Kvinnor och vår skönhet

Något vi kvinnor så starkt identifieras med är vårt utseende.

När bloggar skrivs på nätet av unga tjejer är det ett photoshopat skirt ansikte man möter först och främst…..

Det är hon och hennes ansikte och kropp, till för andra tjejer att beundra och män att sukta efter. Är vi i ett sånt stort behov av bekräftelse? Hur många heterosexuella män stolsterar med sitt ansikte i en blogg på samma sätt som en tjej? Bland de män jag följer har jag inte sett någon iaf?

Men kanske är det bara så enkelt att vi inser hur vackra våra kroppar är.. men å andra sidan, det är ju mäns med, oavsett om där finns sexpack eller gäddhäng och kärlekshandtag:

 

 

Författare: Anna Ulmestrand

Fotograf med förkärlek till att kombinera ord med bild. I min blogg visar jag mer av mitt liv, mina tankar och tillrättavisanden till mig själv. En offentligt monolog, där jag om jag har tur.. kan få det till dialog med andra.

10 reaktioner till “Kvinnor och vår skönhet”

 1. Jag gillar dina bilder. Men, detta ser ju mer ut som en underredsbehandlad bil än mitt gäddhäng… En härlig text du levererar, fast jag har en rätt schysst profilbild, dock ej avklädd på en sten:-)

  Ha det gott 7 Claes

  1. Haha underredsbehanliad bil?? Och detta som är skir fin is ju;-)
   Nej.. profilbild är ju en sak, det har väl alla – både män som kvinnor, men just det våra unga blonda bellabloggare ägnar sig åt var mer det jag själv hade i åtanke… där det ständigt är deras yttre, deras skönhet som värderas och fokuseras på. Om det så är när de steker ägg, eller gås på invigninar.. ett perket sminkat ansikte med ett perfekt leende, där just utseendet är i ett sånt oerhört fokus.
   Och visst ÄR de vackra oerhört vackra absolut!! Men på något sätt andas denna fokus på utseende en osäkerhet för mig?
   Jag önskar bara dessa unga skönheter en insikt om att de duger – även utan skönheten.. att den verkliga sådan nog ändå kommer in ifrån 🙂

   Ha det gott du med Claes:-)

 2. Jag är stolt över min egen profilbild. Inte för att jag gillar det jag ser utan för att den är tagen av en vän, som tagit en bra bild. OK, det betyder kanske att jag gillar det jag ser men jag gillar själva bilden mest.

  Äsch, det här blev ju krångligt. Jag har en profilbild helt enkelt, och det är jag glad för.

  Ha det gott! /Thomas

  1. En fin tanke ju.. du gillar hur din vän ser på dig helt enkelt?
   Det är ju genom dennes ögon…
   Återigen.. profilbilden är INTE det jag syftade på i min text – det är dessa plutmunarsfoton unga kvinnor uppdaterar sina bloggar o facebooksidor med.
   En tävlan i skönhet tjejer sinsemellan.

   Ha det gott du med:-)
   MVh Anna

  1. Tja.. jag har kanske inte tänkt till så oerhört mycket, men en viss ung tjej på fotosidan fick mig gå igång en del och kanske blev det för mycket:-(
   Inte min mening.. fort o fel *suck*

 3. Jag kan hålla med dig till fullo. Jag är ofta inne på unga tjejers fotobloggar och det är väldigt mycket att visa sina kroppar och bilder på sig själva hela tiden! Jag förundras över det och tänker att självförtroendet och självkänslan är nog bättre nuförtiden för vissa och så oerhört mycket sämre med tanke på att man kan visa upp sig på detta sätt och få de som känner sig fula att känna sig mera fula. Jag har tänkt på detta förut men har inget klokt svar för på ett sätt gillar jag att de vågar använda sig själv som modeller och visa bilder på sig själv men det kan bli så överdrivet och så översexuliserat och det är ju den verkliga baksidan! Detta jagande på att se ut som den och den… Och en sak till….vem vet om dessa bilder är äkta? Det är så många som kan photoshop och som med all säkerhet retuscherar en hel del för att passa in och för att våga visa upp sig! Jaja…nu fick du igång min tankeverksamhet på detta igen! Jag har en brorsdotter som jag är väldigt imponerad över! Hon tycker det är så jobbigt med smink så hon struntar blankt i att använda det! Det gör mig stolt att hon vågar gå emot strömmen…samtidigt som hennes fokus är mycket vikt och hon har varit illa ute med det…men mår bättre!

  Kram till dig med önskan om en fin söndag!

  1. Hej Annelie:-)
   Jag är själv inte inne där alls så mycket faktiskt, men råkar ibland se över axeln på sonens flickvän och de bloggar hon besöker och blir chockad ibland… det tycks som om miss worldtävlingarna visst existerar fast nu i ett nytt forum..
   Att vi duger som vi är?
   Ja det är klart vi gör, men ökningen av de där hysteriska kroppsidealet som inte tycks sluta gör mig ärligt oroad.
   Tänk om fokus istället kunde ligga på uppriktig medmänsklighet, vänlighet och empati människor emellan – oavsett ålder eller kön…. DET borde vi fokusera på istället!
   Din brorsdotter låter mycket förnuftig tycker jag.. att hon lyckas lyssna till den där inre rösten som bestämmer själv utan påverkan av grupptryck eller modenycker:-)
   Hoppas hon sluter fred med sig själv även när det gäller vikt… det är inte lätt att vara ung idag.

   kram och tack för besöket Annelie:-)

 4. Är det Göran Segeholms krönika i Kamera och Bild, nummer 5 2010, med rubriken Inget berör som en som en ung kvinnas självporträtt, som inspirerat dig till detta inlägg? Om det inte är så, och om du inte läst den krönikan, gör det. För övrigt tror jag vi redan konstaterat att vi tänker rätt lika i denna fråga. Däremot håller jag inte alls med dig i ditt svar på en kommentar ovan. Det blev inte alls för mycket, och det var inte alls fort och fel.

  1. Nej det är det faktiskt inte… men skall genast kolla upp det! (det går väl att finan på nätet har jag för mig..)
   MIn tanke var främst dessa unga kvinnor, blondinbella, kissies men ser även en trend på fotosidan om just självporträtt och hur det i vissa fall överdrivet fokuseras på skönhet och ett nästan tiggande behov över uppskattning från män i kvinnors fall.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: