Den nakna jungfrun och slakande krokar


Håll för ögonen!

Näädå – der är ingen fara!

Hur uppseendeväckande titeln än må vara är självklart mitt innehåll av betydligt mer anständig karaktär;-)

I dagens berättelse finns inte bara en, utan fler nakna jungfuer i en fastkilad position där endast solens strålar kunde skyla deras nakna kroppar. Jag tror minsann de frös de söta små stackarna – deras så rosa och tindra kroppar drog lite åt det blåa hållet då och då..

Dessa ljungfruer (och även höstkrokus längre ner i bloggen) fann jag under söndagens besök hos mina kära föräldrar. Deras trädgård bjuder på en intet sinande ström av fotomotiv och försvinner alltid iväg dit ut då jag besöker dom. Mamma hade planterat dessa under ett äppleträd där solens låg så fint snett emot.. som en rosa flikig matta runt det ståtliga trädet.

Och det var inte utan anledning visade det sig. Just dessa rosa blomster är giftiga som attans och håller effektivt rådjur borta.

Alla delar av växten är dödligt giftiga för även människor, särskilt fröna – då den innehåller colchicin:

”Colchicin stör celldelningen genom att förlama kärnspolen. Detta förklarar dess användning mot cancer; cancerceller delar sig ju mycket snabbt. Colchicin används också för att framkalla kromsomtals-fördubbling, något som har stor användning i växtförädling.” Källa Uppsala universitetet

Tydligen påverkar detta gift inte myror i samma utsträckning? De såg förvisso extremt slöa och långsamma ut? Kanske en bieffekt av giftet..

Nakna jungfrun (eller tidlösa) påminner som ni kan se om krokus, men är  faktiskt inte nära släkt.

Till skillnad från krokus har den nakna jungfrun 6 st ståndare mot krokusens 3.

Jungfrun har även en knöl (som många kvinnor har) istället för lök;-)

Spindlar fanns det gott om med lite här o var – den här rackaren hängde under mammas parkaralia -taggig o elak djävul som jag själv har planterad hemma! Hela stammen är full av taggar vilket man inte alltid ser vid första anblicken.. Utseendet är ytterst trevligt tycker jag annars, nästan lite palmaktig. Just nu blommar trädet för fullt – vilket nu kan se i spindels nät – där vilar ett par blomblad som ramlat ner..

Och så då sist min inte minst ett par höstkrokusar som sjöng på sista versen – skrämmande lika jungfrun men ändå så olika. Krokus betalar vi ju dyrt för at få äta av(saffran), medan jungfrun tar kål på oss. Om man äter tillräckligt av saffran kan man nog iof dö av det med.

 

 

 

Författare: Anna Ulmestrand

Fotograf med förkärlek till att kombinera ord med bild. I min blogg visar jag mer av mitt liv, mina tankar och tillrättavisanden till mig själv. En offentligt monolog, där jag om jag har tur.. kan få det till dialog med andra.

6 reaktioner till “Den nakna jungfrun och slakande krokar”

  1. Tack Veronica!:-)
   Jamen visst är blommor härliga på så sätt? Att se dessa rosa skira ljuva blomma ute nu i kombination med omgivningens knalligare röda löv var maffigt måste sägas!
   man vill liksom suga in alla ljus och färger som existerar o njuta av dom när det blir svart…. Men hur mycket man än fotograferar kan det ju inte ersätta det verkliga ljuset och värmen vi blir av med snart…
   Mvh Anna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: