Mot mörkret

Jag har under ett par tillfällen under sensommaren åkt förbi ett par härliga havtornsbuskar som pryder Björlanda kiles hamn. Förra året tänkte jag fånga dom på bild, men hann inte innan det var försent och bären var uppätna.

Men detta året tänkte jag fånga de vackra bären på bild – iklädd finskjorta gav jag mig i kast med de taggiga snåren och skrämde förmodligen slag på ett antal bilförare intill buskarna;-)

Inför mitt inre hade jag sett en ljus skir Anders Zornliknande bild med längre slutar tid, en med skator som flyger över buskarna och ritar vackra mönster.. Så blev det inte som ni kan se. inga skator fanns att tillgå, lika bra det för något stativ hade jag inte med mig som vanligt. Och om jag hade haft skulle det inte fungerat ändå så gammalt o rangligt som det är;-)

 

Utöver Björlanda har jag som vanligt besökt Surte och den härliga lilla insjö som ligger där.

Ett spindelnät som låg högt upp i ett träd fångade ett spektra av färger och det var bara att ta för sig av den kaokofoni som erbjöds, rena rama diskon!

 

Middag på högsta nivå kan man kalla det för :

 

 

Och så då de där näckrosbladen som förtrollar mig vid varje besök. En bro leder över en bäck och där är det bara att lägga sig på mage och fota mellan träplankens springor:

 

Och sist men inte minst – med billiga snittblommor från ica maxi önskar jag er en trevlig helg:

Författare: Anna Ulmestrand

Fotograf med förkärlek till att kombinera ord med bild. I min blogg visar jag mer av mitt liv, mina tankar och tillrättavisanden till mig själv. En offentligt monolog, där jag om jag har tur.. kan få det till dialog med andra.

25 reaktioner till “Mot mörkret”

 1. Jag kan också ta en bild med kort skärpedjup…………
  men!…….
  Jag lyckas aldrig fånga motivet med en sådan helhet som du gör!
  Du är en stor inspiratör!
  Tack för att du delar med dig av dina vackra bilder!

  /Lola

  1. Åhjo, men det tycker ajg du gör, fångar en helhet dvs. Din helhet. Dina bilder har ett unikt och säreget uttryck, ett som verkligen för mig säger Lola.
   Frågan är väl vad man vill åstadkomma och vilka man vill nå? Och måste man nå någon? Förmodligen vill man väl det, en drivkraft är ju att dela med sig och att inte vara ensam om att tycka om något speciellt.
   Det svåra med foto som sådant är väl att försöka fotografera på ett sådant sätt så att flera kan uppskatta det man själv fotar, men ändå behålla sin egen fotografiska integritet vad gäller motivval och stuk?
   och hur lätt är det på en skala…. gah!!
   2

   Jag tror det enda man kan göra är att fotografera det man brinner för, då gör man det oftast bra och får bilder med själ i sig. Detta gör du ypperligt i mina ögon, så fortsätt som du gör. Vem vet, kanske får vi då inom kort se den där boken du nämnde för mig som var på gång:-)
   Mvh Anna

   1. Tack snälla Anna för ditt fina svar på min kommentar! Inte bara dina bilder inspirerar – dina kommentarer på kommentarer gläder likaså!
    Boken kommer var så säker, först en medverkan med bilder och texter på en kulturhelg i oktober. Plötsligt händer det.
    Allt gott till dig

    /Lola

  1. Haha, ja det är väl inte ofta man önskar dig få se en skata? Även om djurvärldens skator är enligt mig så mycket vackrare än de mänskliga;-)
   Vad roligt att de fungerade i dina/era ögon även utan animaliskt inslag:-)
   Man tackar man tackar

 2. Hej Anna! Jisses vilka färger! Havtornsbilderna är ju riktigt läckra.
  Försökte mig på att fota i raw, men mitt photoshop är tydligen för gammalt, så det synkar inte mot kameran…får göra nåt åt det. Så det blir att köra jpeg ett tag till.
  Ha en go helg! / Lena

  1. Hej Lena:-)
   Ahh, ja jag känner igen det där.
   Så himnla typistk då? När du väl vågade ta ”klivet s a s”?
   Vilken besvikelse att upptäcka det:-((
   Jag tror det skall finnas lite andra lösningar, bla picassa har jag för mig kunde öppna eller spara om till jpg på något sätt..? Kanske det är något att testa – iaf så länge..? Det är ju gratis att hämta ner.

   Det var faktiskt samma problem för mig när jag ”uppgraderade” min kamera från Canons 400 till fullformataren 5D – då bidde det bom stopp då min photoshop var i version 3. Jag fick lösa det genom att åka till jobbe toå kvällar och öppna rawfilerna där, men hur kul är det?:-(
   Som tur var fick jag Ps 5 av en vänlig bekant efter ett tag och kan nu öppna mina bilder. Även om man inte vill redigera i bilderna vill man ju kunna öppna sina filer för att lägga ut mindre jpg på blogg etc..?
   Hoppas du får tag i en nyare versin av Ps så att du enklare kan fota i det råa formatet:-)
   Mvh Anna

 3. Veldig flotte bilder, liker spesielt bildene av vannliljebladene i vann, Her er det en fantastisk fargepastell, farger som forsterker hverandre, konkret og abstrakt i samme bilde. Tette og fine utsnitt, får lyst til å dra ut med kameraet med det samme og prøve på noe lignende, men vet at det ikke er lett å få til, ditt blikk ser ting som andre ikke ser. Men jeg skal jammen i meg prøve.
  De andre bildene holder også høy klasse, bildene av fargespillet i edderkoppnett er også veldig bra, nesten litt irriterende bra faktisk, og bldene av blomster og bær har det karakteristiske og særegne Ulmestrand kjennetegnet.
  Gleder meg til å holde workshop sammen med deg i september.

  1. Uj så fina ord från mäster Magnus!:-)
   *s* Visst hade vi hittat samma spindelnät??? Märkligt….
   Ja det skall bli himla kul att ha denna kurs och ser med spänning och glädje fram emot september! Nu håller jag bara tummarna för att vädergudarna är med oss. Visst hittar vi aldeles säkert motiv även om regnet skvalar, det är jag övertygad om! Men det är mycket trevligare och torrare och solen skiner:-)
   Mvh Anna

 4. Fantastiska bilder Anna. Vilket färgspel. Havtorn är otroligt nyttiga. Gjorde parfaitglass med saften från pressade havtorn en gång. Skitgott.
  Ha det gott.

  1. Vad kul att du gillade dom:-) Tack!
   Kan tänka mig att det blir gott med syrlig sorbet!!
   Jag drack juice en gång, men det för surt för min smak. Däremot smakade jag på bären på buskarna ovan och de var goda naturell tyckte jag:)
   Ha det gott du med och tack för besöket!
   Mvh Anna

 5. Eit knippe herlige bilder Anna 🙂 Såååå mange bra bilder og nr 6………absolutt knasbra!! Men du store min – du skaper mykje bra Anna…..mykje bra!!!!!!!!!!

  1. Haha knasbra? Vilken härlig formulering, så himla kul att du tyckte om dom Geir:-)
   Min kära pappa påppa kallades av en 6 åring för barnslig, det var även det en fantastiskt fin komplimang tycker jag;-)
   (Att det sedan var sagt med en irriterad ton får man ju bortse från;-)

  1. Fantastiskt roligt att du tyckte om dom Ronnie! Tusen tack.
   Ibland har man ”tur” och finner sina motiv lite högre upp – i min ålder är man tacksam för allt som inte innebär magläge med nacksvank;-)
   Att stå så där rakt upp var ovanligt men väldigt trevligt för kroppen.-)

   Mvh Anna

 6. Helt underbara bilder, som alltid, och är det bara jag som ser ansiktet i den första bilden med näckrosor? Längst ner till höger, i det ljusaste partiet.. är det en reflektion av dig, eller bara slumpen? 🙂

  1. Roligt att dom uppskattas:-)
   Ahh men du,, kolla! Hmm det kanske inte är mig på pricken, men ett ansikte är det ju verkligen!! Vad roligt att du såg det Christina:-) Tack för att du delade med dig – sånt där är kul!! Härliga fantasier:-)
   Mvh Anna

 7. Härliga bilder! Varma sköna färger i havtorns bilderna, 8849 en bild som faller mig i smaken textur, mönster, färger och utsnittet får mina ögon och sinne att vakna. 7716 men vilken underbar bakgrund, gömmer sig hur mycket härliga mönster och figurer i den du. Fint soft ljus ger fin ton och färg.
  Spindelnäts bilderna hur häftiga som hellst, går ju nästan inte att se sig mätt på dessa 🙂
  Naturens egna kaleidoscope med samma fantasifulla mönster och läckra färger…
  Ja som sagt härliga bilder du visar upp för oss besökare, alltid någon/gra fina bildliga överraskningar finner man här. Mycket inspirerande 🙂

  Kalle 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: