Köldknäpp

_MG_4838_s

Kylan hälsade på ett par dagar. Det var nästan så man kunde känna julstämning spira i kroppen!

Kylan var tillräcklig för att tvinga morgonsura bilister skrapa frostig hinna, men inte nog för att ge diamanthårda hinnor på sjöar. Herr frost försökte sitt yttersta dock; under mitt sedvanliga besök i Surte såg jag hur sjön började transformeras till något hårt i kanten, men nu ett par dagar senare utplånar 8 plusgrader effektivt alla försök.

_MG_4876-copy_s

Frosten målade fallna träd ljuvt blå i skuggpartier:

_MG_5053-copy_s

Den lilla frost som kom smälte snabbt vid solens värmande strålar:

_MG_4846-copy_s

_MG_5024-copy_s

_MG_4793_s

_MG_4817_s

Vid surte hade en rotvälta klätts in i vitt, men det var inte frost utan fjädrar. Förmodligen hade en rovfågel ätit din middag där:

_MG_4617_s

_MG_4471_s

_MG_4524_s

_MG_5087-copy_s

Författare: Anna Ulmestrand

Fotograf med förkärlek till att kombinera ord med bild. I min blogg visar jag mer av mitt liv, mina tankar och tillrättavisanden till mig själv. En offentligt monolog, där jag om jag har tur.. kan få det till dialog med andra.

14 reaktioner till “Köldknäpp”

  1. Jag antar att det är ”svep-effelterna” du menar i t ex bild nr1? Vill gärna förklara, för det är mycket enkelt egentligen och inte alls någon efter-redigering: Jag ser till att söka upp en plats där det finns mycket naturligt ”skärp” – dvs gräs, blad, kvistar mm framför mitt huvudobjekt. Detta ”skräp” måste vara tillräckligt långt ifrån och tillräckligt nära för att ge effekten. Om det är kombinerat med lika mycket skräp bakom huvudmotivet och gärna med vattendroppar på skräpet i kombination med ljus snett bakifrån blir det än mer effektfullt! 🙂 Här hade jag tur och fann alltihop i ”guld”bilderna – solen sänkte sig ner snett bakom och förstärkte guldfärgen i det döda gräset. inget annat störde i bilden utan lät blåbärsriset trona fram ur ”svepet”:-) Skit bakom o skit framför som för en gångs skull är något positivt;-)

   1. Det är bara kul om man kan dela med sig:-) Det är ju det flera av dom där duktiga håller på med, när man ser insvepta svampar och blommor o blad – så är det ju alltid något i förgrunden som kraftigt ligger i oskärpa och därmed ”måla in” motivet.
    Bör tilläggas att det här skräp-filter-fotograferandet inte är att rekommendera då ljuset är dåligt!!
    Det blir en viss försämring självklart och för minsta lilla försämring i ljus blir bilden snabbt brusig. OM man överexponerar bilden hjälper det mot bruset lite grann..

 1. Vackra, inspirerande växtskräpbilder som vanligt 😉 Men jag föll för nr 4 som känns som en fotovariant av en designera jag egentligen inte gillar. Men som här i fotovariant blev så tilltalande 🙂

  Jag får fundera på en lösning när jag fotar som i bild nr 1. Pga synfel blir det alltid bäst skärpa när jag kör autofokus och det funkar verkligen inte bra på den typen av makrofotande 😦

  Hur ser det ut med anmälningar till kursen i maj? Hoppas den blir av… /Carina

  1. Hej Carina!
   Förstår ditt dilemma med synfelet, det fungerar ju inte alls tyvärr med autofokus…:-( Fast när man väljer ett såpass ”spretigt” motiv som bålbärsriset var så behöver ju inte skärpan hamna så superexakt. Bara aden hamnar någonstans på riset och inte på gräset i förgrunden….

   Jag är helt hundra inställd på att kursen skall bli av och har tagit ledigt från jobbet redan nu:-) För ett par veckor sedan hade 1/3 redan anmält sig och det borde ha blivit mer nu efter fotomässan och Magnus föredrag där. Jag kan inte svara exakt hur många som har anmält sig idag då Magnus är den som tar hand om bokningarna, men vi är båda supertaggade och ser fram emot det här:-)
   Mvh Anna

  1. Ah men vad roligt! Tack själv för att du kikade in. Idag har varit en fantastisk dag med lågt svepande ljus, uj vad det har känts i fototarmen….:-((( Jag vile så himla gärna ut o fotografera idga, men det enda jag han med var ett fåtal foton på smutsiga fönster under tiden en kladdchokladkaka gräddades inför kafferepet med föräldrarna.
   Hoppa du själv har kommit ut mer än mig och andades den friska härliga luften!!.-)
   Mvh Anna

  1. Tack så mycket själv Hilda! Det käns som att man får passa på att fotografera medan man kan, man vet ju aldrig vad som händer.. Just nu sitter jag med skadad hornhinna och inser att jag förmodligen inte kan ut och fotografera idag då ögonen måste droppas en gång i timmen. Gaaah, men en kvart, eller havtimme himmer man kanske..:-) Här har vi nämligen äntligen snö!!! Yeiiiii – hur kul som helst, men förädiskt halt på vägarna. Man skulle lika gärna kunnat ta på sig skridskor!
   Hoppas DU får en härlig dag och kan fotografera mer än vad jag kan – om du har lust förstått (ibland har man ju inte det bara)

   Mvh Anna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: