Granskning av ett nytt macro

jag visade ett par exempel på hu tamrons nya macrolins 60 mm f 2,0 betedde sig på fotosidan och tänkte skriva en rad här med. Jag är nämligen väldigt väldigt förtjust och glatt överaskad över skärpan och lekfullheten hos denna lins! SKITKUL var det rent ut sagt!

På parkeringen vid Svarte katten i Kungälv dit jag åkt för att hämta tårta skymtade jag något under en björk – en så vacker brun svamp att jag inte kunde annat än plocka med den hem. Kamerna fanns ju inte med men föreviga den måste ajg på något sätt.

Parasollhålet i utemöbeln passade perfekt för en stor brun svamp och lät inte det dyngblöta borde stoppa mig utan föll pladaks ner och kröp så när jag kunde för att fånga de små kikahus svampens ovansida var belamrad med… Dessa små ”hus” är endast ett par 2-3 mm stora max så det är väääldigt nära man kommer:

 

Bulle på en bulle:

 

Efter regnet:

Damer i röda baskrar:

Författare: Anna Ulmestrand

Fotograf med förkärlek till att kombinera ord med bild. I min blogg visar jag mer av mitt liv, mina tankar och tillrättavisanden till mig själv. En offentligt monolog, där jag om jag har tur.. kan få det till dialog med andra.

7 reaktioner till “Granskning av ett nytt macro”

 1. Hej Lucas:-)

  Uj – tja då får jag väl känna mig hedrad…egentligen? *s*

  Hmm gick in där som snabbast men såg bara Terjehistorien – sorry – jag hoppas ni inte kräver något svar DÄR iaf..
  OM ni undrar om jag tar bort ett blad i kanten ibland?
  Japp – tveklöst om jag inte lyckats komponeras så rätt. Så trix o klon är det definitivt lite här o var.
  Hmm tja ett par bilder ovan är klonade bort ett störande motiv i.
  1: På Rhododendronbilden var bladet skadat uppe i vänster kant och jag tyckte det var fult. Därför klonade jag bort det.

  Bild längst ner ner störde mig ett blad längst ner har jag för mig och klonade bort en bit med den oranga färgen.

  Spindeln är upplättad i kroppen – den var fotad i motljus, vilket gör den självklart mycket mörk utan upplättning?(vilket jag alltid gör med att duplicera mitt grundlager och använda screen i det). Därefter har jag lagt lager på lager i bakgrunden med mjukt ljus alt multiplicering för att få mer ”stuns” i bilden. Det gör jag nästan alltid på ala bilder för att få dom poppa till.

  Bild nr 2 valde jag att använda mig av autonivåer och applicerade den delen på mittbilden – selektiv färgförändring alltså.. det är samma bild, men med valet att förändra i en bit av bilden… (där det är blått som du ser, för att få mer kontrast i en jämnbrunbild?) Det är dock exakt samam bild o kan lägga upp en grundbild om någon tvekan:-)
  Jag kan ha gjort samma sak med snigeln på svampen tror jag.. alltså att lätta upp o ändra färgbalans runt den….

  Jag retuscherar mina bilder och klonar bort saker då det stör – svar ja!:-)
  MEN jag kan gärna lägga upp totalt orörda grundfiler lite senare ikväll (sitter på jobbet nu) så kan ni kolla själva mot grundbilderna så att inget annat otillbörligt är inmonterat.

  Otillbörligt ( i mina ögon) är borttaget däremot på en bit av vissa bilderna:-)

  Mvh Anna

 2. men vad läser jag, vilken idiot, den där på FB, ..avundsjuka så det stinker om det!
  Gillar din ”damer i röda baskrar…
  Strålande sol idag å jag tänkte gå ut med kameran å se om jag lyckas finna samma kreativitet som vissa andra 😉
  Ha en underbar fredag.

  Kram på dig
  /Mona

  1. Äsch.. det gör mig inget. Här finns inga idioter:-)
   En åsikt bara helt enkelt? jag tar gärna o förklarar om det är viktigkt o visar med:-) Photoshop kunskap har jag en del, men är inte den som mörkar vad jag gjort heller? OM jag inte lyckas ta med en vit servett att hålla bakom ett blad så en skadad del av den sista blommande rhododendron i min trädgård inte syns.. tja.. chame on me. Men då fixar jag det efteråt.. no more no less. I MIN värld är det inte fel. Men jag kan också förstå att det är det i en annans värld. Därför är jag inte heller med i Naturfotograferna t ex.
   jag klonar bort saker jag inte lyckas beskära redan i kamern.. inte mer med det?
   Det är ok att fråga, jag svarar så gott jag kan till alla o envar:-)
   Men visst är diskussionen om retuscharbete viktig, det tycker jag definitivt.. här och var slås det upp rubriker hur man skall gå photoshopskola för att förbättra sina bilder och selektivt förhöja delar i sin bild. Bara att öppna närmsta fotoblaska t ex.
   Att ljuga om vad man gör är väl aldrig bra dock.
   Du får se lite senare ikvälll då grundbilderna (inte raw – då de inte syns, men oretuschade bilder läggs upp:-)
   Kram på dig:-) EN ljuvligt solig fredag är det som gjort att fota och är såååå avis på dig…..

 3. Håller till fullo med dig, ang idioter, finns säkert inga, men även om man har olika åsikt så finns det ju trevligare sätt att säga det på, typelityptyp som finnen skulle sagt….eller va fan, inte vet jag väl vad en finne hade sagt, håller förresten med dig i resten också. Solen skiner än och egentligen skulle jag hinna ut en sväng till…..med gräsklipparen.

  /Mona

 4. Jaha! nu börjar det nästan gå inflation i detta haha. Men bra iaf med en debatt. Men före innan man ifrågasätter borde frågan vara vad är det för typ av bilder. När det kommer till att fotografen skapar och använder kameran för att skapa konst, så finns det inga gränser. Åtminstone inte hemma vid datorn i ett redigeringsprogram, bara man inte vid fotograferings tillfället skadar, förstör, stör djur och natur, människor mm så känns det ok eller att man stjäl från andras bilder. Jaja nu kan man säkert disskutera detta i all oändlighet, och jag har varken rätt eller fel, beror ju på vilken åsikt man har 😉 Men det känns ok när man som du är öppen med vart man står med bildförädlingen. Att man helt enkelt vill skapa konst och en så bra bild som möjligt, sen är det ju det underbara med bilder och fotografi helt subjektivt vad det är. Vissa målar med pensel och andra med kameran och PS som pensel 🙂
  Tack förresten för intressanta Photoshop trix hur man får en bild att ”poppa” får försöka att bena ut hur du ändrar blandningslägen för att få fram de härliga ”poppandet” Jag är också en färg människa och gillar den stilen av bilder 🙂
  Skall testa iför nästa uppdatering då jag inte får rönnbären att ”poppa” som jag vill 🙂

  Mvh Kalle 🙂

  1. Instämmer i det du säger – en debatt är av godo. Att slå ifrån sig och bli förbannad duger inte.
   Jag skrev ett felformulerat svar till min kompis och fick stå till svars och har nog gjort så nu.

   Jamen – hur var det nu? Du skulle ju kanske till Vårgårda och träffa mig o maken var det ju:-)
   Vi kan väl helt enkelt ta ett snack om lager och nivåer över den där koppen kaffe du är skyldig mig isåfall

   Ha en fin vecka Kallemannen
   Mvh Vittran

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: