Botaniska

Min nyårsafton tillbringades på Göteborgs vackraste park, där jag i full mundering och gigantiskt vit mössa pulsande omkring i meterhög snö med kameran i högsta hugg. Lycklig som ett barn!

Fler än en frågade mig om jag tappat något längs min färd;-)  ”Nej, men jag försöker hitta något” tänkte jag inombords.

Jag har faktiskt aldrig tänkt tanken att gå till en park under vintertid? Så otroligt märkligt. Iaf inte en så specifik blom- och fauna-inriktad park som Botaniska är, men jösses vad jag gått miste om. Att jag inte ens tänkt tanken? Där finns ju allt på en och samma plats med gratis inträde dessutom. För självklart borde där finnas mängder av motiv med ruttnande blomrester och statyliknande frökapslar?

Det fanns det! Jag var bara ute lite för sent i tid märkte jag. Det där att solen går ner kl 15 har jag synnerligen svårt att vänja mig vid – jag tycks gå på sommartid även på vintern och blir lika förvånad då solen plötsligt försvinner!

Glädjande att se var parken långt ifrån tom! Vettiga personer hade vettiga kläder och vettiga barn drog på sina pulkor.

Även nyårsdagen ägnades åt foto – då ute vid havet och instön närmare bestämt. Vägen var bitvis totalt täckt av blankis, att köra där blev en riktig utmaning för en dubbdäcksfri honda! Roligt, men farligt. Väl på plats svängde jag in till närmsta parkering där en svankoloni tagit marken i besittning och placerat sig mitt på parkeringplatsen nästan som om de sittstrejkade!;-) Att bilar parkerade och körde iväg bara decimetrar ifrån dom bekom dom iiiinte det minsta.

Men några bilder från dessa vackra fåglar blev det inte. Jag gick istället och kikade rakt ner på isen under bilen och den skugglek den låga solen åstadkom i is och smältvatten, men får nog ta de bilderna i nästa blogg istället:-)

Men näpp – jag tror minsann jag skall göra en vettig insats jag med och ta mig ut i friska luften den sista timmen solen faktiskt lyser för en härlig promenad! Man kan ju börja med att ta på sig iaf:-)

En underbar söndag önskar jag er!

Hälsningar från Botaniska:

Författare: Anna Ulmestrand

Fotograf med förkärlek till att kombinera ord med bild. I min blogg visar jag mer av mitt liv, mina tankar och tillrättavisanden till mig själv. En offentligt monolog, där jag om jag har tur.. kan få det till dialog med andra.

5 reaktioner till “Botaniska”

 1. Härliga bilder! Jag bodde i Göteborg tills för tre år sedan och saknar staden som tusan!! Tyvärr var jag inte fotointresserad när jag bodde där, men nu när jag är det saknar jag så många ställen i Göteborg där jag hade älskat att ha med mig kamera. Botaniska, Änggårdsbergen (som jag bodde så nära), Slottsskogen, Skatås, Delsjön, havet, klipporna. Ja, ja, men här i Skåne har vi ju en massa åkrar och det är ju också fint. Eller nåt. 🙂

  Ha en bra dag!

  1. Hej Karin och tack för dina tankar!
   Så du är egentligen en tvättäkta göteborgare? 🙂 Efter 3 år sitter förmodligen uttalet kvar med antar jag..? Eller har dom omvandlat till till äkta skåning redan nu?
   Hmm.. tja, jag kan förstå din saknad, men nog har skåne också så mycket vackert! Jag blir aldeles till mig när jag tänker efter hur sanslöst vackra vyer jag fått lov att bevittna från Helsingborg t ex. Även Mölle har jag besökt med Kullabergs naturreservoat *suck* ljuvligt…
   Nu har jag tyvärr inte besökt vår södraste del så mycket som jag skulle önska, men Sofiero är det inte mycket som slår i skönhet måste sägas!:-)
   Så mycket prunknande vackert… och åkrarna ja – alla sädefält med de röda vallmoblommorna insmygna lite här och var – sånt hittar man inte i Göteborg:-(
   Falsterbo har jag besökt med under en vår då min bästa väninna gifte sig där i sin barndomsstad och jösses så pittorestk och blomstrande vackert… uj uj.

   Men Göteborg finns ju kvar och botaniska med den.
   Varör inte besöka den igen – nu när fotointresset finns?:-)

   Detsamma Karin – en bra dag till dig med:-)

   Mvh Anna

   1. Inte riktigt tvättäkta göteborgare, men 15 år blev det totalt i staden innan jag flyttade till Lund för kärlekens skull.

    Hm…hade inte tänkt på att det inte finns så mycket vallmofält däruppe, det var bra att du påminde mig för dem älskar jag ju! 🙂 Och det finns en hel del fint här nere också, det är sant det är nog bara så att det är Göteborg som jag trivs allra, allra bäst i men som du säger så finns det ju kvar och jag får boka in en resa dit snart igen.

 2. Vilken genialisk idé att besöka Botaniska i vintertid, allt på en och samma plats och gratis inträde dessutom som du säger. Det gäller att tänka utanför boxen för att använda mig av en något sliten klyscha, eller bara göra utan att tänka, att bara följa sina infall. Jag vet inte men jag hade nog inte kommit på tanken faktiskt, men ett klart vettigt drag och bildskörden blev riklig och spännande.
  Jag kommer ihåg mitt besök i Botaniska för snart två år sedan, en underbar dag i slutet av maj när vårsolen och vårvärmen visade sig från sin absolut generösaste sida. Helt makalöst varmt faktiskt, hela parken var full av prunkande växter och soltörstande människor. Kommer också ihåg att läget stan var något kaosartat och fullständigt igenproppad av löpare från GöteborgsVarvet. En aldrig sinande ström av löpare delade stan i två delar, höll inte på att komma förbi inne i innerstan!!

  Lite bilder från parken blev det även om kameran kändes smärtsamt tung att bära i värmen.
  Om ett par månader är vi där igen och solar oss i vårsolens glans och kan tänka tillbaka på vintern som var, tills dess så får vi försöka ta till oss det bästa av vinterns begivenheter.

  Mvh, Jörgen

  1. Hej Jörgen:-)
   Haha, tja jag tyckte jag var rätt idiotisk först, men väl på plats var det ju fantastiskt vackert även på vintern!
   Har du vägarna förbi Göteborg på vintern så tveka inte att åka dit… efetr att ha blivit utstkälld av en vakt därinne under ett besök i våras med en kvinnlig fotokompis tvekade jag länge att åka dit igen. Jag är absolut inte någon som bryter lagar etc, men hade tydligen inte uppfattat en skylt som stod bredvid en gräsmatta. Jag trodde alla gräsmattor var tillåtna att gå på? Tydligen inte;-) *gulp* Vakten förföljde oss sedan längs hela parken.. hahaha. Japp – svartlistad som ligist förstår du;-)
   Ingen vakt förfäljde mig dock denna gång;-) (dom hade väl semester)
   Ouuu var du här mitt i den värsta kokande grytan? Imponerad *s* med aningens skamsen ton måste jag erkänna att jag bara besökt innerstan en enda gång då det var göteborgsloppet (dock utan kamera) – tror det var första gången min storebror sprang (han brukar springa varje år den token) men herreminje vad folk det var!! Jag förstår dig precis.. Jag fick fullkomligt panik i trängseln.. det är ju inte konstigt att folk blir skadade på ena eller andra sättet..

   Ja vinter har man ju fått så det räcker och blir över – en snabb blick ut genom fönstret talar sitt målande språk – vitt vitt vitt.
   Oändligt vackert är det absolut och hoppas de där hotande plusgraderna i helgen inte kommer och förstör den vackra men inte minst dämpande effekt snön har på både natur och människor.

   Mvh Anna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: