Med plats för alla

Jag tyckte bilden ovan representerade titeln rätt bra,  min tanke gick åt pridefestivalen och deras regnbågsfärger förståss. Jag har fotograferat rakt igenom en rhododendrons fröställningar vars färg ihop med bladen i bakgrunden gav detta regnbågsspektra.

Och en plats åt alla har sannerligen naturen. Nu fullkomligt kryllar det ute i naturen av diverse småkryp!

Det är alltså ett mecka för makrofotografer, dvs om du inte har fobier för dessa larviga små…

Men det ÄR faktiskt svårt att inte känna annat än fascination när man väl börjar studera hur dom ser ut, larver och skalbaggar o spindlar. Men visst är det märkligt hur vi ofta instiktivt reagerar vid blotta åsynen av småkryp? Mina kollegor  på jobbet som gick förbi sade bara en enda sak ”uäää” 😉

Hur naturen gång på gång återhämtar sig efter vad som ser ut att vara total förödelse och kalhygge efter dessa larver är märkligt! Se bara på förra årens alla spökträd som totalt åts rena av larverna? Inte dog träden av det? Nej de kom tillbaka med full kraft återigen. Människans åverkan på regnskogen byggs tyvärr inte upp lika lätt av moder natur. Den här björken, vars bladverk  jag fotograferade rakt igenom ner mot våtmarken under, står orörd än så länge.

Det är fint att se hur olika arter samverkar och lever i symbios med varandra – till och med en liten fågel fick plats:

Vad detta är har jag faktiskt ingen aning om, men misstänker det är något skadedjur återigen som vart i farten? Om Du vet får du gärna upplysa mig:-) Jag tyckte om formen på dessa ”boll liknande svulster”

Författare: Anna Ulmestrand

Fotograf med förkärlek till att kombinera ord med bild. I min blogg visar jag mer av mitt liv, mina tankar och tillrättavisanden till mig själv. En offentligt monolog, där jag om jag har tur.. kan få det till dialog med andra.

8 reaktioner till “Med plats för alla”

 1. När jag hamnar hos dig då får jag alltid ljus och färgterapi på köpet…
  Blir full av beundran och inspirationsglädje… Du ser verkligen skönhet i allt!
  Jag håller med dig att insekterna är underbara att utforska med kameran, men du gör de till konst 🙂
  Faller för den första bilden särskilt mycket för att har fortfarande i minnen förra veckans glitter och färgsprakande underhållning med After Dark på operan i Malmö…
  Ha det gott
  Halina

  1. Åh gick du och såg på dom? Vad roligt!
   Minns då jag sist såg dom vilket var aldeles för länge, men vilken adrenalinkick man fick bara av att se dom på scen?! Skulle så gärna vilja se dom igen!
   Då känns det extra roligt att bilden förknippas med de där härliga herrarna eller.. damerna.. 🙂 Tack snälla Halina för att du kikade in och gladde mig
   Hoppas du får en härlig dag – trots regn
   Mvh Anna

 2. Läckra bilder som vanligt Anna, den bilden som ”en fågel fick plats, ser jag ett annat djur med, ser ut som ett vargansikte i över delen av bilden..
  Du ger sån insperation..
  Ha en trevlig sommar
  Kram
  Mia

  1. Oj, spännande – vargansikte? En härlig kreativ tanke:) Tack Mia!!:-)))
   Hmm ja med vargattacken i färskt minne passar det ju bra med, en synnerligen tragisk händelse på alla sätt. En god vän till mig var där för ett par år sedan och klappade vargarna…..
   Moder natur har ju plats för alla, men vi kan inte ta någon eller något för givet.
   En härlig sommar önskar jag dig med i underbara Sjövik:-)
   Klappa vovvsingarna från mig!
   Kram Anna

   Ps. Hoppas det gick bra med bildspelet? ds

 3. Men vilken BILD!!!…den näst sista tänker jag på nu:). De är ju alla så fina men DEN är Sååååå fin. Ser den ihop med den blåa, tagen en frostmorgon, du gjorde för ett bra tag sen, har den som favorit på FS ifall du inte vet viken jag tänker på. Jodå jag skulle gärna varit med och gillat alla de fiiina små varelserna samt de goa Måsarna:)
  Har fått en 7D så nu e jag ute mycket och testar, fokuseringen ska visst vara riktigt bra.
  Ha det fint och njut i fulla muggar:)

  1. Ahh, jag vet vilken du menar! Dom är ju lite lika i placering också? KUl! Du har öga för detaljer du:-) Ja du hade älskat måsarna Agneta! Det är så märkligt hur saker kan fullkomligt explodera bara på ett litet tag? NU har de där larverna börja ta över en hel del ute – det går fantastiskt fort! Fick hört skrämmande historier från en arbkamrat som bodde i SF ett tag, där skulle tydligen larver ha invaderat kusten com sedan blev fjärilar och det var sådana mängder att dom flög in i munnen på folk *s*
   DÅ skulle man ha varit där med kameran 😉
   Tack min vän för din kommentar
   Mvh Anna

 4. Härligt sommriga bilder fyllda av just ditt signum. Abstrakt, färgfullt, spännande, överraskande och fantasifullt. Ögon godis av högsta klass, tom larverna 😉
  Passar på så här en bit in på Midsommar att önska dig en fin och trevlig Misommarafton.
  Ha en fortsatt trevlig sommar!

  Mvh Kalle mannen 🙂

  1. Vad roligt att se ditt namn här!
   Hoppas allt är väl med dig och att du får ledigt om du inte redan har snart..
   Kul att du gillade de små:-)
   Blev tvungen att fånga dom där på bild, är t om en 2 m viking reagerade oväntat över de små som krälade i trädgårdens vildväxande träd mitt i ligusterhäck är dom väl värda att basuneras ut;-)
   Ett motiv med impact alltså, trots sin pyttelilla storlek – I like! För allt äger ju en skönhet på sitt lilla vis?
   Människan har en benägenhet att rysa över irrationella nedärvda fasor, jag med men att övervinna en fobi ger en härlig kick det måste sägas! Been there done it! Har en del fobier kvar dock so jag inte vet om man någonsin komemr övervinna – ormar och el står näst på tur – maken till stöträdd människa får man nog leta efter *s*
   Inte vet jag om mina bilder hjälper mot kräl-och krypfobi, men man kan alltid hoppas? 🙂
   En fortsatt trevlig sommar och inte minst modsommarhelg önskar jag dig med Kallemannen:-)
   Mvh Vittran

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: