Vissa saker vägrar jag delta i

Andra saker kastar jag mig dumdristigt i – som björbärssnår och rabatter och brännässlor! När det gäller naturens sköhet går lusten att se (och helst fånga) inte att hindra! Inte ens borelliainfektionen jag drabbades av förra veckan som satte ett otäckt märke på mitt ena ben (på tal om det – penicillinet måste tas!!)

Njaepp – jag faller pladask för naturens charm!! Bokstavligen;-)

I torsdag frossade jag i höstfärgade blommors utseende i mot och medljus en sen eftermiddag på Botaniska trädgåtden i Göteborg. Jag står där som vanligt, med huvudet rakt upp under ett valt med pumpablommor och synar näst intill varje centimeter av trädgården med mitt ena öga; huvvet upp, huvvet ner.. rumpan upp, kroppen in, under, runt.. konstant! hela tiden.. En VANSINNIGT roligt och hänförande stund som försätter fotografen i mig i trans….

Döm då om min förvåning när 2 tidstypiskt göteborgska ”tanter” – högt beklagar sig över mig där jag ligger.. ”se där – en till så´n där fotograf – dom SER ju inte allt detta vackra utan bara fotograferar?”

*s*

Så märkligt, SER jag inte??? Tror dom jag blundar? Snarare är det nog så att man som fotograf ser så himla mycket MER än en icke fotograf?! Ögonen är ståndigt på jakt, ständigt sökande.. och ögonen älskar allt de ser på! Det ”måste” inte vara färgkoordinerade rabatter eller prunknande blommor? En rutten maskros är lika vacker i mina ögon? Tror knappast tanterna tycker detsamma;-)

Vi ser samma saker fast på olika sätt. I min värld väljer jag se det så mycket mer intensivt än vad dom gör. I deras värld är det förmodligen precis samma? (Skillnaden mellan oss var att jag istället för att bry mig om andra njöt av och fokuserade på – taramm .. blommorna;-))

Att vi alla som var där tyckte det var vackert står dock klar:-)

Författare: Anna Ulmestrand

Fotograf med förkärlek till att kombinera ord med bild. I min blogg visar jag mer av mitt liv, mina tankar och tillrättavisanden till mig själv. En offentligt monolog, där jag om jag har tur.. kan få det till dialog med andra.

22 reaktioner till “Vissa saker vägrar jag delta i”

  1. Fantastisk hedrande när det kommer från en sådan fotografiskt förebild.. tackar ödmjukast!!
   Men konsten kommer ju från naturen:-) Vi ser blott på… att du ville se på med med mig en stund gjorde mig glad:-)
   Mvh Anna

  1. Hahaha – förmodligen inte;-) Men hade man placerat en kamera i deras händer och låtit dom kika genom det tror jag nog de hade fastnat i det enögda riket för all framtid ! De hade ju onekligen bra förutsättningar som uppskattade skönhet?
   Jag tyckte det lät så hima härligt dock.. inskränkt men gulligt på samma gång;-)
   Tack Karin för att du kikade in 🙂

   Mvh Anna

 1. Vännen hur bär du dig åt för att ta dessa underbara bilder. Jag är så avundsjuk på dig. Behöver nog en privat kurs 🙂
  Kram på dig

  1. Äsch inte då…… men jag går gärna på botaniska med dig och låter dig testa kameran? Den gör underverk! Man skäms ju för de tidiga bilder man tagit och den usla kvalitén de har i mina ögon idag..:-(
   Kram

 2. Anna – du är så himla kreativ och duktig. Du gör att jag får lust att kasta min kamera i havet och börja samla frimärken. Dina bilder är tavlor varenda en. Var gör du dina tavlor nu för tiden förresten?

  1. Nej kasta den inte däri – fånga det så bra som bara du kan med kamerna istället – havet dvs:-)
   Hmm ”gör”? misstänker du menar printar ut eller ?
   Jag gör det inte alls egentligen. Det finns ett fåtal på PurePhotos om ju går att köpa genom dom, men i övrigt är det inga som efterfrågar mina foton så det behövs inte något sådant:-) Fotograferandet är fullkomligt olönsamt ekonomiskt men väldigt lönsamt själsligt och det räcker så gott så:-)
   Jag var med i MattonArt tills alldeles nyligen, jag har sagt upp mitt kontrakt med dom då det inte ”gav” något resultat men får äran att ställa ut lite alster på Natur 2011 dock och tänkte väl se till att förnya lite tavlor tills dess:-) Om de blir canvas eller något annat material återstår att se dock
   Mvh Anna

   1. Ja, så dumt jag formulerar mig. Jag undrade så klart var du printar dina tavlor. Jag har för mig att du använde Qpix, som jag också prövat med väldigt fint resultat. Jag funderar på att göra några tavlor bara för att… liksom. Det är kul att se sina bilder stort och några är jag faktiskt nöjd med från i år… 4-5 stycken i alla fall 🙂

   2. 🙂 Jo jag har använt mig av Qpix (i frölunda väl?) Och tycker dom gjorde bra tryck – Baldursson är inte så dumma heller;-) *host*
    Fördelen med att printa ut på jobbet är ju att jag har full kontroll över bilderna och om det skulle råka sticka åt något håll, men det innebär ju också att canvasen måste fodras upp och att det blir egentligen för dyrt. Om jag skulle printa ut canvas igen skulle jag nog föredra Qpix -just att man kan åka dit och personligen få en kontakt gör ju att man känner sig lite mer säkrare än om man skulle beställa från t e x crimson vilket jag aldrig gjort när det gäller canvas, Min tjejkompis har dock gjort det – med en svartvit bild och den blev verkligen kanon måste jag säga… men som sagt, man vet ju inte och det blir väldigt besvärligt om man skulle bli besviken..

   3. Förstår precis hur du menar 🙂
    Och ja, jag menar Qpix i Frölunda.
    Jag tror att jag behöver se mina bilder ”i tryck” eller vad man ska kalla det. Förstorade, framkallade… vad du vill, men i alla fall behöver jag se dem på riktigt för att börja tro på mig själv igen.

   4. Det är ingen dum tanke, bra för fler av oss att anamma tycker jag!! 🙂
    För visst växer en bild när den kommer upp i ”rätt storlek” och flyttas från annat störade fokus som text och irriterande reklambanners? Plötsligt växer saker fram..
    Det där med att tappa tron skall man nog inte förrakta heller – snarare är det min uppfatting at man behöver granska sig själv kritiskt med jämna mellanrum för att KUNNA växa och utvecklas som fotograf:)
    Men sanna mina ord Cattis – du ÄR skitduktig och tar enastående bilder! MInns din utställning på där tavlorna gick åt som smör i solsken på Öckerö!!!:-)

  1. Ja iaf kanske de får sig en tankeställar att man inte behöver se en blomma från ett håll – precis som vi människor -allting har en framsida och en baksida… fast genom tamrons öga blir allt så mycket vackrare -oavsett hur motivet än må se ut..,-)

  1. Ja så tycker man ju – även om jag självklart drabbas av den ”stora ångesten” när man påminner sig själv om att inte missa ”livet” s a s när det susar förbi mig rakt framför näsan…
   Det var nog egentligen andemeningen de där härliga tanterna strävade efter misstänker jag….. att ”ta till sig” inte bara fånga:-)

  1. Vad roligt med en ny bekantskap:-)
   Spanade in din sida!! Du fotograferar du med:-) Imponerades över att du stött på lämmlar? jag har själv ALDRIG sett en i verkliga livet! Eller också ha rman det men inte vetat om vad det var man såg… (du vet – när något springer snabbt över vägen..)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: