En ful gubbe


Jag har en förkärlek till reflexer och kort skräepdjup med ”skit” framför huvudmotivet. Detta sk ”skit” (dvs gräs kvistar o dyl) skapar genom tamrons öga häftiga effekter, effekter jag själv aldrig kan förutspå. Just därför är det extra bra att ta en hel serie med kort, men vet ju aldrig när kortet med stort ”K” dyker upp.

Dimman som lägrat sig över Göteborg dämpade effetkivt allt ljs på förmiddagen så något besök till Botaniska blev det inte. Ett par gula äpplen från Rosenkvitten lockade i dimman och dropparna var många och visade faktiskt lite hur min tomt ser ut bakom äpplet – upp o ner:

 

 

 

En spindel tyckte busken var ett ypperligt ställe att bo på – jag hade gärna gjort detsamma om jag kunnat…

Dimman gav dock äntligen vika på em och snabbt som attans åkte jag till Surte får att fotografera vid de vattenfallen som ligger perfekt i motljus.

Nu blev nog inte helgens bildserie det bästa jag gjort i hela mitt liv, men lite roligt var det att så klart se en ful gubbe till vänster i bild då jag testade att vända den 90 grader…

 

 

 

Mer reflexer:


I övrigt var naturen i ett enda kaos med nerfallna löv huller om buller, men närman börjar kika uppstår ordning och regelbundna mönster dyker upp…

Författare: Anna Ulmestrand

Fotograf med förkärlek till att kombinera ord med bild. I min blogg visar jag mer av mitt liv, mina tankar och tillrättavisanden till mig själv. En offentligt monolog, där jag om jag har tur.. kan få det till dialog med andra.

33 reaktioner till “En ful gubbe”

 1. Blir så lycklig av dina foton!
  Första får meig att tänka på en saga med riddare och drakar!?
  De två sista spindlarna är så häftiga, kontrasten mellan den av många hatade krypet och mattan av ”diamanter”!
  Ha det gott!

  1. Hej Rajson:-)
   Vad hedrande att du blir lycklig av ett par bilder!!:-)
   Tack för en Intressant och härlig reflektion av spindlarna.. hmm. Det för osökt tankarna till hur lätt vi kan påverkas av skräck och rädsla för det okända..?
   Många har ju fobier för dessa små.
   Jag själv har fobier jag med för vissa saker (ORMAR!!) och har även haft för spindlar tidigare, men ju mer man kikat o tittat på dom börjar rädslan gå över och har för mig helt försvunnit.
   Har man riktigt jobbig fobi är det nog inte så enkelt dock…
   Ha en finfin dag 🙂
   Mvh Anna

 2. Suveränt fina. Din ”fule” gubbe är ju för läcker. Men tur han inte springer och smyger efter dig i parkerna alltid 😉
  Ser ut att vara en skum typ 🙂
  Jättefina bilder Anna.

  1. Haha, ja visst är han lite småläbbig den kale saken? Jo det är allt tur han bara finns i fantasin;-) Såna snubbar vill man inte råk aupptäcka bara sådär stirrandes lite creepy bakom en buske…hualiga.

 3. En fin fin serie återigen och jag tycker särskilt spindelbilderna är något utöver det vanliga! Riktigt läckra! Nu står det nog inte på förrän även jag har ett tamron i min ägo. 😉

  1. Tack tack , det glädjer mig som den spindeltokiga individ man är:-) Än mer roligt är det att du snart kommer få se så mycket enastående genom tamrons öga:-)
   Jag tror inte du kommer bli besviken!

 4. mysiga spindelbilder, gillar dom verkligen, å visst är det kul med figurer man ser genom sitt lilla enöga då man är ute.

  ha en fin dag…solen visar sig precis just nu, måste ta en promenad så jag inte förtvinar ihop helt här i stolen

  /Mona

  1. Ja det är kul:-) Tycker mest jag ser dom efteråt av någon konstig anledning?
   Hoppas du får en fin dag ute i det fria – min är som vanligt, inburad bakom 4 väggar och är som alltid avis på dig/er som får vara ute och ägna er åt det roligaste som finns….
   /Anna

  1. Hej Nic och välkommen hit!
   (En naturfotograf såg jag? Vad roligt!:-) Då älskar vi naturen båda två..)
   Såg dina bilder och komemr återkomma till dig med, otroliga foton du tar! Mycket imponerad:-)
   Mvh Anna

 5. Povel rammel är inte fel, kan väl knappast bli bättre?:-)
  Men berberis är det däremot inte, en snarlik kollega som dock är betydligt mer taggigare och vild, me utan de karismatiska röda löven. De röda löven man ser är från björbärssnören som hänger ovanför:-)
  Den taggförklädda grenen är helt kal – stackarn…-(
  Att ormbunkar och annat bröta uppskattas trots sin kaos glädjer ett troll mycket – hon tycker det är rätt tjusigt i naturen med sin befriande oreda;-)

 6. Vidhåller nog att det är fråga om berberis, men det spelar mindre roll. Povel Ramel kom in i bilden via allitterationerna i berberisris och spindelbilder. Kände mig lite bokstavskreativ där, liksom Hr. Ramel plägar vara.

  1. Hmm berberis mitt ute i skogen?
   Mja… jag är skeptisk men visst kan jag ha fel:-) Kokosnötter är en hård nöt , men till för att öppnas – om det så är med hammare och spik. Jag lovar återkomma i ärendet och ha tagit bättre reda på fakta med hjälp av en bekant som är mästare på biologi:-)

 7. Jepp jag ser vad du menar och skriver och visst är det likt.
  Men är ändå inte övertygad. De berberis som finns i övrigt hade fortfarande bladen kvar – dessa är helt kala och har varit sedan ett tag? Men det kasnke är så om de är vilda? Återstår att se. Ett kort på våren då bladen växer ger svar på frågan.

   1. Jo visst börjar det iaf bli ett par stycken som är kala, men helt är det ju inte förrän frosten kommer – då är det kört.
    Det skumma är att ALLA ex av dessa taggiga är bladfria? Men minns inte att dom är det under vår/sommaren… men kanske är det som du säger – att det är berberis och alla är stendöda.
    Varför dom valde att växa intill en fors övergår mitt förstånd dock.. om det nu är bladfällande berberis så vill dom vad jag kan tyda ut inte ha blött om fötterna?
    Det är det verkligen där vid forsen.. är det städsegrön B så vill dom tvärtom ha fuktighetshållande jord och lugnt, halvskuggigt läge och ja – det är det där.

   2. Fast det finns väl ingen berberis som är städsegrön?
    jag skulle kunna tänka mig att någon har dödat de där buskarna, till exempel en lantbrukare. Svensk berberis är nämligen värd för svartrost (näst sista stycket) som går på säd, och tidigare så var utrotning påbjuden. Det kan hända att någon fortsätter med det av gammal vana kanske? Eller så har det där exemplaret dukat under av för högt vattenstånd. I år har det ju varit mycket regn i dina trakter och då kan ju busken ha drunknat. Den kan också ha blivit utskuggad om det är väldigt mörkt där den står.

 8. Man kan också använda sig av uteslutningsmetoden. Vad finns det för något som är vedartat och taggigt på samma sätt? Det som kommer närmast är kanske hagtorn, men de taggarna ser inte ut så där, och de skulle för övrigt också ha löv kvar och bär — om de vore levande.

  1. Jo jag läste det där om svartrost, men vem fan går in i urskogens ”nowere” och dödar berberis bredvid en fors?
   Mycket skumt!
   Om de nu dött är det nog snarare av dåligt vatten kanske?
   Det hamnar en del skit längs med vägen ner till ”mitt” vattenfall (har sett både det ena och andra )
   OM det nu är berberis alls – vilket jag fortfarande ställer mig skeptisk till (även om jag inte vet vad det skulle vara annars så här från jobbets dunkla vrå, jag vill dit ut och kolla närmare ) Nej jag vet inte vad det skulle kunan vara annars – men nog är de misstänkt lik denna: http://se.photaki.com/picture-taggiga-buske_198649.htm
   vilket jag antar är slånbär..

   1. Ja, kanske det, fast slånbär växer definitivt inte i skogens dunkla vrå. Den vill ha mycket sol och ljus och växer mest i öppet jordbrukslandskap. Taggiga buske… 🙂

  1. Ja, jag behöver läsa upp mig på berberis ser jag 🙂 Tre städsegröna arter verkar det finnas B. candidula, julianae och verruculosa. Ingen av de här är särskilt vanliga vad jag förstår. Silverberberisen har man väl sett ibland. Men alla de här är ju trädgårdsväxter och finns inte i det vilda.

 9. Fast just DÄR jag fotat är det inte jämntjockt med träd.. det är en öppen plätt med forsande vatten;-) De slånbär jag sett och plockat från har alla växt intill en bäck så visst kan det ju vara så? Men tror inte det är slånbär heller även om länken jag skickade med är äckligt lik.. tycker busken är för liten. Slänbär blir ju stora.

  1. Mmm, men jag tycker inte det ser ut som slånbärstornar, det där är med taggar, vad jag kan se. Om du går dit igen så kan du skrapa lite med nageln på kvistarna. Om det är svart under barken så är grenen död. Om det är grönt så lever den, och är det gult under så är det nog en berberis.

 10. Tänker inte ge mig in i diskussionen om Berberis… hade aldrig ens hört namnet förut så jag inte kunna bidra med värst mycket kunskap :))
  En härlig serie bilder i vanlig ordning. Fulgubben var ju riktigt häftig! Kul att du fick syn på honom och ser man honom sådär genom ett macroobjektiv så kan han ju inte vara så värst farlig direkt.. De två sista spindelbilderna sticker också ut lite extra, mycket fint du har hanterat ljuset i dessa. /Mattias

  1. Näeee han var inte farlig den där, då är nog fantasin mer farlig som kan sätta griller i huvudet när man går ensam ute i skogen o hör att det knakar någonstans!! Hua…. Vad kul att du gillade spindlarna – börjar bli lite smått kär i dom krypen – de kan ju vara så fantastiskt variationsrika i sitt utförande!
   Tack för din kommentar banderollmannen;-)
   Mvh Anna

 11. Hej Anna!

  Vilken tur att jag hittade hit till din blogg! Här fanns det ju massor av ögongodis att njuta av! Spindeln längst ner i detta inlägg är otroligt läcker tycker jag! Hit kommer jag garanterat att återvända!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: