vinsten med att fotografera tycker jag. Njuter av skönheten i den vackra vintern just nu i stället för att bara gå runt och klaga på att saker tar lite längre tid.

  1. Visst är det? Håller helt med! Det är ju så sagolikt vackert att man vill kapsla in allt för att njuta av i lugn o ro. Det går ju tyvärr inte, men det verkar som om vintern beslutat sig sför at stanan ett bra tag:-) Vi hinner nog få njuta ett bra tag :-))

 2. Visst är det så att pengar är en drog! Ju mer man har desto fattigare blir man verkar det som! Så är det i alla fall i min familj! Konstigt! Och mer och fler lever på lånade pengar vilket i och för sig är förståeligt ju snabbare världen går och desto bättre erbjudanden som hela tiden kommer till en! Inte konstigt att folk går på det när habegäret är som starkast!

  Jag är glad att du har tillräckligt så du kan välja tid snarare än pengar men det som gör mig ännu gladare är att du är tacksam för det och vet om hur bra du har det! Det gillar jag! :O))

  Jag önskar dig en underbart härligt GOD och FRÖJDEFULL jul i kärlekens och värmens tecken och ett helt fantastiskt 2011 när vi kommer dit! :O))

  KRAM!

  1. Ja det där med pengar är märkligt.
   Tänk vad skönt det vore om inga pengar fanns?
   OM vi inte värderades efter tillgångar?
   Jag undrar hur det vore om vi gick tillbaka till förr, innan pengar ens var påtänkta.
   När man odlade sin egen mat, gjorde sina egna kläder och byggde sitt egna hus.
   Var man hungrig åt man, och frös man tog man på sig.. thats it liksom.
   Inga aktieportföljer eller pensionsförsäkringar där inte…. men de äldre blev omhändertagna och förmedlade sina kunskaper till yngre generationer istället för att vårdas på hem.
   Idylliskt men självklart påfrestande och jobbigt många gånger…
   Vad är bäst eller värst? Jag vet inte.. men att pengar styr aldeles för mycket idag står klart för mig.
   Och för min egen del gillar jag det inte…
   jag gillar inte att det inte är acceptabelt att ”vara nöjd” gå ner i tid, att du då anses som en looser.. för att man vill njuta av livet och ta emot ens barn då dom kommer hem från skolan.

   Men ja, jag ÄR tacksam för mycket:-)
   Det är jul…?
   Vackert utanför fönstret.. och en högtid med nära och kär närmar sig och det skall bli så så mysigt!:-)

   En lika härlig Jul önskar jag dig Annelie!!:-)
   Vi håller tumarna för att 2011 blir kanonbra – eller hur?;-)
   Kram!

 3. Håller med dig till fullo, pengar är inte allt även om det är väldigt bra att ha till det man måste, sen är ju frågan vad man egentligen måste ha.

  Hahaha…nu ska jag snagga mitt hår, gör som du, klipper hemma, för som du sa, ingen jäkel ser ändå någon skillnad i burret.

  Önskar dig en fridefull jul med massor av tid för dina nära och kära.

  Kram från mig i norr

  underbara snöiga landskapsbilder…fick nästan lite lust att gå ut men vi har verkligen svinkallt så jag njuter av dina bilder istället.
  /M

  1. Tack underbara kvinna.
   Jag är övertygad om att du med din konstnärliga förmåga klipper dig lika proffsigt som vilken frisör som helst! Jag tyckte du var väldig fin i håret iaf då vi möttes.-)
   Haha, ja du.. idag var det verkligen svinakallt här i Göteborg med.. jag försökte trotsa vädret men vid en timme gick min gräns, då kändes det som om hela ansiktet hade förfrusit! (det hade det nog också;-)) Brr.. MEN så skönt det var då att lägga sig i ett varmt bad efteråt .. uj uj.

   Hoppas din jul var härlig och fortsätter i samma anda:-) En dag kvar för mig – sedan väntar jobbet igen…
   Kram Anna

 4. Många kloka ord och det är bara att hålla med tycker jag! Riktigt härliga bilder i inlägget oxå. Närbilder vet jag att du behärskar, och här visar du att du även har koll på landskapet!!
  God Jul!

  1. Tycker du de fungerar? Vad rolitg att höra.. ändå är det macrot som jag använt.
   Det ÄR verkligen användbart det där objektivet:-)
   God fortsättning Åke och tack för kommentaren
   /mvh Anna

 5. Mycket klokskap! För visst är det så att många av oss längtar till ett enklare liv, ett liv att njuta av i stället för att fångas i ekorrhjulet och låta vår onaturliga omgivning styra. Det kan vara svårt att stå utanför dessa krafter och leva sitt eget liv. Ju fler år som läggs till märker jag dock att jag inte bryr mig så mycket. Andra får leva som dom vill bara jag får ha mitt liv ifred. Det materiella blir allt mindre viktigt och andra värden prioriteras. Skönt att höra din tacksamhet för det du har. Du har så många kloka tankar att förmedla.
  God Jul till dig också!
  Kram
  Förresten – min fru klipper mig också!

  1. Tack Gert för att du kikade in här och för att du delar med dig av din värme och medmänsklighet.
   Att sträva efter att vara sann – mot sig själv är nog det bästa vi kan göra. Vi måste ju leva i samklang med andra, men inte styras av någon annan än sig själv. Förmodligen visar det på en inre styrka du har som växer allt starkare, en styrka allt fler tycks sakna.
   Men är övertygad om att vi vet den sanna vägen – bara vi vågar ställa oss de rätta frågorna.. – vad är rätt och riktigt och är jag en god människa och medmänniska?
   – Behandlar jag min nästa som jag själv skulle vilja bli behandlad…
   Jag hoppas och tror att vi är på rätt väg iaf.
   Intresset för miljö och omvärld ökar och vi slåss allt starkare för de mänsliga rättigheterna. Det är gott att se tycker jag o ger ett starkt hopp för framtiden:-)
   En god fortsättning önskar jag dig och de dina Gert

   Kram

 6. Viktiga tankar Anna, jag instämmer i ditt filosoferande. Rikedom är ett ord med flera innebörder, idag så är det synonymt med mycket pengar och ett materiellt överflöd. Men verklig rikedom är kanske bara ett sinnestillstånd, ett tillstånd av tacksamhet och ro över det man har, och inte ett evigt trånande efter det man inte har. Det gäller att se sakers värde och inte dess pris och att kunna skilja på begär och behov. Rikedom för mig är också hälsa och frihet, att i viss mån kunna gör det jag vill att kunna ta mig ut i naturen ibland, men också kunna uttrycka mina åsikter utan att vara rädd att säkerhetspolis knackar på dörren och för bort mig. Det finns mycket att säga om rikedom och det är viktigt att fundera vad som är rikedom för mig, att inte bara svälja konsumtionshetsens ryggmärgsbeteende och jakten på ett fett bankkonto.

  Önskar dig och dina närmaste en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!!

  Mvh, Jörgen

  1. Hej Jörgen och God fortsättning till dig och de dina tillbaka:-)
   Visst är det så.. hur det kommer sig att begäret tycks komma före behovet idag? Det tycks som om vi skäms över vår mänsklighet och det behov vi som mäniskor behöver idag? Men vi är ju inga robotar, värme och närhet behöver vi alla med respekt och kärlek – något som inte kan köpas.

   Jag blev påmind om detta konsumtionssamhälle dagen innan jul då en mamma tittade märkligt på mig, nästan chockkartat och med .. avsmak för jag ”bara” köpt 2 julklappar.. som en bra och ”duktig”(godkänd) förälder borde jag kanske ha köpt inte vet jag.. 10 till sönerna var? Det är så viktigt att följa den där listan man nåste checka av för att vara en god människa.. laga köttbullarna själv och köpa rätt antal för rätt summa…. inte klokt. Inte ett dugg klokt.
   Ditt inlägg ger hopp och värmer i vinterkylan – tack:-)

   Mvh Anna

 7. Jag tror tyvärr, att för många har konsumtion blivit ett sätt att att inte behöva känna efter hur dom mår. Då är det en bekväm undanflykt att man måste jobba för att ha råd med allt det där som man inte behöver, och som man ändå inte har tid att använda….
  Nej du har helt rätt, närvaro, omtanke och gemenskap, är mycket viktigare än några kronor till…

  Japp, många kramar ska utdelas under jul det kan jag lova 🙂

  En riktigt God Jul till dig och din familj 🙂
  Kram Jörgen

 8. Anna Anna, du är så klok. Visst är det som du säger och jag tror många har förstått det också, om än inte alla. Jag hoppas och tror att fler kommer till den insikten med tiden.
  Hörde på nyheterna igår på TV att i USA så skickar flera miljoner barn önskelistor till tomten. Förr har de mest innehållit önskningar om senaste spelet, häftiga prylar. Iår är önskningarna av ett helt annat slag, nämligen: varm jacka, vinterskor, mat på bordet.
  Det säger en del om hur många människor och barn lever idag. Klyftorna blir större, färre har ett överflöd och fler har ett underskott.
  Jag gläder mig åt det ”lilla” i livet som ju är det stora och det viktiga. Jag är varm, mätt och min son likaså.
  Livet är underbart
  Kramar dig Anna och önskar dig underbara helger med de dina, vilket jag vet att du får.
  Helen

  1. Tack snälla du..
   Visst är det för tragiskt.. kläder och mat, något vi tar för givet är det inte längre – inte ”ens” i välfärdssamhället.
   Det tycks som om vi glömt vad syftet är att leva idag.
   Omsorg tycks som bortblåst idag.. allt för man inte skall tappa ansiktet.. inför vem och vad?
   Någon främmande i en affär man plötsligt skäller ut sitt egna barn och skäms inför? Den där låtsascharaden…..*suck*
   Jag har sett så många skräckexempel till föräldrar att det nu gått så långt att jag våndas inför nästa inhandling!
   Häromdagen storgrät jag i affären då jag lyssnade till ett barn nerklämt i en kundvagn som lågmält grät ensam för sig själv, allt medans hans mamma totatl TOTALT ignorerade honom och låtsades att han var luft. Om någon gråter, reagerar man väl för helsike? Vad signlalerar det denna ignorering från föräldrar? Var är talförmågan? hur kommer HANS talförmåga att bli som vuxen??
   Hon pratade i telefon och tittade högt över honom.. där satt han… ensam och hulkade o tårarna rann:-(
   Nej jag kunde inte hålla mig – inte alls….. jag kunde inte handla överhuvudtagen utan vankade av o an med världens klump i magen över vad som orsakade hans tillstånd.
   Den där lappen jag skrivit ner vad jag skulle ha gick inte att läsa. Helt omöjligt.. jag kunde inte koncentrera mig!!
   När pojken gråtit i över en halvtimme (!!!!!) gick fram och frågade om något var fel eller, han är ju ledsen???… ”äsch han är bara arg” svarade hon uppnosigt och tågade snabbt vidare, bort från mig illa kvickt. Men jag släppte henne inte med blicken!
   Och jag ångrar ångrar ångrar att jag inte tog hennes namn först.. låtsades vara trevlig och tyckte mig känna igen henne..?
   För att sedan hemma anmäla henne till socialtjänsten!

   Tack o LOV kom pappan efter ett tag och hör o häpna lyfte upp pojken på sina axlar och busade med honom.. så tårarna försvann.
   Och med ens kunde jag läsa min lapp igen.

   Puhhhh

   Ja livet är underbart, men man kan göra det till ett helvete ändå tyvärr.
   Ovch flera har det – speciellt under den här helgen
   Att ens tänka på det gör vansinnigt ont…

   Att göra det man kan när man kan det är väl det enda man kan och måste göra som medmänniska.

   Kram tillbaka

 9. Mmm intressant text… pengar är ju inte automatiskt lika med lycka och frihet men visst underlättar det men inte till vilket pris som hellst. Klokt val av prioritet du gjorde. Bara att göra ett sånt val du aktivt gjorde gör en rikare iaf i själen. Och det är ju det som räknas att man mår bra och trivs, samt att kunna vara tacksam för det lilla. Och inte bara sträva vidare mot nästa grej att aldrig stanna upp och vara tacksam för det man har, njuta av stunden. Utan bara jaga vidare mot något mål där i fjärran. Många skulle nog må bättre av att slå till bromsen och reflektera och bara ta in och vara.
  Jaja om detta kan man säga mycket 🙂

  By the way… första bilden verkligen häftig fantasiretare och ögonfröjd. I mina ögon så ser det ut som jag räcker någon en banan tex till den eldigt varma ”pippin” eller figuren 🙂
  Fick ett leénde som nästan sträckte sig runt huvudet när jag upptäckte vad jag såg i bilden :))

  Önskar en god fortsättning!!

  Mvh Kalle

  1. Visst undrlättar pengar i vardagen, men det ställer till med mycket problem med
   Hehe, en banan? Så roligt:-)
   Visst ser det ju ut som det nu när du nämner det! jag stirrade mig blind på en fågels gula näbb istället, men det är ju uppenbart en banan som kanske en snöman räcker upp;-)
   En god fortsättning till dig med Kallemannen
   /mvh Vittran

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: