Att knäppa knäppisar

_MG_7488_s
Ready to fly, but I ain’t got wings

Jag var 3 timmar för tidig till flygplatsen.

Just den dagen sken solen och en massiv värme mötte mig när jag klev ur bilen! Strandad ute i ingenmansland med absolut inget att göra, hade jag allt att göra då kameran med sitt makro var med mig i handväskan. 3 timmar i diket med ett makro gjorde min dag. Ljuset stod lågt och bäddade in de fåtal maskrosor som stod kvar efter gräsklippningen i ett mjukt varmt sken.

Jag tycker om dubbelbottnat.
Saker med ett mångfascetterat innehåll, något man inte får serverat på ett fat, utan själv kan forma fram en betydelse ur.
Märkligt är det då hur jag så gärna vill att betraktarna skall se de ”figurer” jag själv ser när jag väl hittar dom.
Jag och Magnus Lindbom höll en workshop i Vasa i Finland för 2 veckor sedan och efter mitt föredrag fråga en kvinna mig om det verkligen spelar roll om man ser det jag själv ser? Räcker det inte om det är en fin bild?

Men nej, jag tyckte och tycker inte det….
Mest för att bilden som sådan i mina ögon inte ÄR tillräckligt bra – utan figuren.
Att överhudutaget lyckas fånga en figur är speciellt, för mig iaf. Och dyker de väl upp får man ha lite överseende med att färg och omgivning kanske inte är heeeelt hundra procent.
Om det bara hade varit en ”fin bild” skulle jag komponerat den på ett annat sätt, ofta är det störande motiv som sticker in när en figur finns med, men som jag har ”överseende” med. Utan figuren gillar jag sällan bilden till 100%  helt enkelt.
Men gör någon annan det har dom självklart all rätt att göra det.

Dagens blogg erbjuder inte jättemånga figurer utan mer bara lite ”vackra bilder”, foton som i mina ögon har ett annat värde – trots avsaknad av figurer.
Den här gula aklejan hos mina föräldrar lyckades dock ha en liiiiiiiiten liten figur innuti sig, ett skelett av något ynklig insekt i den högra hålan med droppen i sig. Den var så liten att jag inte såg den, min skärpa lade jag på droppen när jag stod böjd över den ( det är en ovanlig upprätt sort min mamma har som inte hänger ner)

_MG_9261_s
Tiny skeleton

Nedan är samma akleja  fast med skärpan lagt längre bak, på ”spjuten” i bakgrunden.

Dess främre pistiller i oskärpa målade då upp för mig en diffus bild av ett manligt ansikte med snedbena och skjorta!

En bild jag kanske misstänker man kanske inte ser omedelbart. Jag hoppas att ni ser den dock, för det är annars en typisk bild jag anser äger ett ”fel” – ser man inget i det stora gula blaffan i mitten fyller den ingen funktion. Då är det bara en gul plump.

_MG_9275_s
Man in the middle

 

Ett par figurer dök dock upp i min trädgård och  sade hallå till mig:

_MG_8047_s

Glad och tacksam blev jag över den miniatyrlarv som lyckats äta mina vita lupiner på ett sådant sätt att ett ansikte uppenbarade sig i bilden nedan. Fram kom i mina ögon 2 kvinnor, en i skärpa och en i oskärpa framför. Den bakre skarpa kvinnan var dagen till ära utsmyckad med en bajspärla i pannan. Tack för det televerket!

_MG_8114_s
White madonna

Fingerborgsblomma är en växt man kan hur roligt som helst med! Vita vackra klockor eller ilsket rosa med vita fräknar, oavsett färg är dom makalöst bra fotoobjekt för en makrofotograf. Djupa och med ett intressant innehåll.

Ett steg åt sidan, eller upp och ner och en ny värld uppenbarar sig. Deras små ägg slutar aldrig fascinera..

_MG_8248_s

_MG_8349_s

_MG_8179_s

_MG_8148_s
I cry for two

Så hur var det i Finland då?

Jo.. som på bilden nedan! Mossbeklädda stenar med mängder av rödfärgade blad framför sig, ett område som vid bättre väderförhållanden var en guldskatt! Vädret var inte på riktigkt toppenhumör, även om alla deltagare var det. Knäppisarna som jag haft äran att möta minst en gång tidigare är så där charmigt personliga och härliga, alla på var sitt sätt och fick Magnus o mig att skratta gott många gånger.

_MG_7238_s

Resten av tiden sedan dess har jag ägnat åt skog, trädgård och inte minst flytt och packning på jobbet! Kanske inte så mycket som tyngde ateljén , men resten av Arkitektkopia har slitit som djur, så även i dag. Min arbetsplats är från o med nästa vecka inte längre Salsmästaregatan på Hisingen i Göteborg, utan Amalia Jönsson ute i Högsbo (även det Göteborg). Där kommer 3 Arkitektkopieföretag bli till ett stort och härligt gult gäng-)

_MG_9252_s

_MG_9157_s
En annan liten knäpp en – butter tomte på väg ut ur bild

 

_MG_8852_s

_MG_8701_s
Trollslända med skäggväxt
_MG_9114_s
Vid bryggan i Grebbestad vid 8 gradigt vatten

_MG_9115_s

_MG_8880_s
Little white rabbit
_MG_8025_s
Angry Elvis Presley-lookalike

 

_MG_7952_s

_MG_7866_s
Vid flyget
_MG_7500_s
Finsk maskros

 

_MG_9291_s
Head on a stick

Författare: Anna Ulmestrand

Fotograf med förkärlek till att kombinera ord med bild. I min blogg visar jag mer av mitt liv, mina tankar och tillrättavisanden till mig själv. En offentligt monolog, där jag om jag har tur.. kan få det till dialog med andra.

10 reaktioner till “Att knäppa knäppisar”

  1. Hej Lena:-)
   Oj vad sommaren försvann fort, jag hoppas du haft en härlig avslappnad semester! Tack så mycket för att du kikade in och för din kommentar! Det glädjer mig att figurerna gick att se
   /Mvh Anna

 1. Läckra bilder som vanligt. Dina bilder vid bryggan tilltalar mig lite extra.
  Fördriva 3 timmar väntan är inga problem med ett makro i näven haha. Tänk vad lättroad en makrofotograf kan vara.
  Ha en fin vecka.

  1. Jamen visst är vi lättroade? Världen bästa hobby:-) Eller sämsta beroende på om man vill ”stoppa tiden” ehum…
   Tack för din kommentar Camilla, en fin vecka önskar jag dig tillbaka:-)

 2. Dina figurer är suveräna tycker jag. I och för sig kan jag inte komma ihåg om jag hittat dem själv eller om du ledsagat mig med texter när jag tittat på dina bilder. Det är väl så att du nästan alltid skriver något runt bilderna har jag för mig.
  Och det är ju det allra bästa tycker jag, två berättande medium i kombination!

  Men, jag undrar hur du ser ut när du kliver på flyget efter några timmar i ett dike? Du hade väl inte vita jeans på dig?
  🙂

  Ha det gott! /Thomas

  1. Hej Thomas, det spelar ju inte så stor roll vem som såg dom först. Bara man ser tycker jag:-)
   Hur jag ser ut? Enligt Magnus ser jag ut som en ljungbuske i hövvet – haha. Helt underbart att se honom vrida sig av skratt när mitt huvud dök upp i ljunghavet dagen innan hemfärden. Ärligt talat så är det det sista jag bryr mig om – hur jag ser ut i mina kläder;-) Kanske pga att jag inte äger några vita byxor;-)

   Önskar dig en trevlig sommar fri från fläckskräck;-) Mvh Anna

 3. Macron världens mästarinna, det är du Anna:) Underbart att få ta del av dessa små människor som dyker upp i dina bilder…bl a. Ja jag har vart i Sverige, bara tre veckor och på hemvägen i planet kom jag på att jag inte kontaktat dig. Det är så många som ska hinnas med men jag fick träffat min syster och bror och mostrar, svägerskor och all släkt på Jans sida. En höjdpunkt var då Pettersons Krog på Käringön, dit vi seglade:)
  Jag hoppas dock att du har kvar boken till mig, nästa år kommer jag, ev flyttar flyttar vi hem då:)
  Kram Agneta.

  1. Hej kära du:-)
   Ahh men det har varit fult upp hos mig med! Och det har varit samma här hos mig med – vi har nog inte åkt så mycket båt och badat i skärgården någonsin. Vädret har ju varit ljuvligt, såpass att man nu njuter av lägre temperaturer igen. (undrar hur länge den känslan infinner sig dock;-))
   Oj, så å kanske man får se mer av fröken Viklund framöver? Det vore roligt!
   Självklart, boken väntar på dig säkert hemmavid förståss,-)
   Kram och tack för besöket i cyberrymden, alltid lika roligt att språkas:-)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: