Mose brinnande buske

 

 

Torsdagens oroliga väderlek måste ha varit det mest omväxlande för i år? Jösses – hagel, sol och störtskurar med regnbågar om vartannat! Min kollega filmade fascinerat med sin mobil hur ärtstora hagelkulor dansade huller om buller på plåttaket utanför vårt fönster. Dånet var öronbedöande och vi stod som paralyserade allihop ett tag och bara stirrade på skådespelet..

Det tycktes som om moder jord led av magont och inte kunde sansa sig….
Men eftermiddagen dämpade hennes ångest och vädret uppvisade t om sprickor mellan tunga moln.

Mitt huvud var tyngre än vanligt då solventångorna hade legat tjocka under dagen på min arbetsplats. Den där citronaktiga doft  fick mig ett tag att se dubbelt och var t om så illa att jag plockade fram masken med aktiv kol fram för att stå ut. 3 nummer för stor fick dock masken viras dubbla varv runt panna för att sitta.
Det varade inte länge – vi har bara 2 ex och de som främst skall använda maskeran är printeroperatörerna självklart.

Väl hemma igen kände jag ett skriande behov efter frisk luft och grabbade min ”anledning” med mig ut på promenad för at ”se om det fanns något”

Genom anledningens ena ögat finns det alltid något. Märkligt nog stöter man inte sällan på det verkligt spännande då det är för sent… som i torsdags.
Solen höll precis på att nudda trädtopparna och det var inte många minuter kvar till mörkret övermannade dagen då jag fick syn på en flamande liten tall mitt på våtmarken! Häftiga vindbyar fortsatte uppröra den höstskimrande matta jag beslöt vistas i – något egentligen fotoväder var det inte alls..

Det var en nästintill religös upplevelse då jag fick gå över vatten för att nå den brinnande busken. Varför jag så prompt måste dit – genom vätan och kylig blåst vet jag inte. Ibland känner man bara på sig att man måste dit ut.. oavsett. Nyfikenheten var för stor.
Och färgen på den döende var svår att motstå.. jag MÅSTE bara dit.

Och där fanns faktiskt något förutom färgen.
En rödaktig trollslända, höll krampaktigt sig fast i vindbyarna och tog förmodligen sina sista andetag, så väl kamouflerad mitt bland den flammande varma tonen på trädet. (Den skarpsynte kan se den lille där den sitter lite till höger om stammen )
 

Men jag hade iaf inte dessa träskor på mig…… de används bara till att hämta de hallon som fortfarande skördas från tomten.

Författare: Anna Ulmestrand

Fotograf med förkärlek till att kombinera ord med bild. I min blogg visar jag mer av mitt liv, mina tankar och tillrättavisanden till mig själv. En offentligt monolog, där jag om jag har tur.. kan få det till dialog med andra.

8 reaktioner till “Mose brinnande buske”

 1. Den brinnande tallen är en liten lärk. 🙂 Det lärde jag mej för några år sen när jag upptäckte att varenda planta på ett kalhygge såg ut att må dåligt, och påpekade detta för min man. Han som är skogsarbetare höll på att skratta ihjäl sej! <:-I Lärkarna vissnar ju på hösten och fäller barren för att få nya igen till våren – och det visste ju jag också. Men jag trodde ju att alla plantor som sattes på hyggen var granar… <:-) Och gula granar är inge´ bra! 😉 Inte gula tallar heller för den delen. 🙂

  Men gula lärkar i solsken är ljuvliga!! 😀

  1. Mja, fast jag tror ärligt inte det ändå..???
   Vi har haft lärkträd hos föräldrahemmet under många år och vet rätt väl hur de ser ut (har mjukare barr och minst hälften så stora som talbarr och smäller helt fantastiskt när man eldar med dom;-)) Men visst fäller dom sina barr och visst blir de gula på hösten – de enda barr träd som gör det väl.. även Ginko biloba är ju ett barrträd knäppt nog:-) Har ett gammalt ex som växer som sjutton på tomten och gör mig så glad varje dag!

 2. Det är en tall, Anna…1-0 till dig i detta fallet :))
  Har du en Ginko på tomten…attans, dom träden /bladen är jag helt betagen i. Vet inte vad det är som tilltalar mig så …formen, färgen…antagligen.
  Herregud, vad skarpa dina bilder är……är du nöjd med kameran? Kör du Tamron 90 på fullformataren? Jösses, vad frågvis jag är…men är inne i en ”hagalen” period just nu och vill ha en ny kamera, det är återkommande anfall som brukar gå över, när jag inser att jag inte har råd och att jag borde lära mig mer om fotografering och bildbehandling innan jag gapar över en ny kamera :)))

  Skrattar när jag läser din text om kläder och klädinköp…jag är precis likadan. Använder mina skor tills jag går igenom sulorna…och kläderna tappar färgen och är fulla med hål. Jag har ju två döttrar som håller efter mig och säger….Men mamma…nu måste du faktiskt gå och köpa dig lite nya kläder :)))

  Kram på dig, ditt lilla macrotroll!

  Christin

  1. Tja jag tro ju det är det iaf, en tal alltså, men visst kan man ha fel ändå iof..
   Jepp en ginko frodas men Tulpanträdet är min stora stolthet! Om du tycker om Ginkos blad skall du se tulpanträdet -HUUUR coola blad som helst och trädet växer så det knakar vilket kasnke inte är så bra då vi bor i ett parhusområde med hyfsat tajt mellan husen. Om grannarna börjar klaga är jag rädd för att jag måste kapa det:-( Min kära mor osm gav mig trädet för länge sedan går o väntar på att det skall blomma och säger alltid hon vill se det innan hon dör.. usch vad hemskt.

   Ja 90 mm sitter numer enbart på fullformataren och tycker det funkar helt ok:-) Till den andra kameran sitter tamrons 60 mm macro med 2.0 i bländare och är grymt roligt det med! SKITkort skärpedjup!
   Skall ta med mig en arbkamrat ut i veckan är det tänkt så han får testa macrofoto – då åär det ju bra att det finns 2 kameror så man kan låna ut en om någon skulle vilja prova på?:-)
   Var rädd till en början att skärepdjupet skulle bli fel med 90:an på fullformataren – att det inte skulle bli så full/utsmetad bokeh som man var vad vid på halvformataren, men käner mig hemma med kombinationen nu och är inte alls missnöjd – tvärtom:-)

   När det gäller bild behandling är mitt tips att testa det jag tidigare skrev i hur jag själv gör om bilnde kösn för grå o platt: testa med lager i photoshop – duplicera ditt första lager 2 gånger och använd mjukt ljus(hur mycket får testas fram men inte för mycket, kanske 30-50%) detta ökar på mättnad och kontrast och på det översta lagret använder du ungefär samma procent – fast då som screen.
   Det funkar för mig om bilderna känsn för platta. På halvformataren körde jag ett tag med att redan i kameran öka på både mättnad o kontrast redan i kameran vilet fungerade hyfsat ok då jag körde på jpg. Då kände jag inget behov efter att göra någo mer utan bilderna blev som jag ville få fram dom (ibland blev det FÖR mycket dock vilket var ett problem.

   Mne men.. rawfiler MÅSTE framkallas digitalt hur som helst.. om amn väljer dra på elelr minska färger i camera raw, eller lightroom eller i photoshop är ju upp till var o en? Huvudsaken är i mina ögon att man får fram det man vill:-)

   Kram Anna

 3. Herregud…vad generös du är med tips!!!
  fasen nu fick jag en idé 🙂 återkommer med ett mail ikväll. Måste ge mig iväg …ska täcka över vår båt som är en landkrabba nu :9
  Kram Christin

  1. Hej Christin:-) Du är väl snäll du, tack för tipset – svarar lite senare!!
   Jasså ni har fått upp båten? Vår ligger fortfarande kvar o guppar och är glad att oljan inte lyckats leta sig in dit – än….:-(
   Ett stort fartyg sprang ju läck utanför Göteborgs kustremsa med omnejd och släppte lös massa förgörande svart äckelpäckel över djur o land…
   Kram

 4. Trollsländan i den gula tallen härliga kamera målningar, gillar hur barren softar och färgar bilden i en varm skön ton och trollisen däri ger bilden en extra touch. Härligt konstig konst 🙂
  Förstår du är nöjd med Tamronen och fullformataren, då fullformataren ger dig kortare skärpedjup än DX formatet eller som du säger ”halvformataren” fast den är ju inte hälften av en 24×36 :a 🙂 haha jaja strunt samma vi hajjar ju vad du menar.
  Har testat ditt PS trix med mjukt ljus men ser jag glömde screen ooops! men det såg bra ut ändå. Lägger du på screen i 100% ovanpå allt ??
  Bilden blev fräsch i färgerna ändå den kommer tom på nästa uppdatering på en viss sida:)
  Men det blir närmare månads skiftet…

  Så länge en skön fortsättning på fotohösten.
  Mvh Kalle

  1. Tack Kallemannen! Just trollsländebilden var den jag blev väldigt nödj med själv.
   Det är bannemig inte ofta man kan säga det att yes- där satt den, men gillade själv hur barren liksom tog formen av eldsflammor runt de späda vingarna.. den kommer printas ut till Vårgårda har jag bestämt. Om det blir canvas eller något anant material återstår att se dock.
   Jasså vad roligt att man kunde ge lite tips till självaste kallemannen, men du får ju alltid till så härliga färger i dina bilder ändå? Inte har väl du något att lära…!!!!
   Men nej.. inte 100 % – ungefär lika lite som mjukt ljus.. ca 30 % ?
   Man får testa sig fram helt enkelt.. vissa bilder kräver mer andra mindre eller inget alls.
   Men den metoder tycker jag renodlar färger och ger mer briljans. Rawfiler har en tendens att bli gråblaskiga – rakt ur kameran och detta tar fram djupet i bilden och hur färgerna skall se ut enlig mig:-)

   En härlig vecka önskar jag dig – imrogon utlovas det en kanondag! Då gälle rdet att kasta sig ut efter jobbet ilal kvickt;-)
   Mvh Vittran

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: