Stort är kanske inte alltid bäst?

Efter att det första euforin lagt sig över den fullfjädrade fullformatarens glans börjar div problem dyka upp lite här och var. det är inget fel på kameran, men den kräver desto mer av sin omgivning.

Plötsligt duger inte datorn längre, den hostar och hackar och stänger av sig i tid och otid, Ps 3 är itne kompatibeln med rawfilerna helelr visade det sig GAH!! Och efter lite nätsökande skulle de medskickade CD-skivor råda bot på detta.

Och japp, där fanns program man skulle installera, som mer eller mindre ersätter Bridge och Camera Raw. Men självklart räcker det inte med problem… det nya programsattyget sparar dessutom filerna i S-rgb……det MÅSTE gå att förändra det på något sätt och skall ge mig den på att hitta det! I won´t give up!

Även en nya extern hårddisk jag köpt enkom för att fylla med den fulla började genast trilska! För att till fullo kunna använda hårddisken krävdes en formatering i hemmets windowsdator, vilket plötsligt satte stopp för att skriva filer från en Mac märkte jag igår på jobbet! (ja ni läste rätt – jag arbetade på en söndag) Jag kunde läsa filerna, men inte skriva.. nåväl, det går säkert att ändra (hoppas jag). Det står klart och tydligt att disken SKALL vara kompatibel med både mac och pc.

Men visst är det irriterande? Man vill ju ut och fota och in med bilderna för att redigera som man alltid gjort, men nja lilla tösabit – hold your horses!

Hur som haver!!!

Jag HAR iaf äntligen fått fram ett par bilderefter trilskmomentet och måste visa er hur liten skillnad det egentligen blev mellan Sigmas 15 och mitt gamla hederliga tamron 90mm!

Dessa 2 bilder nedan är tagna på resp objektivs absoluta närgräns. Obs bildmotiv är enbart för att jämföra kvalitet och närgräns – det är INTE bra eller tagna för att vara kreativa!;-)

Sigma 150mm (2.8)
Tamron 90mm (2.8)
Men då Sigma har en betydligt längre närgräns än tamron spelar det inte så mycket roll som ni kan se. Visst – aningens närmre kommer man men det var baskemig inte mycket i mina ögon, vilket förvånade mig!
Till det postiiva bör närmas att jag upplevde Sigman som aaaaaaningens mer kontrastrik, men i förhållande till den kreativa bokeh:n som tamron skapar är jag fullkomligt nöjd med det jag redan har!

Jag har sagt det förrut och säger det igen – det finns inget bättre macroobjektiv! (för mig;-)) Men tror även man kan ”vänja” sig vid annat tänk och andra objektiv med.

Författare: Anna Ulmestrand

Fotograf med förkärlek till att kombinera ord med bild. I min blogg visar jag mer av mitt liv, mina tankar och tillrättavisanden till mig själv. En offentligt monolog, där jag om jag har tur.. kan få det till dialog med andra.

9 reaktioner till “Stort är kanske inte alltid bäst?”

 1. Intressant jämförelse. Tycker nog Tamron verkar trevligare som makro. Känns lite goare i färgen.
  Rekommenderar att du skaffar dig Lightroom för att jobba med RAW-filer. Det finns inget bättre!

  1. Visst är det mjukt o gott? Inte bara ljus utan just övergången mellan skärpa kontra oskärpa tilltalar iaf mitt öga:-)
   Hehe jo jag vill minnas att du talade varmt om lightroom på kursen:-) Vad jag kan förstå är de inte så himla olika dock.. jag vidhåller att det allra bästa är photoshop om man vill förändra en bild.
   Jag fick bridge gratis och använder det egentligen främst därför.. även om jag också är van vid att arbeta med den, vilket självklart påverkar min uppfattning av det programmet med:-)

 2. Vet av egen erfarenhet att det blir liksom mer att uppgradera när själva bildfångaren förnyas. Jag bytte kamerahus för ett par år sedan och hamnade i ungefär samma läge, datorn var helt plötsligt überseg och raw-filerna inkompatibla med mina dåvarande program och det ena med det tredje funkade inte. Så det vara bara att dra på sig spänderbyxorna igen, men visst var det ett bilmässigt lyft när allt var körbart igen. Som väl var så funkade alla mina objektiv till det nya huset, men man lärde sig något för framtiden helt klar 🙂
  Men jag vill också slå ett slag för Lightroom – suveränt program som verkligen rekommenderas!!

  Jag har också ett Tamron 90mm, tycker det har helt enastående optiska egenskaper. Känner ingen anledning att byta till ett annat makro.

  Måste försöka ta mig till Vårgårda både på fredagen och lördagen, med så många intressanta och begåvade fotografer på talarlistan så vore det närmast ett helgerån att utebli i salongerna!!

  Lycka till men nya kameran!!

  Mvh, Jörgen

  1. Tack så mycket Jörgen:-)
   Kameran är min kompis nu – enbart ljusets frånvaro på kvällar ger smolk i bägaren… När arbetslivet börjar igen minskar ju även fototillfällena..:-(

   Frustrerande är bara förnamnet. En del av dom där programmen bli rman ju skogstokig på? Som te x den bok jag gjorde för ett tag sedan – den skapades i Cs5 på jobbet men inte går det att spara til Cs3 inte? Nääärå.. *suck o stön* och Cs 4 hade inte vi på jobbet heller, det skippade vi och hoppade direkt från 3 till 5. Jag fick ”rädda” projektet” genom att testa en ”pröva på version” hemma av Adobes cs 5 under en månad gratis. Självklart upptäckte jag ett fel dagen efter prövotiden hade gått ut – haha!;-) Tack o lov bor jag inte långt från mitt jobb så där har man mer eller mindre bott i perioder…

   En bättre dator (läs Mac) är något jag verkligen skulle behöva. De vi har på jobbet är så SJUUUKT bra att man storknar! Aldrig något problem, och hur mycket diskutrymme som helst. 800 gb på skrivbordet är väl rätt ok? Skule akjg lägga för mycket bilder på PC:ns skrivbord hemma så sackar den fullkomligt! Jag vet man inte skall lägga saker på skrivbordet, men medans jag arbetar med saker o ting är det så jag arbetar iaf. Men så fort ett jobb är klart sparas det på en extern hårddisk. Att arbeta FRÅN den funkar inte på jobbet då uppkopplingen är för trög för det.
   De 2 bästa jag hade hemma funkade till fullformataren med, så det känns ju skönt:-)

   Ja det skall bli väldigt kul att få ta del av föreläsningarna på Vårgårda:-)
   Hoppas att du kommer! Vore trevligt att hälsa på dig igen:-)

   Mvh Anna

 3. Åh, fy, jag avskyr allt det runtomkringeländet som blir när man köper en ny pryl. Snart sitter där och känner att man måste byta ut allt man äger för att det skall gå att arbeta som man brukar. Det är verkligen nackdelen med ”den nya tekniken”. I övrigt brukar det ju vara kul med nya prylar 🙂

  1. Ja visst är det irriterande? Och jag som jobbar med tryck och program borde ju kunnat räkna ut det där, men icke.. jag vill t om minnas jag hade sam problem med chefens raw filer som jag skulle fixa till för honom (han har en Canon mark 1 – någon dyr tung jäkel för 75 000) och hade för ett tag sedan problem med hans filer på PS. Fick upptaderat och har inga problem nu iaf.. Man blir ju så lack på det!!;-)

 4. Hellooooo Anna!
  Herregud, du har köpt en fullformatare….GRATTIS! Det är ju en dröm för mig också, men än så länge finns det inte tillräckligt med slantar i kassan 🙂

  Jag är övertygad om att ni kommer att trivas ihop….ska bli spännande att se bilderna från Mr Big :)))

  Ha det gott!
  Kram från Christin

  1. Nej det är ju det där lilla delikata ”problemet”, något jag själv inte förstår hur det känns som om så många har råd med? Bra utrustning kostar – så är det bara. (Förutom Tamrons macor som jag inte för mitt liv kan förstå att det kostar såpass förhållandevis lite som det gör?!)
   Inte bara kameror utan nya objektiv och div utrustning. Men tror många helt enkelt lånar av varandra och på så vis får testa..

   Hehe ja mr Big tänkte jag tanka upp under lunchen då jag förhopningsvis får en lucka i den panik som råder på jobbet just nu:-)
   Jag trivs redan med både den fysiska tyngden och storleken konstigt nog? Jag tog en tur med 400:an igår och jösses vad liten den var, det kändes väldigt konstigt!
   Kram

 5. Det är jättemånga som fotograferar med Canon 5D Mark II inne på flickr och jag tycker alltid att deras bilder är så fina. Du har ju fotat magiska bilder med den ”lilla” 400:an, så jag vågar knappast tänka på vad som ska komma ur Mr Big 🙂 Man blir väl helt knäckt nu i fortsättningen när man går in på din blogg och får se dina mästerverk…. :)))

  Jag är glad för din skull, Anna…och du har verkligen förtjänat denna kamera! Tänk, nu kan du filma också….fasen vad kul! Nä, nu sitter man ju här och blir hagalen…vill också ha en ny leksak 🙂
  Kram på dig!!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: