Gråtande grön hosta

Många i min omgivning fräser och snorar hej vilt. 2 i familjen lider av allergi och har det tufft nu:-(

Det känns fruktansvärt orättvist att man själv kan gå utan problem i midjehögt gräs utan minsta snuvtendens och tillägnar den gråtande hostan ovan till er som just nu dras med detta elände:-(

Hosta eller mer känd som funkia vars ljuvliga bladverk bjuder på mycket spännande med sin snäcklika mjuka form. I min bild ovan hade det precis regnat och dropparna hade hamnat så att det såg ut lite som ett gråtande ansikte tyckte jag.

Jag har inte hunnit fotografera så mycket för eget bruk under helgen, men har haft fantastiska dagar ändå med mycket nya intryck!

Filip, en nordisk bjässe på närmare 2 meter har jag umgåtts med under 2 dagar och har haft JÄTTEROLIGT!

Svettigt, nervöst.. med skrattanfall och vansinnesutbrott javisst, men jöööööösses vad kul! Och så mycket jag lärt mig om moderskeppets utrustningar och arbetssätt! Vilka fantastiska människor med enorm kapacitet!

Jag har krypit och kravlat och försökt förklara vad jag menar med mina påståenden och tips (inte det lättaste konstigt nog – men precis som när man kör bil går det av sig själv, att plötsligt fundera på vad du gör, hur och i vilken ordning blir plötsligt svårt)

Nu skall det ”bara” sättas ihop till en enhetlig filmsnutt som jag tror kan bli riktigt bra för dig som vill lära dig hur makrofotografering fungerar på ett enkelt okomplicerat och inte allt för tekniskt sätt, samt  vad man bör tänka på.

På minneskorten fann jag ett par bilder jag inte sparat ner och fyllde även på med nya under ett uppehåll i regnandet under helgen.

Blåbärsblomman ovan var fotograferad för en vecka sedan men nu är de flesta blommor redan borta.

Det går fort nu, väldigt fort. Amerikanska bär har börjat bildats och gräsmattan svärmades av ondsinta trädgårdsbaggar, jag får alltså inte se min gröna matta särskilt grön länge till. Dom där rackarna äter upp gräsmatterötterna och fåglarna rycker sedan upp gräsmattan för att komma åt de läckra larverna:-( Nu är gula hinkar med vatten och en droppe yes utplacerad då dom dras mot gult, men hittills har bara andra småflugor ramlat i – inte en enda bagge *suck*. Vi försökte förra året med att vattna ut något som hette Nematoder, ett slags bakterier som äter upp larverna – förgäves, det var helt utan resultat skulle det visa sig. Medlet är ganska dyrt och då känns det betydligt bättre att köpa ett antal plasthinkar för en billig peng o ställa ut – ja förutsatt att det fungerar då *s*

En grön hosta som flinar lite skadeglatt likt hajen som inte äter kött i Hitta Nemo  -”Helleou”:

Lupinerna finns kvar ett litet tag till. De är trogna och blomma om o om igen, det är härligt! Men när dom väl försvinner går det fort – så passa på alla fototokiga och hitta era egna hjärtan (och fötter) därute:-)

Författare: Anna Ulmestrand

Fotograf med förkärlek till att kombinera ord med bild. I min blogg visar jag mer av mitt liv, mina tankar och tillrättavisanden till mig själv. En offentligt monolog, där jag om jag har tur.. kan få det till dialog med andra.

24 reaktioner till “Gråtande grön hosta”

 1. Tack för påminnelsen om lupinerna, de blommar för fullt just nu och det är en härlig färgklick efter vägkanterna. Och jag känner igen det du säger att försöka förklara hur man gör, man gör det bara bara. /Lotta
  p.s underbar bilder som alltid men inte de med spindlarna 😉

  1. Visst är det så? Skumt egentligen? Man vet ju precis, men att formulera det var inte lika lätt.
   Haha, nä det var ju det där med spindlar och hur de påverkar – attans jag glömmer det då o då. Hmm jag skall faktiskt lägga till en etikett på den här! Tack, bra att du påminde mig:-)
   Mvh Anna

 2. Har just gjort en research i Lupinbuketten
  och hittat dessa kärleksfulla hjärtan!
  Tänk va’ naturen är full av kärlek och skönhet!

  1. Ja dom är ju för häftiga de där stänglarna? Små mirakeln fulla av märkliga figurer, allt från hjärtan till taggar – ett edens lustgård i miniformat kanske? och ändå kan dom irritera många…
   Instämmer med dig, det är fullt av härligheter ute i naturen!:-)
   Tack Lola för besöket o titten på de små rosa
   Mvh Anna

 3. Tycker om känslan i bilderna… ..som vanligt. Kul att höra om Moderskeppet kommer bli spännande och intressant att titta på.

  1. Tack, kul att du gillade skörden Carina:-)
   Hmm ja hoppas det kommer någon tanke man kan ta med sig ur filmen. Mycket återstår ju fr om nu innan den är klar, men mitt jobb är väl gjort – till största delen iaf.
   Det är ett spännande koncept dom hittat på tycker jag med Guld-serien, massa smått o gott man kan ta till sig.
   Mvh Anna

 4. Fina bilder … ska bli spännande att se din film … ser vi fram emot … krabbspindeln verkar dock ha hamnat fel … den ska ju ”bo” på en vit blomma , ikk ? Ha de Thorsten

  1. Hej Thorsten, tja jag hoppas jag gjort mitt bästa. Men det var för mig något helt nytt..
   Lyckades iaf med konststycket att inte svära, inte tala allt för göteborgskt – iaf i mina öron *s*
   *s* Krabbspindel bodde från början på mina vita rhododendron som förvisso är vissnade, men de bar fortfarande ett par vita hängande kronblad kvar. Men mitt enträgna fotande fick stackarn att ramla ner i omgångar. Har försökt kika efter den igen, men har nog tyvärr skrämt iväg den:-( Den var väldigt maffig! Och hyfsat stor med!
   Rumpan var som ett smällbär ungefär:-)

   Är så fascinerad av dom där spindlarna, de är ju så coola!
   Tack för att du kikade in Thorsten, ha en bra fortsättning på dagen
   Mvh Anna

  1. Vad roligt att du gillade dom Ingalill – hoppas det gav inspiration till att ge sig ut till egna makromöten?:-)
   Vill passa på att önska dig en trevlig helg:-)
   Mvh Anna

 5. Vad kul Anna att du får en egen film – vilken heder! Det måste ju bara bli en kioskvältare för alla hugade makrofotografer som vill lära sig alla knepen av den bästa inspiratören!! Den måste jag bara se – vad spännande, det gläder mig att du gör något mer av din talang – att du kan ta magnifika närbilder från vår sköna natur råder det ingen tvekan om. Att försöka förmedla denna kunskap till andra är en fantastiskt fin uppgift som du ska ha all heder av – jag väntar med spänning på premiären ska du veta!
  En mycket härlig samling bilder från Lupinerna, att blombladen hade former som små hjärtan hade jag ingen aning om. Blomman är väldigt talrik på sina ställen och tar nästan över och breder ut sig likt ett ”ogräs”. Har ofta försökt att fånga deras färgprakt som ofta har stor variationsrikedom och bredd, men jag vill inte påstå att jag har lyckats få till något resultat som har tilltalat mig hittills. Förmodligen hade jag fel objektiv på kameran – det får bli makrolins och ett närgånget granskande nästa gång.
  Tack för inspirationen och jag vill tillönska dig en riktigt skön helg!!

  Mvh, Jörgen

  1. Hej Jörgen!
   Jag har flyttat min brors lägenhet hela dagen igår och loggade inte ens in på datorn. Därav mitt dröjesmål..
   Hopaps du med haft en fin helg? Förutom lite värmande armar som tydligen inte alls använts så mycket som de borde har helgen varit helt ok för min del:-)
   Ja det är ju så hedrande att det inte är klokt!?? Jösses….rent otroligt att få chans att pröva på något så roligt, jag fick nästan nypa mig i armen!
   jag hoppas att jag lyckats förmedla merparten av det jag själv tänker på när jag kryper bland buskarna.
   Att stå framför massa lampor var lite läskigt dock *s*

   Ahh dessa lupiner som är så häftiga! Men ja det blir nog enklast med ett makro för att fånga dom där på bild.
   Du måste ut och leta reda på dina egna hjärtan, (man ser dom bäst uppifrån). Nu har även dess raka motsats – taggarna dykt upp med.
   En spännande och märklig växt det där:-)

   Tack själv för dina fina rader, de värmer!
   Mvh Anna

  1. Hehe, ja där var han nog lovligt trött på fotografen ovan och bad mig dra med hela sin arm;-)!
   Tack för att du kikade in Camilla, en fortsatt trevlig helg till dig med:-)
   Mvh Anna

 6. Jag kommer alltid att komma att änka på dig när jag ser lupiner numera:)…och fötter med:)
  Här finns små små lupiner och jag ska kolla in dom med 60 millimetarn nästa gång jag ser några här.
  Amerikanska bär? Har ni det ute hos dig? Kan väl inte vara blåbär, i så fall är de STORA. Här är blåbären som körsbär, nästan, men de smakar väldigt lite. Inget som smakar som svenska blåbär:) Här växer alla bär för fort så det är bara om man hittar biologiska bär som det finns lite gosmak kvar.
  Ha det fint ute bland lupinerna:)

  1. Glömde att Gratta dig till filmen! Vad spännande! Det ska bli jätteskoj att se och lova att du meddelar när den kommer ut:)

  2. Haha, det tar jag som e noerhörd komplimang;-)
   Hellre lupiner än spindlar iaf – hur vackra de än är signalerar dom tyvärr fara för många..
   Jomen visst är det blåbär!!? Fast de är ju köpta på blomsteraffär då förståss. Nu har min trädgård invaderats av trädgårdsbaggar som jga är rärdd skall ta kål på det mesta. Det var dock inget i jämförelse med en äng ajg nys besökte – hualigen! Det kryllade överallt!!! Baggar flög in i håret och svärmade överallt, det var som om hela ängen hade blivit levande helt plötsligt! Men du skuel älskat det! Måsar flög nämligen i skyttetrafik över ängen och fick sig nog både sin frukost, lunch och middag avklarad under ett par minuter;-)
   Hoppas du haft en fin helg
   Kram

 7. Lupinbilderna är helt ljuvliga! Har själv fortfarande inte studerat dom genom linsen… Och spindeln, fångad i ett ögonblick där det ser ut som den letar efter något, kanske kameran? Fantastisk. Vad roligt med filmen, ser jättemycket fram emot att få ta del av dina tips genom den!
  Önskar en fin vecka
  Johanna

  1. Hej Johanna:-)
   Oj oj oj, vad jag avundas dig – då har du mycket att upptäcka – de där blommorna är så grymt häftiga! Du kommer få sååååå roligt:-)
   Det där med att upptäcka något nytt eller lär sig något nytt ger ju massor av energi!
   Jag själv blev väldigt glad häromdagen då jag trots en viss motsträvan ändå lärde mig skärpa bilder på ett nytt sätt. Jag har tidigare använt mig av oskarp mask på de små bilder jag tankar upp här i bloggen.
   Jag hade läst om detta för mig nya sätt förut fast inte testat – men tyckte nu det var kanonbra.
   Man ställer om sin bild från RGB till lab-färg i photoshop och skärper i den ljusa kanalen.
   Kanske har du testat det själv?
   För mig var det nytt, men var inte alls dumt!! Skärpan hamnar då inte på dom mörkare partierna och brusar på så sätt inte ner hela bilden.
   Om du inte testat det rekommenderar jag dig att pröva det:-)
   Filmen hoppas jag verkligen att jag lyckas förklara saker o ting på ett enkelt sätt.
   Det gick rätt fort dock med hela proceduren och någon golden globe kommer jag ju inte få direkt – ehum;-)
   Jag är själv inte någon som använder mig av tekniska formaliteter, är faktiskt ointresserad av sånt där egentligen – ett bra objektiv på en kamera man kan hantera – det räcker väldigt långt. Inga komplicerad och svåra tekniska ord.
   Mycket handlar ju om komposition och att verkligen lägga skärpan rätt, men mer om det kommer i filmen:-)
   En fin vecka till dig med och glad midsommar i förskott!!
   Hoppas nu att ljuset infinner sig så du kan hitta hjärtan och taggar i lupiner hos dig:-)
   Mvh Anna

   1. Stort tack för tipset! 🙂
    Än så länge redigerar jag bara i iphoto, och har inte provat photoshop än. Låter ju inte dumt det där med skärpan, för visst blir det brusigt emellanåt. Har photoshop elements 3.0 som väntar på att installeras, vad tror du om det? Men det är ju nytt…och jag kan iphoto nu…du vet hur det är!;-)
    Men självklart vill jag utvecklas, och som du säger, det ger ju massor av energi när man väl kommit så långt att man känner sej hemma i något nytt.
    Vad skönt att höra att du inte heller är någon som gillar tekniska termer, då finns det förhoppningar om att jag hänger med på ditt tänk i filmen!:-)
    Glad midsommar även till dej!
    Johanna

   2. Jo jag vet så väl hur det är att vara trygg i sitt fotograferande och i de program man tyvärr måste hantera för att öppna sina filer. Men inget fel i det? Tvärtom tycker jag:-)
    Ju säkrare man är i något desto mer kan man fokusera sig på den verkliga utmaningen ju? Att utveckla sitt eget seende:-) Photoshop element har jag själv inte prövat, men det jag hört är att det väl är ungefär som photoshop? och kan man ställa om en bild till lab från rgb så fungerar det:-) Och är det något som inte fungerar eller strular så söker man ju svaret? Nej, man skall inte behöva vara en ingenjör för att ta ett kort! Konstiga facktermer kommer lysa med sin frånvaro i filmen så alla vi som inte storälskar allt vad teknik heter hoppas jag lugnt kan följa med 🙂

    Ha det så gott:-)
    Mvh Anna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: