Färg på fotomässan

Ok.. maten lagad och uppäten, disken är diskad och den störste sonen är hemma från pianoträningen. Alla är under samma tak och mår bra så jag kan andas ut.

Jag borde bara och skulle egentligen, men nä….. jag får ta det sen.

Istället VILL jag samla tankarna och summera helgens event -fotomässan i Stockholm och min upplevelse från den för er som inte var där. Alla vi som besökte delade samma lokal och såg på samma saker, ändå kan vår bild och synsätt skilja högst dramatiskt! Jag har läst på andra forum om möten som skett mellan människor, människor som helt gått mig förbi och andras lite negativa upplevelse av mässan.. för tråkigt, för litet mm.

Min summering av helgen är rätt och slätt färg. MYCKET färg!! I människor och på omgivningen.

T om husen brann i färg, men var annars kan hus brinna än i Stockholm:

Jag hade det stora nöjet att stå i Tamrons monter och prata om det bästa objektiv jag vet, deras 90 mm macro. Tja inte bara det, utan även ett annat – 60 mm med bländare 2.0 som jag testat men *viskar lågt*  90 mm är fortfarande min egna favorit…… schhhhh! Sedan jag först satte på det där hos Leif B för ett antal år sedan har jag varit såld, men precis som med allt här i livet behöver självklart inte det innebära att det är bäst – för alla andra? Alla har vi olika smak och tycke och att ta chansen att prova objektiven på plats är då inte fel… 

Men enligt mig är alltså tamrons 09 mm bäst för mig och därför tvekade jag inte ett dugg för att berätta om dess enligt mig positiva egenskaper. Så 3 dagar ägnades åt just detta och fick en uppsättning skjortor med företagets namn på och något nytt som kallades för bigrip – ett höftbälte att snabbt sätta kameran i, så jorå.. lite polis-viktig kände man sig allt med alla lappar, mörkblå utstyrsel o bälten som dinglade med en STOR pistol. Det är nog det närmsta polis jag nånsin kommer bli i mitt liv;-)

Bortsett från montern är möten med  människorna jag bär med mig! Många kom och hälsade på som jag kände – ännu fler kom vilka jag aldrig mött förrut men som hjärligt och villigt öppnade sitt inre för mig.

Att få träffa Leif Baggström återigen gladde mig (en sååå sanslöst duktigk fotograf ) cirkeln slöt sig då han ju var orsaken till att jag överhuvudtaget fick nys om detta objektiv. Jag är honom evigt tacksam. 

Fantastiska Kallemannen dök ju upp högst levande – vad roligt!! *vinkar* (men vi missade ju kaffet hörrö – attans då), Härliga Hanna från Göteborg hade rest till stora staden – med tillhörande härlig kram, Tandläkar-Raija kom som lovat – med de mjukaste händer jag tagit i…så roligt att träffa dig:-) Livslustiga Jim med glasögon, alltid lika vackra Lysa så trygg och skör på samma gång och hutlöst begåvad med ett hjärta större än hos de flesta… Johan S – stockholms prins (tack för fokuseringen och närvaron och stunden), Per Östberg som drog iväg mig på en fika, Faluröda Magnus med ölen det kändes precis som om det var i går, glada Ulf med sin bil.. Johan Ahbom – fräkenfotografen som förgyllde dagen inte bara en dag utan två, Mattias Buch som hälsade mig välkommen med en stor kram, Helene Dabrosin – den alltid unga tjej jag busade loss med på Botaniska i Göteborg för något år sedan – härligt att ses….och så inte minst John Hagby från Scandinavian Photo/moderskeppet vars föreläsning jag gick på mer än en gång – SÅÅ grymt duktig och inspirerande med ljusteknik vilken gäller inte bara på modellfoto. Var ljuset faller och hur man kan tänka på sin egen placering är minst lika viktigt även för en makrofotograf. Jag har säkert missat några och ber isåfall om ursäkt, intrycken är varvade omlott i mitt inre.

Alla var härliga varma människor som t ex dessa störtsköna herrar från Focus Nordics monter som reade ut papper till skrivare:

Att få sitta bredvid dom gav mig många leenden! 🙂

Imponerad blev jag av utskrifterna bakom – mina 4×3 metersbilder hade skrivits ut på ”vanliga” skrivare som jag förstod och häftades upp på väggen, men det var knappt man kunde se det! Fantastiskt bra gjort av Focus Nordic! Där fjärilsvingen är stod alltså jag och förklarade varför jag älskar ”mitt” objektiv.

Att heta Ulmestrand var ett plus i kanten – 2 av mina släktingars vänner kom fram o frågade om vi var släkt? och visst är vi det – roligt var det at få veta lite mer bla från denna enastående unga tjej som jag naturligtvis glömt namnet på (sorry) och hennes objektiv som inte fungerade korrekt – hoppas verkligen att allt gick bra och att det fungerar igen…

Vackra Jonas till höger:

Undervatten på torra land – underbara färger:

En ung och massa gamla:

Foto på fotograf på fotograf som tagit foton:

Ute fast inne:

In i mellan sprakar färgen:

Kikar du på mig kikar jag på dig – den sedvanliga grabbhörnan:

Fika gjordes varje dag  och så här såg det ut där – fast i taket då:

2 steg länge bort fanns toaletterna.. utanför toaletterna var hela väggen täckt med grönt, något jag först trodde var plastväxter men vid närmare kontroll upptäckte att så inte var fallet! Vilket jäkla jobb det måste ha varit att fästa alla de växterna på en kanske 2,5 x 5-6 meters yta – inte bara på 1 plats utan 2-3 stycken!? Iaf.. där fastnade ju självklart jag på väg in till tjejrummet. Och fastnade o fastnade och stod i högst märkliga poser för att fånga växterna underifrån mot det sköna ljus ovanför, men inte bryr man sig inte:

.. och fann där lila svanar flygandes mellan bladen:

På väg hem från mässans sista dag täcktes gångvägens tak av löv och regnets spår i det lager smuts som lägrat sig och kunde bara inte låta bli:

Ett varmt tack till alla jag fick möta och till Focus Nordic som lät mig stå på plats och inte minst lära mig massor av dom och deras kunskap.

Författare: Anna Ulmestrand

Fotograf med förkärlek till att kombinera ord med bild. I min blogg visar jag mer av mitt liv, mina tankar och tillrättavisanden till mig själv. En offentligt monolog, där jag om jag har tur.. kan få det till dialog med andra.

18 reaktioner till “Färg på fotomässan”

  1. Ja det blev en helg fylld med intryck på alla sätt – bl a en nattpromenad på 1,5 timme i ingenmansland där ajg var övertygad om att jag gick åt rätt håll, men hade gått helt fel *s* Tack vare de lysande husen kunde jag orientera mig hem igen – bodde mitt emot dom och visste att det var rätt håll.
   Visst måste vi ses och det snarast…
   Kram

 1. Tack för det fina reportaget :))) Vilka häftiga bilder! Älskar ”svanen” . Så läcker lilla i lila…

  Roligt att Du hade det trevligt.

  Varma hälsningar
  Halina

 2. Fina bilder! Önskar jag kunnat gå på mässan. Jag har nyligen börjat fotografera. Har bra fotoidéer men är usel på tekniken/ljussättning. Jag är dyslektiker och läsa mycket info är svårt. Vet Du någon enkel onlineutbildning där det förklaras iso, bländare mm sådana termer man som blåbär inte fattar. Tycker Du tar fantastiska bilder! Har aldrig sett något liknande. Du har verkligen din egen stil. Man ser att det är en Ulmestrand när man ser Dina bilder. Ser fram med spänning på Din karriär
  /Per

  1. Hej Per
   Fantastiskt roligt att få en ny ”bekantskap” här på bloggen:-)
   Välkommen! Att man har ett eget stuk på bilderna känns ju väldigt hedrande!

   Ang webbsidan så visste jag ingen på rak arm, men en kik på nätet genererade i denna gratis sida som hyfsat enkelt genom både bild och text förklarade termerna: http://www.digitalkamerakurs.se/

   Fast jag måste även slå ett slag för även online kurser med Gert Olsson: http://fotoutbildning.com/om-fotoutbildning/
   där man steg för steg sätter sig in i och genom uppdrag förstår mer vad man gör och varför:-)

   Hoppas det kunde hjälpa lite?

   Välkommen åter och lycka till
   Mvh Anna

 3. Hi Anna, Just a simple thank you for the constantly rich content you display on your blog and insight to a kindrid spirit on so many ^^ Am sincerly thrilled when ever you share yet another peace od art/macro. You deserve all the praise I can give you and so much more.

  I have been in the art, design and photo buissness all my working life and at 56 I can say that I have seen a whole deal of good photography in my time! Your work captures the essence of insight in what we all strive enjoy most. Your work is balanced perfectly with your current knowledge of the technique and I might be so bold to surjest that it would be hard to improve on what you have going at this point in your carrier ^^

  Simply put; it is not the motive that has become important – yet rather what was not included that will make your work hold up to time. Might I ask what macro lens you use and were the portraits taken with the same lens?

  I thank you Anna because you are not following a path; you are creating a new one^^

  1. Wow what flattering words!
   Thank you .. Now I sit al blushing in front of the screen!
   Your comment gives me insight into how important it is to really follow your heart.
   Is not it great fun when someone appreciates what you’re shooting! But equally sad and hurtfull it is when another one doesn´t, but these two extremes shows just how different our tastes are?
   The one you first and foremost is to affirm is ones own liking, style and taste.

   I have photographed with Tamron 90mm macro – entirely by hand and without a flash. As I always do;-)
   Its brightness makes it possible to crawl even in dark areas and to shoot freehand and I totally love it!

   Many thanx to you Stephen that you appreciate my photos, it inspires me to seek further

   Yours sincerely, Anna

   1. Thx for the blushing and thx for the info! I was happy to here that you are useing the very same lens as I. I was worried that I had missed somthing better for a moment.
    I am not a portrait photographer, yet this lens is one of the best out there for portrait work too (with its exceptional dof and brilliant sharpness). I bought the lens for the very same reasons as you; the need for more light and faster times during handheld shots and those magical times of the day, to be able to stay an hour or two longer on the coast too^^

    I will finish this by surjesting a special lense that could tailered for your needs?! Its called ”The Lensbaby system”!? At first glanse you might think it a bit amaturish, yet I have used there adjustable lens along with a very powerful macro kit of small extra lenses that screw on. The idea of the lens is that you can decide were the sweet spot of focus should be.
    I have a couple of shots here useing that lens
    http://www.ambientplaces.se/#!__goodbye/page-4
    The sites more for the music that I made to go with the shots or locations; each page is called after the music for that subject.

    Regards for now

   2. Haha, there’s not any better than the Tamron macro?;-)
    Not for me anyway.
    I’m the stubborn one that claims it is more important that you feel comfortable with the equipment and can handle it well so that you can devote yourself entirely to your own vision and artistic development.

    Ahhh I’ve heard of that particular system – Lensbaby. It seems very nice and your photos were very beautiful and had a special own style!
    Maybe it’s something I can wish from Santa 🙂

    Thanks for the tip!

    Kind regards from Anna

 4. Hej Anna!
  Tack själv!
  Visst var mässan en positiv upplevelse! Glad är jag nu som har din finfina fotobok. En bok där jag som betraktare leds genom dina klurigheter och egensinnigheter. Ibland genom snår och ibland lite rakare. Det gillar jag! Jag ska försöka vässa min penna lite bättre framöver.. 🙂
  Allt gott!
  /Leif

  1. Hej på dig:-)
   Vad trevligt att läsa dina rader!
   Åh, inte vet jag om det är så mycket med mina rader, kanske har några t om läst dom förrut då mycket till viss del är hämtat från tidigare bloggar etc, men visst var det roligt att göra boken och om det lyser igenom blir jag självkalrt glad.
   Jag väntar dock med spänning på att du skall öppna upp din bok hörrödu!;-)

   Tack för dina rader och allt gott till dig med!

   /Mvh Anna
   ps. ha en härlig första advent! Ds

 5. Vad synd att man missade detta stora fotoevent, tyvärr så är transportsträckan till Sthlm lite i väl mastig för oss inbitna smålänningar, men sjutton hade det varit kul och känna fotosverige på pulsen. Men ditt blogginlägg fick mig att känna att jag var där – kolla på inspirerande bilder – kika på utrustningen man aldrig kommer att råd att köpa och så givetvis att på träffa likasinnade – kanske det viktigaste! Och så givetvis få skaka tass med macrodrottningen igen – tack för senast förresten!
  Vad spännande att få stå på andra sidan demoskranket och förevisa potenta fotografer hur förträffligt Tamrons utmärkta macrolins jobbar med dom små små men ack så viktiga detaljerna – måste ha varit skitkul (om kraftuttrycket ursäktas). Dom sålde väl slut på ny rekordtid misstänker jag!
  Tack för din givande sammanfattning av fotomässan som herrn här i södern missade 😦

  Önskar dig en fin första Advent och en toppenhelg!!

  Mvh, Jörgen

  1. Hej Jörgen och tack själv:-)
   Ja med tanke på hur många bloggar som skrivits om fotomässan lite här o var är det ungefär som att man har varit där:-)
   Intressant med att ytterst få lyckats hitta samma människor att fokusera på i bild o skrift? Ett tecken på hur många som faktiskt besökte mässab förmodligen.
   Tamronmontern sålde dock inte ett enda objektiv *s* Men det är INTE mitt fel, det är bara så att Focus Nordic inte säljer de är återförsäljare och istället hänvisade dom till Japanphoto och Scandinavian Photo. Det kändes fantastiskt bra att försöka förklara hur mycket roligt man kan ha med objektivet och hopas någon eller några faktiskt förstod att jag inte var någon som sålde eller skulle få provision, jag var helt enkelt bara ärlig och vill att fler skall få uppleva det som fått mig själv må så bra inombords där ute i naturen.
   Många trevliga diskussioner med likasinnade (men även oliksinnade) dök upp med och jag lärde mig mycket, inte bara av det tekniska som tamronfolket kunde förklara uten även av det besökarna hade att berätta.
   Och vet du.. kanske sprider du välditg bra energi för just nu skiner solen för första gångner på helgne! Det tackar ajg för Jörgen
   Ha en trevlig 1:a advent i blåsten du med:-)
   Mvh Anna

 6. Hejsan Anna!
  Blev lite paff då jag såg att du lagt upp en bild på mig och skrivit om den. Haha, Evelina var mitt namn och jag har fått skicka iväg mitt objektiv för att få det fixat. Det var kul att få träffa och prata med dig, hoppas vi gör det igen!
  Ta hand om dig! / Evelina

  1. Hej Evalina:-)
   Jamn visst är jag för jäklig! Mouhahahaha;-)
   Äsch, du tog väl inte illa vid dig hoppas jag? Så du märkte inte att jag stod 20 cm ifrån dig o fotade i ansiktet?;-) BRA! Ett gott betyg isåfall:-)
   Jag kan ta bort den om du vill, men tycker du är vacker och definitivt en av de mest färgsprakande på mässan!
   (Då menar jag inte ditt hår utan dig som person)
   Ja det var kul att språkas och få lite info om din o Elins hobby (hälsa henne btw) och hopaps verkligen dom får ordning på objektivet!
   Ha en trevlig första advent:-)
   //Mvh Anna

 7. Trevligt repotage om fotomässan med tillhörande bilder. Fanns mycket intressant att ta del av, känns som om det fanns något för alla. Föreläsningar, workshops, bildvisningar, utställningar och prylar och ännu mera prylar.
  Det var det närmaste Vårgårda jag kom i år visserligen går det ju inte att jämföra ett kanske dåligt surrogat men vad tusan, det hade ju att göra med foto och är man nördig så är man 🙂
  Haha jajäklar missade fikat igen, jaja så kan de va men den är fortfarande innestående, trevligt att pratas vid iaf fast det var kort. Men du hade det ju ganska körigt därbakom disken 🙂

  Tänk att du hittade lite växtliga motiv där inne, jag tror den där växtväggen har något med luften att göra, jag tror den renar luften på ett naturligt sätt. Man använder sig av växternas naturliga omlopp för att omsätta luft/syre, är ingen expert på området men jag chansar starkt på att det är därför väggarna är ”utsmyckade” med dessa växter och dessutom är det ju snyggt…
  Flygplatsen hemmavid har ett liknande system.

  Ha de gott och ta det nu lungt i julstressen, som kommer att spinna fortare och fortare ju närmare jul vi kommer… 🙂

  Mvh Kalle 🙂

  1. Hej hej:-)
   Ja det var fullspäckat schema kändes det som. Extra roligt med folk som gick dit flera dagar i rad? Kul!
   Äsch – Stockholmsmässan är väl mycket större än Vårgårda så du gjorde nog ett gott val:-) Roligt var det att få se dig igen! Inte en dag äldre.. snarare tvärtom !
   Ja visst är det så med växterna och det behövdes verkligen med så många folk. Är imponerad bara att dom lyckades hålla dom vid liv? De växte ju bara på en vägg liksom? Hemma hos mig dör plantorna på löpande band ändå står dom i jord.. Hmm. Men det är ju det där med att komma ihåg att vattna man skulle med 😉

   Även om julkänslan är väldigt avlägsen börjar man väl känna av ett litet julpirrande i magen, men har den ”turen” att mina barn är stora nu – julklapparna är rätt snabbt avklarade tack o lov;-)
   Tack för titten och ha en riktigt trevlig helg

   Mvh Vittran

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: