Så kom det vitt

_MG_8318_S

Så fantastiskt det var att se de vita flingorna sakta dala ner… Bara för någon dag sedan var det 8 plusgrader men så smällde det till idag och genast infann sig julkänslan på ett ögonblick! Bilderna i dagens blogg är definitivt inte från idag utan är samlade rester från tidigare sessioner – främst från Surte. Det har inte blivit så mycket fotograferat på sista tiden, men hoppas de närmsta dagarnas ledighet skall förändra detta – återkom om en vecka så blir det nog mer fräschare – förhoppningsvis vitare – foton;-)

_MG_9630_s

Min enskilda firma hade gått med vinst i år – ingen jättesumma men ändå såpass att jag tänkte unna mig ett bättre objektiv. Jag hade kikat igenom utbudet och var förberedd på vilka jag ville testa redan innan jag klev in till Scandinavian Photos lokaler i mölndal. Förhållanderna var perfekt den dagen – halvdåligt mulet ljus som inte gav något objektiv någon fördel. Men fältproverna mellan de ”nya” med internstabilisering och mitt nuvarande ”gamla” utan stabilisator gjorde mig förvånad! Jag såg ingen skillnad när jag zoomade in och kikade på skärpan – det är nämligen det jag lite smått retar mig på när ljuset inte riktigt räcker till. Samtidigt blir jag ju lite glad också att det faktiskt fungerar såpass bra som det gör – mitt gamla hederliga utan stabilisator – i alla fall för mig. Det är väl så att man helt enkelt hittar en kompis som man trivs med och vet hur den fungerar.

Att det tecknar skillnaden mellan skärpa och oskärpa roligt är dess främsta fördel enligt mig. Se bara på bilden nedan där fröets slut nästa suddas ut till ett akvarellmässigt  utseende:

_MG_4717_s

 

Det får blad och ljusspel att förvandlas till grishuvuden i bakgrunder:

_MG_5153_s

_MG_8121_s

 

Det låter konturer suddas ut och hjälpligt påminna om siluetten av en näsa:

_MG_5984_s

 

Och ibland blir det ju bara rent kaos;-)

_MG_6065_s

 

GOD JUL och GOTT NYTT ÅR!!

 

 

 

 

Författare: Anna Ulmestrand

Fotograf med förkärlek till att kombinera ord med bild. I min blogg visar jag mer av mitt liv, mina tankar och tillrättavisanden till mig själv. En offentligt monolog, där jag om jag har tur.. kan få det till dialog med andra.

6 reaktioner till “Så kom det vitt”

 1. Hej Anna! Superfina bilder! Kul att du köpt nytt objektiv, alltid kul med nya prylar ☺ Har kollat lite på ett nytt jag med, men inte slagit till än. Just nu kör jag mycket med mitt gamla östtyska objektiv, det ger en häftig effekt, men är lite svårt att få skärpa med. Ska bli kul att få se fler fina bilder från dig 😊
  God fortsättning! /Lena

  1. Hej Lena och God fortsättning till dig med:-)
   Nej det blev ju dock inget nytt objektiv – jag tyckte inget vad bättre än mitt gamla tamron 90 utan varken stabilisator eller autofokus. Så det fick vara:-)
   Däremot är jag taggad på det där meyer görlitz trioplan som har blivit så innan bland speciellt makrofotografer. Kanske är det det du menar och har? Jag märkte att jag själv faktiskt hade ett makro-objetiv från meyer görlitz som jag fick då jag var 13 av min far till min analoga kamera – fast det var ett duoplan. Jag misstänker det inte bli lika häftiga effekter med det – jag upptäckte då inte att det blev fräcka ljuseffekter då för 30 år sedan iaf och som jag laborerade då borde jag ha märkt det. Kanske försöker jag skaffa ett trioplan på nätet- de skall inte vara så dyra och det hade ju varit roligt att testa:-)

   Mvh Anna

   1. Jag har köpt ett Pentacon auto 1.8/ 50mm som jag gillar skarpt. Det kostade bara 85:- på Tradera :).Har ett 135mm också som jag inte har använt så mycket än, men det ska testas också. Kolla in mina sista bilder i bloggen 🙂 Hoppas du hittar nåt du med!

   2. Oj jösses vilket fynd? Det var inte dåligt – tur det var så ”bra” då:-)
    Jag känner mig nöjd som sagt med mitt tamron, så jag är att jag inte hittade något ”bättre” för mig på scandinavian.
    Nu är det mat som gäller och 16 gb minneskort som jag skall gå igenom, får kika in på din blogg lite senare!

 2. Underbara bilder. Själv har jag ett gammalt Tamron 90mm som jag trivs utmärkt med. Det sitter nästan alltid på min kamera när jag är ute och ”jagar” bilder 🙂

  1. Ahh well då är vi av samma skrot o korn du o jag 🙂 Jag är fast med mitt Tamron jag med – det gick inte att hitta något bättre. Mitt tamron gick faktiskt sönder en gång efter kanske 6 år, ett otroligt fuktigt växthus knäckte det och jag åkte omedelbart och köpte ett precis likadant – inte det som var ”bättre” med stabilisator.
   Tack för att du kikade in och ha en god fortsättning!!
   Mvh Anna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: