Outside

Tyvärr blev jag upplyst om fotohelgen på Gotland i Juni med tidningen Outside blivit inställd.

Väldigt tråkigt – hade sett fram emot att dels upptäcka Gotland för första gången men inte minst möta Paul Hansen som är så enastående skicklig! Men men.. sånt är livet. Någon som däremot ÄR outside lite då och då är ju vi naturfotografer, hobby som proffs… Jag själv ställer mig till hobbyfotograf då jag inte lever på mitt fotograferande utan har ynnesten att kunna fotografera det jag själv tycker om och vill.

Jag ser mitt fotande som något livsnödvändigt för att jag skall må bra ”bara”.

Att bara ”få vara” i fred i tystnad i lugn och ro, långt borta från solventångor och dånande ljud är himmelskt.

Och varför betala åtskilliga summor för att kunna fotografera i regnskogen när närmsta skog i vårt avlånga land bjuder på liknande vyer:

Ok.. ok .. inte samma sak, men jag försöker se det så här…

Att ges ett par givna ramar såssom ett visst område och en viss utrustning tillåter och tvingar istället min egen kreativitet att blomma ut. Där är det fanimej upp till mig att tänka annorlunda än att en sippa är en sippa är en sippa:

Human nature (eller människan bakom):

Nope… det kan bli allt och inget om man vill. Ljus position, placering skärpedjup förvandlar ett enda motiv till mängder av annat genom den närsyntas öga – makrot.

Ni andra makrofantaster vet ju vad jag talar om – har man en gång provat är det rätt svårt att låta bli att kika på det nära hållet…;-)

Författare: Anna Ulmestrand

Fotograf med förkärlek till att kombinera ord med bild. I min blogg visar jag mer av mitt liv, mina tankar och tillrättavisanden till mig själv. En offentligt monolog, där jag om jag har tur.. kan få det till dialog med andra.

19 reaktioner till “Outside”

 1. Nej, vem behöver regnskogen (för att fota, alltså) … helt enligt min filosofi. Och du, om nån bevisar det om o om igen.

  Snygga vitsippsbilder. Den med två ”spöksippor” var en lite annorlnda twist. Annars gillar jag den under mycket. Härligt mustig gul och grön färg på den bilden. Det sitter fint.

  1. Nä;-) men visst.. inte sjutton skulle jag tacka nej till att följa med dit, till den ”riktiga” regnskogen alltså! Men att arbeta heltid rimmar inte med sådana äventyr. Och det finns ju motiv överallt ändå?
   Spöksippor? Hmmm Ahh den översta menar du? Hehe Ja att fota rakt igenom blommor gör dom ju så där:-) Det glädjer mig att dom gick hem hos dig -tusen tack för kommentaren! Mvh Anna

 2. ”hobby som proffs… Jag själv ställer mig till hobbyfotograf då jag inte lever på mitt fotograferande…”

  Jag tycker att det är tråkigt, det svenska språket, speciellt när jag läser sådana här meningar..

  i svenska; hobbyfotograf = dålig
  proffsfotograf = bra (eller rent utav suverän = proffsig, kan sitt gebit)

  Ta tex ordet AMATÖR….. samma sak där.

  Vad vill jag säga med det här då? Ja, det är bara att läsa.
  Kanske är du inte amatör, hobby… trots, även, fast, du inte tjänar pengar på ditt kunnande, seende, konstnärsskap.

  //Boije

  1. Tja jag får väl be om ursäkt om jag uttryckt mig på ett för dig tråkigt sätt.
   Jag tror nog dock att mycket av värderingen i ett ord bottnar i sin egna inställning till det? Den bästa sättet att vända något är väl att ändra sitt eget synsätt kanske.

   Amatör är väl den finaste ordet av dom alla egentligen.
   Som det står i wikipedia: ”En amatör, av franska amateur, är en person som ägnar sig åt en verksamhet utan att ha den som yrke – motsatsen till professionell. ”
   Sedan har ordet nästan tyvärr blivit synonymt med en som inte ”kan något”- dvs outbildad, vilket inte är ordets innebörd.

   Kontentan är ju alltså att man som amatör eller hobbyfotograf gör det av fri vilja, att det är så jäkla roligt att man inte kan låta bli.. Inte för du MÅSTE för att tjäna pengar för brödfödan.
   Men visst värderas pengar så mycket mer än något annat idag trist nog.
   Inte bara det.. utseende är även det högt rankat, inte välvilja, godhet.. omtanke… värme…
   Just därför känner iaf jag mig jäkligt stolt över att vara hobbyfotograf och amatör för jag gör det väldigt gärna:-)

   Hoppas du inte kände det lika tråkigt nu. Jag är inte ledsen iaf för mitt liv eller mitt fotograferande – jag vet vad fotande innebär för mig – mentalt:-)
   Ha en bra dag:-)

   Mvh Anna

   1. Hej igen.

    Jag får väl börja med att be om ursäkt för min kommentar.
    För Att du väljer att läsa den med negativa glasögon.
    Det var inte alls min mening, och det tror jag nog framgår, om man läser utan att ha förutfattade meningar.

    Jag är bara så less på svenska språket (och wikipedia talar om den grammatiskt korrekta betydelsen, inte det egentliga samhälleliga synsättet)

    Säger man att man fotar som hobby: sätter folk en stämpel i pannan på en att man inte är att räkna med = dålig.

    Och säger man att man är amatör…. jag det ordet har fått nästan en förbannelse över sig. Vad ordet egentligen BETYDER är det ingen i landet (nästan i alla fall) som längre vet.

    Och vad ville jag säga med det här då?

    Läs mer positivt, inte negativt! Och du ser nog hur jag tycker att dina bilder är.

    Alla dessa ”pluttinutt-kommentarer” överallt på alla diverse bloggar….ja…kanske skulle jag skrivit en sådan i stället! 😉

    //Boije

   2. Nej det är inte med negativa ögon faktiskt? Beklagar om du tog det så.
    Jag bara väljer se mitt fotograferande på mitt sätt och det är ju min rätt att göra.
    Jag vill bara få må bra och göra det som är roligt för mig, dvs att fotografera på min fritid:-)

    /Mvh Anna

 3. Och så vill jag bara skriva att: det verkar vara ett DJÄKLIGT hett ämne, detta vem som får och inte får kalla sig för fotograf…

  //Boije

  1. Jag bryr mig ärligt inte för egen del..
   Jag pratar bara om mig själv och hur jag väljer se mitt fotande.
   Nu skall jag till en arbetskamrat på sjukhuset. Önskar dig en bra kväll.
   /Anna

 4. Så fina bilder Ann! Det blir något drömskt över dina bilder. Visst skulle det vara roligt att åka till en regnskog och fotografer men en regnig skog här hemma är inte fy skam heller, eller rättare sagt en skog där det nyligen regnat. Härligt att följa din fina blog, den ger mig insperation att sticka ut med kamera och makrot.

  1. Ja – en nyduschad skog är verkligen vacker! Speciellt då solen bryte igenom? Då gör det nästan ont så vackert är det ju… ujuj.
   Jorklodets natur är väl så nära himmeln man kan komma när den visar sig från sin vackrare sida… och det gör mig innerligt glad att mitt lilla krypin på nätet får dig vilja gå ut och njuta med egna ögon? Det är där och då den är som bäst:-) Hoppas du får en härlig helg – själv blev jag förvånad i morse då jag varnats om snö och ruskväder, men det var ju riktigtk varmt..;-) Mvh Anna

 5. Så fina blider Anna! Det blir något drömskt över dina bilder, som att kliva in i en annan värld. Din blogg är en stor insperationskälla.

 6. Härliga sippebilder Anna. Man tror man har för många men det kan man nog aldrig få haha.
  Håller med dig. När man väl sett den ”lilla” världen kan man inte hålla sig därifrån. Det är en meditativ avkoppling som för mig också känns livsnödvändig i den stress vi lever i. Det är så härligt att stanna upp och se bilder i nuet. Fånga en känsla eller en tanke för sin egen del. Sen är det ju klart skoj om andra uppskattar det man gör. För mig betyder fotografering en livslina. Att göra det till en brödföda utan att ha någon annan inkomst hade förstört känslan och omvandlat även det till ett måste. Då kapar jag min livslina. Sen att det förekommer lite hobbyförsäljning är en annan sak. Naturligtvis vill man att andra kan njuta av sina alster om de gillar dem. Yrke eller inte yrke det struntar jag i. Jag gör det för min egen skull. Jag njuter och har roligt. Man ska vara stolt över det man gör. Man behöver inte skryta men man ska sträcka på sig och visa att man tycker om det man gör.
  //Camilla

  1. Men tjenare makrofotografen;-)
   Du beskriver fotograferandet precis som jag själv ser det – kunde inte ha uttryckt det bättre själv:-) Så är det ju? Det ÄR ett medvetet val att inte ha det som inkomst, dels för det du beskriver, men även del för jag vet vilket slit det är och vilken osäker inkomstkälla det är.
   Jag säljer själv inte något. Jag har sålt 2 gånger till usa, men thats it.
   Däremot håller jag ibland föreläsningar till fotoklubbar för att visa bilder och tala om det man tycker skänker ro åt själen och ja, det tar jag betalt för. Att sprida hur fantastiskt roligt det är är enbart roligt och kul det med (numer – i början var man ett vrak)
   //Mvh Anna

 7. Åhh så härligt två uppdateringar hos dig med vitsippor. Som vanligt sköna bilder och lika härliga och spännande bakgrunder med sina fantasifulla texturer och figurer och skogsväsen i. Går själv i väntans tider på dessa små vita härligheter… 🙂
  Ha en trevlig helg !

  /Kalle 🙂

  1. Ja man får ju bjussa på det som finns ute nu när vu har det så förnämligt. Idag inbjuder däremot vädret inte till någon fotografering what so ever, även om snön uteblev är det regnväder och tråkväder. Jag hoppas verkligen de vita små dyker upp hos dig snarast med min vän – nu ÄR det ju faktiskt nästan maj? Även om Du nu förståss år fantastisk på att fånga det vackra oavsett väder…..;-)
   Ha en trevlig helg du med:-)

   Mvh Vittran

 8. Tjusiga alster Anna.. i vanlig ordning. Bilderna 3, 4 och 5 är riktigt härliga, vilket ansikte du hittade, verkligen ”human nature”! Förstår dock inte varför han.. eller hon kanske.. ser så grinig ut när det är så många vackra blommor och fint vårljus runtomkring. 🙂 Beträffande ordet amatör och den negativa klangen tycker jag tvärtom. Man säger ju ofta ”en GLAD amatör”. Hur ofta hör man frasen ”ett GLATT proffs”? Ha en fin helg! /Mattias

  1. Gött att höra:-) Vi är många som tänker likadant läser jag, det behövs nog mer positiva vibbar till det ordet vad jag förstår..
   Haha, jadu.. den ser lite pissoff – i ärlighetens namn känner jg anmig precismlikadan idag! Ett helvetes humör av någkn märklig anledning? Kanske vädret.. hmmm det borde ju vara den bästa av dagar egentligen – fredag o allt?;-) Jag hoppas iaf du är på bättre humör än vad jag är och har en bra dag min vän!
   //Mvh Anna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: