Just det – fast tvärtom

_MG_2570-copy_2sl

Där låg klumpedunsen i godan ro och sov i sin rosenrabatt, när han plötsligt väcktes av att hela hans hus skakade och brakade! ”Men vad är detta nu!” tänkte klumpen och rullade instinktivt ihop sig till en boll och skakade av skräck och fasa. Det visade sig så att ett troll ställt sig över hans trygga hem och vänt upp och ner på hans tillvaro.

Japp – guilty as charged, jag kände mig allt väldigt elak som vände upp och ner på spindelns virkade bo, men jag lovar – han fick lugns vila vidare efter att jag kikade på honom en liten stund:-)

Det är mycket spindlar – igen – i dagens blogg. Nu på hösten har det dykt upp massor vilket jag och fler med mig uppskattar:-) För de som är spindelrädda gör det ju inte så mycket i naturen, spindelnäten är ju placerade vid sidan om en väg eller i ett dike. Man behöver ju inte springa på dom – om man inte vill.

Jag var på en föreläsning på Scandinavian Photo i i Torsdags och fick se Lenny Johanssons fantastiska fågelbilder och ta del av hans erfarenheter och kunskap. Bredvid mig satte sig en fantastisk vacker kvinna och vi började prata lite – som man gör. Vi fotograferade båda två förståss, men när hon frågade min om vad jag fotograferar blev det plötsligt stopp. Ok, redskapet är ju makro men…….”hmm….det är nog mest knäppa foton” fick jag hävt ur mig till slut och tja, jag har hittills inte kommit på någon bättre förklaring, för något specifikt ”ämne” eller motiv i naturen finns det inte för min del.

Lupinfröställningar eller fåglar

_MG_3934_s

_MG_4061_s

Häromkvällen försökte jag i mitt huvud summera vem jag är och hur det skulle presenteras inför Naturfotograferna och deras höstmöte som jag för första gången kommer delta i. Nya medlemmar skall enligt seden presentera sig sjävla lite kort. Att stå upp och hålla föredrag är jag nu för tiden bekant vid, men att sätta fingret på vem man är och vad man fotar är inte riktigt lika lätt. Det första ordet som dyker upp är barnslig det är något jag själv och andra i min närhet är rörande överens om. Den där kontakten med sin barnsliga sida löper som en röd tråd genom livet – på gott och ont. Men barnslig som jag är, älskar jag fortfarande att läsa barnböcker och dras till de små fyrkantiga barnböcker som ofta finns placerade innan kassan i affären. Och fortfarande finns en favorit från min egen barndom kvar där uppe i hyllan: ”just det – fast tvärtom” en bok som handlar om att ifrågasätta varför saker och ting måste vara på ett speciellt sätt, som t e x när den svarta hunden är vit? Dels var det ett sätt att få läsaren vakna upp, dels att ifrågasätta vad en vuxen säger och inte blint ”gå på ” allt. Men inte minst att kunna skratta tillsammans och tillsammans ställa frågan ”varför inte” och komma fram till svaren – tillsammans.

För just det där ”tillsammans” är vad en fysisk barnbok gav mig som barn och senare som mamma. Den fysiska boken var en mys-stund, en nära stund och kreativ stund, för vad är väl barnböcker om inte kreativa?

Det där med att försöka ifrågasätta och frigöra sinne över hur något måste se ut äv vad jag uppskattar mest inom foto. Med ett makro i handen är det så ”lätt” att se märkliga former, så annorlunda men ändå så vanliga. Som denna flugsvamp nedan t ex, upp och ner blir dess fot till en krona tack vare skuggan under dess hatt. En flugsvamp rakt upp och ner – fast tvärtom:-)

_MG_4514-copy_s

En belyst kvist ser för mig ut som ett öga, för min man som en näbb.

_MG_3888_s

Med ett makro suddas ett grässtrå effektivt ut och pekar vägen till den lilla dinglande…

_MG_4123_s

_MG_3451_s

_MG_4424_s

Precis som för min man är det kitesurfing på schemat idag:

_MG_4093_s

_MG_4374_s

Kreativ kaos i ormbunksvärlden:

_MG_4399_s

_MG_4414_s

Dom har en benägenhet att leta sig in där dom inte hör hemma – myggorna:

_MG_4503_s

_MG_4578_s

_MG_2066_s

_MG_2984_s

_MG_2897_s

_MG_2748_s

Med svansen mellan benen:

_MG_2674_s

 

Författare: Anna Ulmestrand

Fotograf med förkärlek till att kombinera ord med bild. I min blogg visar jag mer av mitt liv, mina tankar och tillrättavisanden till mig själv. En offentligt monolog, där jag om jag har tur.. kan få det till dialog med andra.

8 reaktioner till “Just det – fast tvärtom”

 1. Jag blir lika glad varje gång jag tittar in hos dig. Både text och bilder är så givande. ”Knäppa Knäppa Bilder” som du beskriver din konst med är ju en fantastiskt bra rubrik till bok/visning/presentation. Tänk så bra det blir när man pratar med folk 🙂 Spindlar är inte min grej…ryyyyser…men det är underbara färger i denna omgången med bilder. Lennys bilder var/är kanonfina, roligt att se dem. Ha´det bäst!
  Inger

  1. 🙂 Visst var föredraget bra? Älskade nog duvan mest med sin kalla färg mot den varma omgivningen.. och vildsvinsungarna.. äsch jag gillade allt!
   Nej jag vet ju det där att du inte är världens största fan av spindlar – är mycket imponerad att du vågade dig in här ändå 🙂 Bra gjort!
   Tack för det – ha en fortsatt trevlig helg!
   Mvh Anna

 2. Men du borde ju bli barnboksförfattare! Vilken härlig inledning ☺ Och barnen skulle säkert gilla dina spindelbilder. Det gör jag också, de är fantastiska.
  Ha det gott!
  /Lena

  1. 🙂 Vad rart sagt! Det har varit min stora dröm sedan måååånga år tillbaka, att skriva en barnbok, fast inte med foton utan då illustrera en bok och skriva den, men det finns ett stort antal som är så superduktiga att man inte ens vågar sig på det. Jag läste att John Halmsens småkrypsbok blivit populär bland barn? Onte konstigt – DET är verkligen en vacker och unik bok:-) Tänke införskaffa den imorgon om tillfälle finnes på bokmässan:-) Och Hans strands nya om den finns med! Den är ju rätt ny….. Tack för titten Lena – så här sent på lördagskvällen o allt.-) Själv sitter jag och plöjer gamla godingar på youtube (richard Marx) samtidigt som man går igenom dagens skörd av foton

 3. Många härliga spindelbilder du bjuder på. Personliga favoriten den här gången är nog ändå ”fågelbilden”, helt underbar! Är övertyga om att din presentation kommer att gå toppen på mötet.

  Ha det gott,
  Erik

 4. Jättefina bilder Anna. Härlig fantasi. Ljusspel och färger om vart annat. Läckert. Ja det är svårt att beskriva sig själv. Fastnade för det du skrev om att frigöra sinnet. Det är en väldigt viktig ingrediens i sådana här bilder. Ibland när jag är ute och fotar med makrot så får jag inte till det. En gång gick jag från bilen. Hade hela ryggsäcken med, för varm tröja och så sprang det stora lösa hundar där jag skulle vara. Helt ofokuserad var jag. Jag gick tillbaka till bilen igen och slängde av en tröja, lämnade ryggsäcken och började om. Det tog en stund att gå in i sig själv och öppna sinnena men till slut så försvann omgivningen och lekfullheten och sinnet frigjordes. Märkligt men det måste vara vissa luckor öppna om man säger så haha. Ja lyckade bilder blev det i alla fall. Och dina är med lyckade. Ha det gott.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: