Att agera kursledare på scandinavian photo

Kan det blir en större ära än så? inte för mig tror jag och tvekade knappast längre än 1 sekund i telefon när Johan Hagby frågade mig.  Satte mig ner o kippade efter andan ett par minuter? Absolut!

Men för mig var det 2 viktiga parametrar som avgjorde ett omedelbart ja – trots avsaknad av erfarenhet som kursledare. Att under en helkväll få änga sig åt favoritämnet nr ett – makro var ju tveklöst en av dom,  (tydligen är vi fler som fascineras  av det stora i det lilla för kursen fylldes snabbt av likasinnade) men enligt mig är det aldeles för få kvinnliga föredragshållare och kursledare i vårt avlånga land!! Man efter man berättar om sina äventyr och deras fotografernade, men kvinnorna lyser med sin frånvaro…?

Om jag kan bidra till att fler tjejer vågar finns det inget att fundera över.

Men jag försöker fortfarande smälta detta faktum…

Ena sekunden undrar jag hur man är funtat och andra bubblar tankar och ideér i huvudet och jag längtar halvt ihjäl mig till den18:e!

Då kommer jag försöka förmedla mina tankar kring temat Makrofotografering, varför en bild klickar till lite extra hos mig. Det är ingen lag och ingen regel utan en åsikt helt enkelt. Kanske håller andra med mig kanske inte?

Intressant kommer det definitivt bli att få ta del av och bidra till en förhoppningsvis givande diskussion. Att fräscha upp sina egna kunskaper kring bildkomposition och färglära känns bara bra. Det är en sak att känna inombords att en bild är jäkligt bra,eller mindre bra. Däremot att klä känslorna i ord är inte alltid så enkelt eller glasklart . Att det kan finns många olika anledningar varför man känner som man gör står dock klart.

Med 23 års erfarenhet som AD/originalare på reklambyrå finns det en del regler man med och o-medvetet snappat upp.

Dessa gäller i högsta grad även vad gällande fotograferandet. Som fotograf är man ju sin egen AD? Du komponerar, layouatar och placerar motiv och kameran.. förhöjer och sänker ner som när man bestämmer typsnitt och färg i en annons. Visst, budskapet är viktigt men färg o form går enligt mig främst – det är lassot du använder dig av för att håva in kunder/betraktare – SEN kan du berätta din historia! Ingen fastar för en trist svartvit annons i en tidning med för liten text  t ex? Precis som för mycket grälla annonser får dig tappa intresset likaså.. så vad får din bild/din annons sticka ut ur mängden? Jag hoppas vi kommer fram till svaret tillsammans på onsdag – ni som kommer dit:-)

Se bara på moder natur just nu – hon har vett på att vråla ut sitt budskap!! Den ärtigt gulgröna nyans som uppstår då solen målar vårskogen grön är en färg jag själv inte kan få nog av..

Sättet att fånga den på är oändlig…. ändå tycks det som om man aldrig kan få nog av ljus efter vår mörka nordiska gråperiod.


Författare: Anna Ulmestrand

Fotograf med förkärlek till att kombinera ord med bild. I min blogg visar jag mer av mitt liv, mina tankar och tillrättavisanden till mig själv. En offentligt monolog, där jag om jag har tur.. kan få det till dialog med andra.

12 reaktioner till “Att agera kursledare på scandinavian photo”

 1. Vad kul Anna. Du tar ju underbara bilder. Skulle gärna träffa dig och gå ut och fota någon dag.
  Kram

  1. Jo jag hpoppas det skall bli kul för båda parter:-) För mig är det roligt redan – har svårt att släppa uppdraget och planerar aaaaldeles för mycket i huvudet! *s*
   Ja vi får baske mig träffas nu!! Det har vi ju sagt länge nu – det MÅSTE bli av snart. En fika på min altan kanske skulle passa bra snart? Vädret skulle inte vara så kanon i helgen och det passar väl iof mig själv bra – då kan jag förbereda kursen bättre och med ett bättre samvete än när solen lyser utanför.. men det finns ju fler helger coh fler tillfällen?

   kram

 2. Ååååh, varför ligger Göteborg så långt borta? Den kursen blir en upplevelse. Hade gärna varit med.

  1. Jag hoppas av hela mitt hjärta att det blir en upplevelse… jag vill ju verkligen ge något till de som kommer och inte se dom gå iväg med en suck. En kurs skall inspirera och ge tips och om så blir fallet tror jag inte Scandianvian slutar med macrokursen och kanske får jag leda en igen – eller fler? Vem vet.. kasnke andra butiker vill ha dit mig med? I do not know – men ser iaf mycket fram emot onsdagen och skall försöka reda upp alla virrvarrande tankar i huvudet under helgen:-)
   Mvh Anna

 3. På onsdag sitter jag där med spetsade öron för att höra allt du har att förmedla. Det ska bli riktigt roligt. Härliga ”målningar” du gjort , gjorde några jag med när jag var i Söderåsen Valborgshelgen. Ses på onsdag! Kram

  1. Roligt att se dig igen – skall bli riktigtk kul:-)
   Jo jag såg en skitsnygg bild på svepträd, men om den var från Söderåsen elle ej vet jag inte – grymt snygg var den iaf tyckte jag:-)
   Kram

 4. Spännande du börjar bli riktigt rutinerad på kurser snart 😉
  Tänk att allt roligt innom foto händer söderöver jag bor nog i en utställnings, kurs, föreläsnings torftig del av världen 🙂
  Synd att götet inte ligger närmare annars så hade jag anmält mig bums för att ta del av din macro värld och tankar. Kan ju visserligen göra det här på din blogg, men det är ju inte lika som irl.
  Sköna vårliga bilder i skönaste grönaste grönt du visar upp. Dessutom härliga kamera målningar…
  Ha de gött och lycka till med kursen 🙂

  /Kalle

  1. Hej Kallemannen och tack så mycket för lyckönskningarna:-)
   Nja – haha.. så mycket har det inte blivit – än, men känner jag behöver hålla betydligt många fler för att bli varm i kläderna (läs avslappnad). Den ev känsla av behag blir dock bättre och bättre för varje gång tror jag.
   Intressant dock för min egen del med kursen just för man tvingas kontrollera vissa fakta och lär sig lite nytt själv.
   Mvh Vittran

 5. Och här har jag suttit och sovit!! Grattis till ett rejält kliv i din fotokarrriär! Bläddrade lite i din bok..oj..så himla fin! Du är superduktig och väl värd all framgång. Keep going!
  Kram från Anna F

  1. Tack så hemskt mycket Anna:-)!
   Men.. jag fann ditt inlägg i skräpposten på bloggen?
   Så oförskämt… men därav svaret till varför du inte sett ditt inlägg och varför jag inte svarat – inte sjutton tror jag wordpress kastar undan inlägg på det viset..
   Kram Anna U

 6. Skulle sagt lycka till, men eftersom jag inte varit hemma på en vecka så får jag i stället gratulera till en förmodligen alldeles otroligt inspirerande kurs! För det är jag övertygad om att det blev. Med din inspiration och kunskap om makrofotografering kan det ju inte ha blivit något annat!

  1. Mja, jag vet inte.det får nog de andra stå för.. Man vet inte själv hur det upplevdes av andra ju?
   Det är en betydlig skillnad mellan den kursen du höll för mig t e x och detta stickprov jag själv gjorde i veckan som gick.
   Vi blev mer bekanta med varandra innan och pratade mer som vänner till varandra, det var lite svårt i den sitsen jag själv var i att göra detsamma tyvärr… det hade varit önskvärt just för jag verkligen gillade och uppskattade din kurs!
   Jag hoppas att jag inte var allt för otydlig och flummig bara:-)

   Mvh Anna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: