Det luktar

_MG_2711_s

Hela dagen idag har vi vandrat i en svagt ammoniak-doftande arom då värmen från sublimeringsmaskinerna tydligen får stärkelsen i tyget att frigöras och förvandlas till en liten fin stank.

Det kan dofta lite väl mycket ibland och det kan skilja enormt i hur det doftar.

Något jag själv är väldigt svag för är just hur gott det kan dofta med nystruken bomul! Om man har en nytvättad tröja på sig och stoppar in huvudet i ugnen uppstår den där doften med. Man bör inte stanna där inne för länge dock;-) Just den doften uppstår här på min arbetsplats med lite då och då. För en frusen själ är det varmt o skönt med att ställa sig bredvid den rullande varma tygprinten.

De dofter som omslöt mig i helgen var fantastiska och mycket välbehövliga! På våren och hösten uppstår en slags doft av nypåfödd mylla, blött och sött och man tänker inte alltid på hur påverkbar en doft kan vara…

Doften som mötte mig när jag låg med huvudet mot en kylig begshäll och fokuserade in mellan torra ljungkvistar kan beskrivas med ett ord – höst.

_MG_2605_s2

_MG_2538_s

När ajg är ute på mina fototurer brukar jag alltid ta en serie med bilder då jag hitta något som vid första ögonblicken kändes rätt och bra. Det brukar alltid löna sig, för då jag försöker fokusera igen blir känslan och uttrycket i bilden aldrig densamma. Det rena och oförstörda som följer i först ögonkastet har gått förlorat och istället minns hjärnan objektet som den söker efter i försök nr 2. Det andra runt omkring som man omedvetet föll för – också – blir till en andrahandsinformation och sorteras vid andra försöket bort. Att lägga fokus rätt är då prio ett, men med ett mindre hisnande resultat. Synd kan jag tycka då den oförstörda och omedelbara impulsen är så vacker.

Jag vill alltså slå ett lag för att rensa hjärnan och gå på impulsen, känslan i nuet. Hittar man något som känns rätt – passa på kör på, och tryck av en serie foton!

Bilden nedan är på ett litet träd som växte inklämt på berget, sett uppifrån bland en massa dött gräs. Barken som försvunnit halvvägs från toppen hade släppt och distansen gav upphov till figurliknande form.

Misalike…

_MG_2738_s

_MG_2768_s

Man behöver dock inte åka bort, inte ens gå längre än ett par steg.  Rötter, blad, stena o droppar bjuder på massor av möjligheter och en tillsynes ful rest blev från ett annat perspektiv och ett för tillfället ok ljus, till en gapande figur av något slag. Kanske en gäspande gorilla?

_MG_2527_s

Frågan är ju bara hur VI som fotografer ställer oss, vart placerar vi kameran?

I vilket ljus står vi.. med vilken bakgrund placeras vårt motiv?

Överallt i detta nu finns det MASSOR av kanonbilder.. MASSOR!  Frågan är bara var för att dom finns är ju ett som är säkert.

Vetskapen om detta gör ju att man får smått panik då tanken väller över!

Att placera sig rätt kanske många tycker inte spelar någon roll när det gäller makro, men det är faktisk tvärtom.

Jag hoppas ni ser den lilla manliga ängeln i bakgrundens oskärpa? Jag ser honom iaf och just de där oskärpe-effekterna Tamrons makro får fram är något som jag är fullkomligt hänförd över.

Man visst, det innebär att man inte kan vara rädd för smuts. Och det är med igenkännande leende jag läser många av er fotografers eskapader bland gyttjepölarna – det är härligt att läsa;-)  Det är ju där dom oftast finns – änglarna och demonerna!

Ängel:

_MG_2689_s

Demoner:

_MG_2683_s

Författare: Anna Ulmestrand

Fotograf med förkärlek till att kombinera ord med bild. I min blogg visar jag mer av mitt liv, mina tankar och tillrättavisanden till mig själv. En offentligt monolog, där jag om jag har tur.. kan få det till dialog med andra.

9 reaktioner till “Det luktar”

  1. Haha, tja allt är ju relativt?
   Om du visste hur det luktade när ett kylskåp gick sönder häromveckan! Nicht gut!;-)
   Men det är ju skönt att ha något att skylla på?
   Printkillarna kan ju ”gasa på” utan problem – ingen märker någon skillnad;-)
   Tack för att du kikade in Thomas, ha det gott du med!
   Mvh Anna

 1. Åhh, jag måste hänga på mig kameran med macrot påskruvat ta på mig min lekdräkt (regnstället) och ut och kräla. Tror det är precis det jag behöver. Tack för att du påminde mig 🙂

 2. Ja, höstens dofter är härliga (utomhus menar jag!). När det gäller bilder så har du då helt rätt i att dom finns överallt, men också ingenstans. Det är när vi är i rätt stämning som bilderna uppstår framför linsen (eller är det i vår hjärna?). De dagar som inte rätt stämning infinner sig blir det inga bilder heller. Det är därför det är ren terapi när dom där motiven dyker upp och ger en riktig endorfinkick.
  Som vanligt magiska bilder, Anna!

 3. Blir så glad då jag ser att det finns nya uppdateringar på din blogg. I dina bilder blir allting vackert och spännande.
  Hösthälsningar från Finland

 4. Haha jasså du går och sniffar Ammoniak hela dagarna, fördelen med det är ju att det rensar näsan. Och du kan känna höstdoften bättre när du kommer ut och fotogtaferar 😉
  Som vanligt presenterar du härligt fantasi fulla bilder, som får fantasin att gå i full spinn 🙂
  Ha de gött !
  /Christer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: