Det blir aldrig samma sak…

Att ha ett mål och en för sitt inre förutsedd bild är för mig dödsdömt. Det är ingen idé helt enkelt och förvånas över att jag ens försöker?!

Som t ex bilden ovan, jag skulle vilja ta om den i ett bättre ljus så slutartiden kan bli snabbare och därmed skärpan bättre. Det är ju vatten och inga stativ i världen kan påverka dess rörelse, nej där hjälper bara ljus.

Men tror ni löven finns kvar?

Tror ni ljuset fanns den timme jag fick chans att komma ut i helgen? Nooooway *s*

Varje gång jag ens försökt ta om en bild slutar det på samma sätt. Naturen ÄR i ständig förändring och att inbilla sig att det skulle se precis likadant ut igen om så bara ett par dagar senare är ytterst chansartat och i stort sett omöjligt.

Nej det där spontana fotograferandet passa mitt liv och mina fototillfällen därför som handen i handsken. Man får ta det som dyker upp i de förhållanden  som råder helt enkelt.

I söndags var det mörkt, blött och regnigt. Det typiska svenska gråväder vi så länge tvingas dras med, men vid en närmare blick ner i närmsta dike erbjuds man massor av motiv.Konstnärliga mönster på löv, vattenfåror med ljuseffekter, mm.

Visst fick jag höja rätt rejält på isot och visst smärtade det, men strunt samma – att få kika in genom det ena ögat och hitta dessa spännande motiv o mönster är ju så roligt! Och det är ju därför väl de flesta av oss fotograferar? För att det är kul helt enkelt:-)

Författare: Anna Ulmestrand

Fotograf med förkärlek till att kombinera ord med bild. I min blogg visar jag mer av mitt liv, mina tankar och tillrättavisanden till mig själv. En offentligt monolog, där jag om jag har tur.. kan få det till dialog med andra.

20 reaktioner till “Det blir aldrig samma sak…”

 1. Du har så rätt i dina iakttagelser kring naturfoto – tillfällena kommer aldrig igen, åtminstone inte likadana, så det är bara att gilla läget och ta det som det är. Fantastiska bilder som vanligt!

  1. Ja på något sätt känns det väldigt fint att det faktiskt är så med, som att det är en unikt tillfälle varje minut som man får äran att vistas i naturen.
   En ny bebis på något sätt.
   Men visst kan man önska att man på beställning kunde skapa perfekt ljusförhållanden och löv som flyger upp tillbaks i träden igen;-)
   Vad kul att du tyckte dom fungerade Lars, trots sin förmultnande framtoning;-)
   Mvh Anna

  1. Ja vi tjejer tycks ha fatta galoppen med macro:-)
   Blev väldigt glad för en man jag råkade i samspråk med på vårgårda vid utställningen du vet? Han fotade också bara makro:-)
   Annars är det inte så många män som hänger sig åt den lilla världen så som många tjejer gör.
   Mvh Anna

 2. Masse herlege bilder som vanleg, Anna! Spesielt vann/løv-bildene likte eg godt 🙂

  Vi er jo laga forskjellig og for meg må det til ein blanding. Noko planlagt og strekke seg etter. Kanskje går det no, kanskje ikkje og då får ein ta det ein annan gong. Men det spontane må eg også ha….ellers går det berre ikkje 😀 😉

  1. 🙂 hej Geir! KUl att se dig här innen!!!
   Ja för mig gär det iaf åt pipsvängen varje gång jag försöker planera in något motiv – haha, men det kan nog bero på min bristande kunskap om hur naturen beter sig med…
   Är det något utanför knuten kan man ju med blotta ögat se hur naturen är för tillfället, men är det längre in i skogen är det lite svårare att veta ”dagsformen” s a s
   men – det gör ju inget, jag trivs med det spontana och att få bli överraskad av moder natur:-)
   Det har sin charm det med:-)
   Ha en fin fortsättning på veckan
   Mvh Anna

   1. Hej Anna.Jag gillar också den första bilden mest.Har du sett kvinnoansiktet till vä i bild.Gult hår, ett gult och ett blått öga.Roligt.
    Träffade av en händelse din pappa när vi stod och makrofotograferade hans blommor i trädgården och tittade på trädgårdskonsten.Fick då se dina fina böcker med underbara bilder.Mvh Margareta

   2. Hej Margaretha:-)
    Ahh ja men det har han faktiskt berättat om! Ni var 2 eller hur?
    Välkommen hem till mig får jag väl nästan säga då – inte mycket har förändrat sig från det att man växte upp där – mer än att växterna blivit 10 ggr större och trädgården bombaderats med konstverk *s*
    Får be om ursäkt för att han kanske blir lite väl entusiastisk ibland *s*
    Ja just det, han hade tagit ut min bok berättade han, jösses.. ehum…
    Men han har ett gott hjärta lilla pappisen och brinner verkligen för sina konstverk och alla växter i trädgården – det ÄR ju en hel del som ni kanske såg 😉
    Antar att han visade orhmhalsgranen? Den är mammas fasa då det åskar!!
    Välkomna tillbaka igen – trädgården bjuder på mycket mer och pappa visar nog gärna runt 🙂
    Mvh Anna

 3. Hej Anna! Underbara bilder igen! Lövbilderna i vatten är ju så fina, nr 2,3, 7 och 8 gillar jag bäst. Lite metallic, brons och silver i skön kombo. Det är ju helt klart knepigare att fota nu när det är mörkt, men snokar man länge nog så …
  Jag var på fotomässan och kollade in alla bilder och lite kameror. Är sugen på att byta, men är lite villrådig. Får se om jag hittar nåt lockande.
  Ha en fin fortsatt vecka trots mörker och regn. Hoppas det blir fint till helgen.
  / Lena

  1. Ja vi får hoppas på ljus till helgen – om det bara kunde koam lite snö åtminstone när du solen inte behagar visa sig – så att det lyser upp?
   Inte klokt egentligen att det är snart mitten av november redan?!! Snart är det jul…
   Hmm ja det där med kamera o byte förstår jag mycket väl din rådvillhet i. Hur man än gör känsn det som man gjort fel på något sätt? Det fisn alltid något bättre och finns det inte det så kommer det nästa år.
   Sedan är det ju en annan liten petitess i sammanhanget… det är ju inte som att man är gjord av pengar direkt och kan välj att tja ta en hasselbladare för att man har lust?
   För nog har man lust med en hasselbladare – ja tack;-)
   Jag känner en bekant som äger en digital leica vilken tar FANTASISKA bilder!! Efter att ha fått sett hans bilder från jerusalem och de ortodoxa judar som bodde där var jag helt såld.. Så fantastiska färer, skärpa briljasn.. ja det var verkligen enastående. Självklart beror det på en skicklig fotograf med (och inte misnt bra objektiv) men det är en ynnest att kunna se resultatet digitalt som jag fick lov att göra då jag förberedda dom för print och redan där avgöra att det där var sannerligen bra.
   Tänk om man kunde få pröva..? Testa lite kameror poch objektiv under en helg – det hade varit något:-)
   Hoppas du finner något du blir nöjd med OM du nu beslutar dig för att byta.
   Nu vet jag inte vilket märke du föredrar men Thorsten Klint kom med ett tips om Canon 5D mark 3 som kunde dubbelexponera!?
   Värt att kia på kanske iaf:-) (om man nu gillar canon;-))
   Tack för besöket Lena:-)
   Mvh Anna

   1. Canon vill jag gärna fortsätta med. Har kikat på 60D och mark2. Men det är ju ekonomin också som spelar in…Med det verkar som om Mark2 sjunker i pris så det lutar åt den:-)

   2. Ja det är ju det där, har Mark 2 och är helnöjd med den. Visst är 3:an bättre på många sätt, men man får väl fundera över hur viktigt det är med de där finesserna den har kontra summan, kan tänka mig att det skiljer 10 tusen mellan de båda vid detta laget? Kan inte vara långt ifrån iaf…

    Fast det är ju ett litet delikat problem iof;-)
    Det är ju roligt att skaffa en kamera man förhoppningsvis kommer få många roliga stunder tillsammans med:-)

  1. .. and autumn at the front;-) A lot!!
   Now I keep my fingers crossed that winter soon will arrive…
   Don´t you just love the silent sound of snowflakes falling? It´s magic…
   Thank you José for your comment:-)
   /Anna

 4. Du har så himla rätt och du är oxo expert på att se det där i nuet. Förstår vad du menar. Gjort samma som du, återvänt till Måsen i DET ljuset, med DEN bakgrunden, men jag får aldrig den bilden.Det är Måsarna som visar vägen. Varje gång jag försöker så blir jag överbevisad att det inte går eller att jag i alla fall inte är den som kan. MEN varje gång jag provat så har det blivit en ANNAN skitbra bild…så det är ju bara att tacka och ta emot och bara vara där med kameran:)
  Det är underbara bilder du visar upp, alla finstämda och den andra fastnade speciellt i min blick. Harmoni känner jag. Tack!

  1. Haha ja men visst är det märkligt? Man har en perfekt bild i sitt huvud men icke sa nicke, det fungerar bara inte för mig alls. Inte för jag någon skitbra bild heller, iaf inte då i den sinnestämningen;-)
   För mig blir som att jag på något sätt letar efter ”bilden” då och inte lever i nuet i naturen.
   Först när jag släpper tanken på att jag har en kamera i näven kan jag börja se….. pecis som du säger, man måste tacka o ta emot det som dyker upp, inte det jag önskar eller vill gör det. Naturen låter sig ju inte tyglas och det är ju det som är så härligt!!:-)
   Det gör mig så glad att du kikade in här my American friend:-))
   Jag ser lite då och då att jag haft besökare från Usa och då ler jag famför datorn – det är ju måstokiga Agneta, det vet jag då:-)

   1. Jodå , måstokig e jag och jag kan inte fatta att inte alla andra oxo e det:):)
    Tacksamheten över vad nuet visar gör mig alldeles varm inombords. Såååå mycket fint som det bjuds oss bara vi e där. Och du e där, så jag hoppas du sparar alla bilder när du är i ”den sinnestämningen” för du ser helt andra saker en ANNAn dag:)
    Ligger med ryggskott men e nästan bra, balanserar datorn på magen.
    Är glad, en eller några av mina svartvita måsbilder har blivit uttagna till Black and White Magazine, till Single Image Contest 2013, den årliga special upplagan och den finns redan ute i dec 2012, här i alla fall. I 60 länder säljs den.
    Nu håller jag på med att göra i ordning en portfolio till dom, ett himla bra tillfälle att få ut mina bilder, vilket jag e urkass på. Så håll tummarna e du
    snäll:)
    Kram till dig och din familj.

   2. OOJ skall du vara med där?? Men gud vad roligt!!!! Underbart 🙂
    Måsar behövs definitivt ses mer av!! Jag älskar ju det där vardagsnära smed…
    Blir förvånad över att ett djur eller insekt måste vara utrotningshotad eller komma från djungeln för att det skall väcka uppmärksamhet och vara ”vackert” – om bara fler kunde uppskatta naturen och skönheten nära oss skulle det kanske bli en bättre värld – jag tror iaf dessa skulle bli lite mer aktsamma om vår sköra natur.
    Går det att se bilden på nätet, på deras hemsida eller något? I annant fall köper jag magasinet, för det borde nog gå att göra här i välsorterade tidningsaffärer kan man tycka:-)

    Jag förstår nog inte riktigt – gör du en portfolio till dom ”bara”? Inte en egen för alla att se?
    Oavsett vet jag hör bökigt det är med sånt där, man tror det ”bara” skall ta en liten stund och så vips har man suttit hela dagen;-) Kan då tänka mig hur krångligt det är med ryggskott dessutom din stackare…:-(

    Vet du vad? Idag skall jag själv åka till scandinavinan photo och prova ut ett nytt objektiv innan man slår till o slänger iväg 20 tusen…
    Känns rätt bra att vara säker på sin sak inna man gör det ;-))
    Håll tummarna för mig med;-)

    Vi kramar tillbaka

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: