Ett par spännande timmar flög iväg

”Är du skadad??”

hör jag en oroad kvinnas röst fråga..

Först vid hennes smått upprörda ”haaaaallå” börjar jag ana att det är mig hon tilltalar.
Jag reser mig lätt och visar henne min kamera, att jag är fullt vital och högst levande.
”Nej jag fotograferar bara” förklarar jag med kameran viftandes i luften.
– ”Va”? frågar hon med andfådd ett par meter ifrån med stavar i händerna och mössa nerdragen över huvudet..
Jag hinner tänka att hon ser stabil och duktig ut, redig för sin ålder, en sådan dam som tar saken i sina egna händer och kom på mig med att hoppas att jag med blir likadan som äldre.
 
”Jag fotograferar bara!!” upprepar jag högre och tydligare. 
 
Kvinna var med all tydlighet mycket oroad för den människa som  låg instoppad i buskarna utan att röra en fena – och visst kan man förstå oron? Men log för mitt inre över hennes omtänksamhet.
Så trygg jag kände mig genast och skämdes för att jag inte tackade för hennes omtänksamhet! Hennes omsorg hade kunnat vara skillnaden melan liv och död om det ville sig illa?
En sådan trygghet var det länge sedan man upplevde..
Som barn i min lilla ort brydde sig alla om alla och ingen skulle tveka rycka ut om en människa kanske var i fara eller såg sjuk ut. Barndomsminnerna är oerhört ljusa och varma mestadels.  Busschauffören so mkunde alla barnsens namn, osm visste om vi var sena till skolan. Han höll koll på oss.. Det åktes häst och vagn vid midsommar upp till kyrkan, tomten som alltid vid jul delade ut gottepåsar till barnen vid källaren utanför affären.. bygdegården där vi bakade kakor och alla heta sommardagar vid ”prästens”, Sjöviks badplats där alla barn nog lärt sig simma i simskolan som höll till där. Trygghet….
 

I söndags upplevde jag alltså samma trygghet men på samma gång en pirrande upptäcksfärd där hästar jagade mig ur vägen och där jag blev utskälld av en schäfer…det brukar bli så där när kameran följer med. Den styr.. och jag följer – oavsett vem eller vad som kommre i vår väg.
Ja det är alltid lika spännande att gå på fotofärd!
Söndagens tur var inte särdeles lång, ändå vandrade jag länge och väl fast runt på samma plats. Varje glimmande droppe fick mig stanna och varje mossbeklädd kulle fick  mig falla ner pladask.  
Jag höll mig hemmavid, Svankällan heter våtmarken ni ser på bilderna och där liger jag allt som oftast och dammsuger kanterna och dikerna efter något.
Vad vet jag som vanligt aldrig…  märkligt, för det dyker alltid upp någonting;-)
 

Och xet är inte utan att jag tänker på den äldre oroade damen när jag granskade skörden från i söndags, som dessa båda som sida vid sida existerar genom livet:

…eller genom björkens vakande öga :

Ser ni den lilla gubben innuti ?

Ungefär som mitt rum – ostädat:

Svankällan – när man lyfter blicken:

Författare: Anna Ulmestrand

Fotograf med förkärlek till att kombinera ord med bild. I min blogg visar jag mer av mitt liv, mina tankar och tillrättavisanden till mig själv. En offentligt monolog, där jag om jag har tur.. kan få det till dialog med andra.

13 reaktioner till “Ett par spännande timmar flög iväg”

 1. ser att även du börjat ”flumma iväg” lite, det är bra, suddiga bilder ska det vara. sånt gillar jag. 1:a och 4:e tyckte jag bäst om

  1. Så du flummar med menar du?;-)
   Ja va tusan.. lite flum har aldrig skadat? Varför inte dra nytta av de skakningar man redan har ..:-)
   Tacka för ditt besök Jim – skall spana in dina flumbilder nu!
   Mvh Anna

 2. Underbart ljus och akvarellkänsla… Läckra och poetiska bilder… och dina ord ”målar” så härligt dina fotoäventyr att jag nästan ser buskarna, Dig och den oroliga damen… 🙂
  Min Olympus vilade mycket i höst/vinter mörkret…
  Ditt fina inlägg väckte fotolust igen. Tack för det!
  Varm kram
  Halina

  1. Härligt att höra att lusten kommer åter!:-) Lust=glädje= energi
   Om det beror på mig, damen, svankällan eller något helt annat spelar ju mindre roll. biland kan man se en bokstav eller ett frö och så inspireras man…
   Hoppas du kommer få väldigt roligt under julledigheten med din olympus:-) Och även god man och vila med förståss,-) Kram Anna

 3. Kul historia och inspirerande bilder. Första bilden med björkstammarna gillar jag bäst. Måste gå många historier om en konstig människa som ligger bland buskarna där du bor. Uteliggare? Alkis? Lever hon? Härligt att du är så uppslukad att du faktiskt inte bryr dig om omgivningens reaktioner! Keep on!!!
  /Gert

  1. *s* Förmodligen;-) Vet if att ungarnas kompisar hade sett mig lite här o var med rumpan i vädret sökandes efter motiv, innan de visste att jag var sönernas mamma. ”Jasså är det hon” hade dom tydligen sagt då sönerna förklarade att jag alltid är ute o kryper lite här o var. Så ja jo.. det kanske har märkts i området att man fotograferar:-)
   God Jul Gert!
   Mvh Anna

 4. Härliga vinterbilder! Och visst är det fint att människor är omtänksamma när man ligger orörlig, till synes död och fotograferar! Vill önska dig en god jul och ett gott nytt fotoår!

 5. Alltså…..Anna, du är bara för rolig när du skriver och berättar om dina fotoäventyr! När du skrev ”en människa som låg instoppad i buskarna ” då skrek jag rakt ut här hemma och skrattade nästan ihjäl mig 🙂 You are crazy!
  Underbara bilder och din glädje och lust lyser upp min mörka decemberkväll. Bild nr 3 uppifrån skulle lika gärna vara en macrobild på en utsökt fjärilvinge ♥

  Att du dessutom hittar dina motiv i närområdet gör ju att du producerar ekologiska och miljövänliga pixlar……..du ligger helt rätt i tiden Anna!!!

  Många goa julkramar till dig från Christin ♥

  1. Hahaha, miljövänliga pixlar? DEN var ju ny! Men visst är det ju helt rätt;-)
   Tyvärr tar jag dock ibland bilen en bit bort.. *host* så någon cred för allt kan jag inte ta..;-)
   Tack så mycket tjejen för din inblick och hälsning!!:-)
   En underbar Jul önskar jag dig och de dina tillbaka!!

   kram kram

 6. Hehe, det gäller att passa sig när man är ute och motionerar så att man inte snubblar på en Anna. Härliga bilder med skön variation du visar upp. Den första med björkarna är magnifik tycker jag, precis lagom mycket ”flum” för min smak och ett fint ljus. Och den guldiga fläcken i isen (?) gillas lite extra den med. Passar på att önska god fortsättning, även om det här inlägget är ett par veckor gammalt redan! /M

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: