Kustnära landskap ur makrots synvinkel

Så var då den magiska kurshelgen vid Hamburgssund över och en vecka för sent kommer min summering. Man skulle kunna tro att vi befunnit oss på fågelsafari då man ser bilden över, men fågeln är i själva verket något så skumt som havstulpan som kallas långhalsar har jag blivit upplyst om.

Att man kan få så många minnne och upplevelser av 3 dagar känns enormt. Mest kommer jag bära med mig mötet mellan människorna, hur fantastiska kvinnorna var, unika  till sina sätt, men ändå med ett enande intresse. Herreminje var talangfulla de var!

Självklart imponeras man (som vanligt) av Magnus Reneflots bildspel och bilder som man fullkomligt baxnar inför.

Av naturen runt omkring kommer jag nog mest minnas dessa bläckfiskägg som hade flytit iland i Hamburgssund. Jag som sedan barnsben tillbringat somrarna på tjörn och nu i vuxen ålder uppe i Grebbestad har aldrig någonsin sett dessa förrut! Rockägg och broskplattor från bläckfiskar, men inte dessa havstulpaner. De såg ut som små silkespåsar där man i vissa fall kunde se tentaklarna sticka ut.

Vad jag kunde förstå satt dom fast på den vita nät ni kan se i bilden under som klädde tångruskorna.

Det var 2 söta små tjejer som upplysta mig om dessa ”ägg” redan första dagen (och erbjöd mig lukta på sina fingrar för det ”luktade blä” – jag avböjde dock *s*). Maken till härliga ungar får man leta efter! Spontana och glada kom de båda skuttande upp från stranden och efter en kort bekantning ville dom så gärna visa mig vad som såg i berget ovanför. Med ivrigt pekande förklarade den ena tjejen var hon såg en papegoja och något mer som jag inte mindes. Men jodå, jag såg det med.

När den lilla tjejen berättade att hon önskade få åka upp med en lyftkran för att måla vad hon såg, kunde jag inte annat än le – thats my kind of girl!! Jag förstår precis.

Jag säger bara det – vänta bara tills hon får sin första kamera! 🙂

Något annat jag kommer bära med mig var vädret! Regn och blåst från det att vi kom till då vi skulle åka. DÅ – sprack det upp – haha!

Ja jösses…. men nog var det en utmaning som hette duga! Att söka motiv var rätt omöjligt i det blåsvädret, t om för en marknära krypande som mig själv. Så jag försökte göra det bästa av situationen och skaka kameran.

Då vi alla skulle fotografera i jpg (och gärna raw om man fick några bra bilder) tränade jag mig på att utnyttja kamerans fulla potential – en eegen färgrymd ställdes in med mycket mättnad och kontrast. Det är roligt att se resultatet av färgjusteringen. Det röda blev rejääääält mycket rödare. De bilder som ligger i min blogg är dock öppnade från raw, så riktigt så knalligt rött är det inte i dessa bilderna.

Skakbild 1 – kullersten blad blåbärsris

Skakbild 2 – rönnbärsträd

Teddybjörnen fredrikson satt fast i barken, men gla för det var han ändå:

Bland nyponsnåren

Nere på stranden fanns pott om märkliga saker, en rostig bit låg gömd i gräset där regnvattnet formade fram figurer och ögon….

Skakbild 3 – rönnbär

Skakbild 4

Jenni som deltog i kursen bodde i huset bredvid! Något av det vackraste sirliga buskar jag sett fans planterade vid hennes hustomt. Tydligen var det sparris? Jag är bara van vid at äta dom, men att se som sä där vackra gör att man får lust att plantera själv hemma. Jag får bara hejda mig från att ta knopparna;-)

Författare: Anna Ulmestrand

Fotograf med förkärlek till att kombinera ord med bild. I min blogg visar jag mer av mitt liv, mina tankar och tillrättavisanden till mig själv. En offentligt monolog, där jag om jag har tur.. kan få det till dialog med andra.

20 reaktioner till “Kustnära landskap ur makrots synvinkel”

 1. Så kjekt at det vart fine dagar med fine mennesker 🙂 Været styrer vi jo ikkje, men vi får lære oss å leve med det vi får 😉

  Vart nok uforglemmeleg for deltakarane med slike inspirasjonskilder som deg og Magnus – flere flotte bilder vart det også!

  Ha ein fortsatt strålande haust, Anna 🙂 …gleder meg alltid til å komme inn her til deg å nyte 🙂

  1. Ja fina människor var det.:-)
   Nej vädret måste man ta som det kommer,men man kan ju önska sig något bättre? OM inte annat varmare, för hualigen vad det blåste kallt…
   Tack för påhälsningen och välkommen åter -en trevlig fotohöst till dig med Geir Ole:-)
   Mvh Anna

 2. Hej Anna!
  Det låter som om ni hade en riktigt fin helg. Fantastiska bilder! Skakbilder är riktigt fina och bra knep att ta till ibland 🙂
  Jag var på fotokurs i Vårgårda i går och lärde mig en massa nytt. Om det blir nån mer kurs med dig hoppar jag gärna på!
  / Lena

  1. Hej Lena:-)
   Ja jag är helnöjd måste sägas. Det enda smolken i bägaren var saknaden efter ungarna och vetskapen att dom var ensamma utan varken mamma eller pappa. Det där gillar jag inte.. spelar ingen roll att dom är 15 och 18 – de är mina bästa kompisar och att vara utan dom svider lite. MEEn jag hade massa nya trevliga kompisar:-)
   Ahh vad kul att du fick bra input från Vårgårda!! Tänkte åka till festivalen i år, men har inte bokat än.. hmm kanske bäst att göra det snart…
   Om det blir fler kurser lovar vi hojta till i god tid:-)

   kram Anna

   1. Jag har inte anmält mig till nån av kvällarna. Är det för alla eller bara för utställare och folk ”i branschen”? Men jag kikar in på mässan i alla fall. Får se om vi ses kanske 🙂

   2. Nej det är ju för alla – vem som helst kan köpa middagsbiljett som jag förstått det… Jag är dock inte säker på om jag själv skall äta eller sova över där. Mässan på lördagen tänkte jag o maken gå på iaf:-)
    Ja hoppas vi ses, det är ju mycket folk och lätt att gå om varandra i vimlet..

  1. Vad kul att du tycker dom fungerar, för visst är det käckt att skaka lite när ljuset tryter? himla roligt med ju.-)
   Ja kursen var en upplevelse tyckte jag! Spöken och hemlisar och vin och MYCKET god mat:-)
   Vi får hojta till när/om det blir en till kurs i god förväg helt enkelt:-)
   Mvh Anna

 3. Den pippin var solklar tycker jag. Och vad fiiiiina de små tentaklerna är! Låter som ni haft en helt underbar helg, synd att jag inte kunde sända lite sol och värme härifrån, här får man stänga ute solen för det blir för varmt annars:)
  Mcbilder, tack för att du frågade men jag e trött på dom:( Vi arbetade med artikel och massa bilder och sen fick vi mejl att de ville ha från en annan. Tråkigt men så är det. Vi e ju inga professionella så de ville väl prova en sådan kanske:)
  Så nu håller jag på med måsbilder igen:):):)

  1. Visst var dom märkliga? Men fick reda på i efterhand att det inte var bläckfiskar utan havstulpaner? Ännu märkligare tycker jag!! Långhalsar hette dom tydligen:-)
   Jasså, men attans vad tråkigt då.. vilket sätt?? Tyvärr är det väl sådant man kan råka ut för inan artikelns är klar, men går det inte att använda bilder till något annat – för egen del? Det är ju du som fotat = då är det bra bilder:-) NÅGOT måste ju göras med dom! Utställning perhaps?:-)
   Men visst – måsbilder blir man aaaaaaldrig trött på:-) Mera mera!!
   Kram Anna

 4. Å, detta väder…!
  Men de röda hjärtana jag ser poppa fram
  här o där i nyponbilderna
  speglar för mej värme och glädje.
  Och det strama i bladbilden är stiligt!

 5. Flotte bilder! Og vi hadde fin og inspirerende helg i Sverige. Ga inspirasjon til å finne nye uttrykk,. Det gjelder bare å holde inspirasjonen vedlike alene, uten deg og Magnus og de andre.

  1. Åh,m men så mycket kreativt och trevligt ni tjejer fann under de usla väderförhållanden vi hade tvivlar jag inte ett ögonblick på att inspirationer finns där:-)
   Men visst blir man inspirerad av att titta på andras bilder? Jösses! Att se Magnus sandfilm sista dagen fick mig nästan dräggla..
   Det vill till att hitta platserna som har dom där härliga formationerna, men dom finns ju tydligen där ute? Herr Reneflot är ju ett levande bevis för det:-)

   Tack Unni för din kommentar och för att du förgyllde helgen med vad som måste vara världens trevligaste språk – en Norrman KAN nog inte låta arg.. eller?;-)

 6. Härliga ungar, ”lyftkran” 🙂 Barnasinnet är något man önskade att alla fick behålla och kunde plocka fram ibland….
  Älskade Teddybjörnen Fredrikson, som jag tror är så glad för att han står och spelar gitarr 😉

  1. Haha, i trädet menar du? Den rödtonade…? Jo han gillar nog att spela lite tror jag allt:-)
   Du har så länge aj gkänt dig haft ett härligt barnasinen Jögge – var rädd om den och ha en härlig helg!!
   Mvh Annapanna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: