Med ett N

_MG_0918_s
Den gröna i skuggan

Med ett N signalerar man att man är medlem i Naturfotograferna och det är ett gäng jag numer ”tillhör” .

9 stycken blev invalda i år som jag kan se, rätt många!

Utan att man nämnt ett ord har informationen ändå lyckats nå flera vänliga själar som gratulerat och det känns ju lite dumt att inte säga ett ord om det här.

Nu är man alltså Anna Ulmestrand med ett N.. eller 2:-)

_MG_0399_s

_MG_0762_s

Vi pratade om det hemma över köksbordet hur märkligt det är att vi idag med alla de hjälpmedel, alla maskiner och fordon som finns ändå inte har ”tid” med det mest väsentliga i livet? För alla klarar inte att leva på det man brinner för.

För att ytterligare stjäla tid har jag sedan nyår börjat träna 2 gånger i veckan.

När nu ljuset börjat komma åter på kvällar är chansen rätt stor att jag struntar i den där träningen och går på tur med kameran istället för att förena nytta med nöje.

För snart 2 veckor sedan fick jag stulit lite kvalitetstid med kameran och fångade 2 dagar med sol och värme och hängav mig helt till att ligga platt på mage bland vitsippor och tror till och med att man kan se mig i 4:e bilden i bakgrunden fotograferande på mage (eller så är det en vit tomte;-) :

_MG_0310_s

_MG_0739_s

_MG_0336_s

_MG_0500_s

Förutom det så har tiden runnit iväg, fullkomligt!

Efter ett avslappnat föredrag i Norge som gick över tiden, känns det som att allt annat med gått över tiden – till o med min mage har en tendens att gå över tiden och får mig se ut som om man vore i 5:e månaden ibland (tyvärr utan bebis):

_MG_1177_s

_MG_0709_s

_MG_0174_s

Jag hade gärna velat blogga och skriva om alla intryck man fått från Norge, makalösa föredrag som man häpnade över och som fått mig lägga till ett par nya länkar till höger. Erlend och Orsolya Haarbergs foton fick mig gång på gång kippa efter andan, så sanslöst vackra bilder att det inte var klokt!

Och då ljuvliga Vincent Munier ja även han och inte bara hans bilder fick mig smälta, en ödmjuk själ som brinner för natur och att det var sann kärlek till de vargar han till slut mötte gick inte att ta miste på. Jag satt bara och glodde med hakan nere vid golvet och ögon stora som tefat.

Och så min favorit – all time: Tim Flach. Första gången jag såg hans foton på fotomässan i Göteborg glömmer jag aldrig – det var något aldeles i hästväg;-) Ett annorlunda förhållningssätt till djuren och hur man fotograferar dom. Inte något jag själv kommer ägna mig åt, men fascineras mycket över hur han lyckas porträttera djur på ett så estetiskt vackert sätt. Hur vi människor sedan behandlar djur blir man altid lika chockad över och tack vare Tims dokumentation tror och hoppas jag några tar sig en funderare.

Svenskar fanns en del av, Tore Hagman gjorde ett fantastiskt föredrag måste jag säga med otroligt vackra foton och lyckades även med att ge oss ett par tankeställare. Inte bara vackra bilder utan sååå mycket mer! Vackert, nyttigt och informativt!

Och Peter Gerdehag känner nog många till – de flesta har hört talats om hästmannen och det är ju tack vare denna man. Peter bjöd på en show – minst sagt:-) Mycket själfulla och vackra bilder och teatraliskt framträdande.

_MG_0429_s

Styrkan hos Norsk Naturfotofestival var dess bredd och blandning!

Att det fanns så många olika sätt att skildra naturen på gjorde festivalen i Ski till något aldeles extra och är övertygad om att denna festival kommer bli ett stående event som man med glädje ser fram emot! För de där eventen och festivalerna är guld värda!  Att få uppleva vad andra fotografer ägnat tid och energi åt i månader, ja kanske år är mycket speciellt!

Det är ren magi och kärlek man bevittnar och jag lovar jag kommer sitta fler gånger så här stum som mannen nedan när jag åtnjuter känsliga, sinnliga.. makalösa foton i Ski flera år framöver:

_MG_0647_s

_MG_0358_s

_MG_0599_s

Jag gjorde ett ”ryck” under denna helgen som var och försökte trotsa regnet…. men fick lika slokörat traska hem igen när jag kände mig precis som den här lilla videungen – aldeles genomblöt, men med en ryggsäck av drömmar ovanför sina axlar:

_MG_1082_s

 

 

Författare: Anna Ulmestrand

Fotograf med förkärlek till att kombinera ord med bild. I min blogg visar jag mer av mitt liv, mina tankar och tillrättavisanden till mig själv. En offentligt monolog, där jag om jag har tur.. kan få det till dialog med andra.

30 reaktioner till “Med ett N”

 1. Hej måste ta en stund och gratta dig för N 😊
  Ljuvliga bilder. Förstår det där med tiden. Känner igen mig. Tiden ska räcka till massor. Nåja, dammsugaren står troget och väntar, och väntar och väntar 😊
  Med vänlig hälsning, Camilla

  1. Tack så jättemycket, men jag har ju inte ”gjort” något än. Det känns som att man får bidra med något också och skall försöka göra det. Hur och på vilket sätt är inte riktigt klart än, men smider lite planer.
   Hahaha, du det där med dammsugaren är nog något som fotografer skyr!! Har läst många som inte vet vad det där är och undertecknad är en av dom.. Frågan är om min ens fungerar. hmmmm

   Mvh Anna

 2. Stort Grattis till medlemskapet i Naturfotograferna! Du är verkligen en värdig medlem:-) Synd att jag missade Norge, får bli nästa år. Nu är våren äntligen på gång, och du har hittat den ser jag. Grymt vackra bilder! Gillar det rosa ansiktet mycket. Ha en fin Foto- och träningsvecka:-)
  Lena

  1. Tack så mycket:-) Åh, men jag missade ju ditt föredrag så vi ligger lika;-) Jag säger detsamma -nästa gång – förhoppningsvis kanske man ser dig i år på Vårgårda festivalens scen?:-) ”håller tummarna”
   Våren den kom och gick men har lämnat gröna spår på kala grenar – spår man gärna ser där, så den kommer nog igen den där våren.
   Veckans första träningspass gjordes igår och läste att även du avverkat något otäckt? Då är livet rätt bra för oss båda,-)
   En fin vecka önskar jag dig med!
   Mvh Anna

 3. Gratulerer SÅ mye Anna og takk for sist på Ski. Ditt foredrag var akkurat så inspirerende og personlig som jeg hadde sett for meg. Det har virkelig gjort inntrykk, mange jeg kjenner har vært ute for å ta ”Annabilder”. Du kan bare ta det med ro, ingen gjør bilder slik som du gjør så det blir ingen kopiering, det er det ingen som får til selv om de prøver så mye de kan. Flott å lese at du hadde fine opplevelser på Norsk NaturfotoFestival på Ski. For min del er hakan fortsatt langt nede, inntrykkene var mange og sterke. Vi har såvidt begynt å tenke på neste år, send meg gjerne noen tips om hvem vi bør tenke på å invitere. Ønsker deg og dine en flott vår med masse nye bilder av gubber og kjerringer i blomster, speilinger, steiner og reflekser.

  1. Tusen tack Magnus!
   Det är ju jätteroligt om folk vill ut och hitta lite tokiga bilder:-) Det är det bästa betyg jag kunnat få – underbart!
   Ojoj, hålle rni redan åp med nästa år??? Puuh, du har gjort ett gott jobb och får ju passa på och börja andas ut lite med:-) Nu kommer ju våren och då måste du ju få ut och fotografera:-) Annars spricker man som löven!!
   Jag skal fundera på om det finns något att tänka på och maila dig isf. Jag tror inte jag kan komma på något dock… Jag älskade det mesta!:-) Det skulel väl vara om man kan man krympa avstånden mellan Göteborg och Ski?;-)
   Ha nu en riktigt fin vår med MYCKET foto och rekreation! Kram och tack från Anna
   :

  1. Tack så mycket Agneta! Skall försöka bidra med allt gott jag kan till gruppen och förhoppningsvis utveckla mig i hur jag kan sprida läran om Naturvård. Där behöver jag bättra mig och vad är väl bättre än att lära sig av den gruppen! Kram Anna

 4. Varmt grattis till ditt nya medlemskap i N! Det är du verkligen värd och märkligt att du inte varit medlem där lääänge!!!
  Och dina bilder är helt fantastiska som vanligt! Jag älskar den där lilla torra långt därinne i allt det blå! Den är magisk! (näst sista)!

  Jag önskar dig en trevlig och skön vecka!

  Kram!

  1. Tack så mycket Annelie, det märks att Naturfotograferna har ett gediget rykte och ett stort rykte då det spred sig som en löpeld utan att jag sagt ett knyst;-)
   Återstår att se vad det innebär i praktiken, att lapa mig i guldglansen är inte målet utan att främst lära mig och bidra på något sätt till Naturvård. Många i klubben ÄR redan djupt engagerade i frågan och känner mig lite på efterkälken där. Just det känns dock väldigt roligt och ser fram emot att försöka skapa något slags samarbete framöver.

   Vad kul att du drogs till den mest ”ickevåriga” och mörka bilden!:-) Dom där uppskattar jag själv, de som inte är uppenbart vackra, men som har mycket figurer att hitta i sig. Som vanligt ser ajg vrålande ansikten, men hoppas gärna att du ser annat med – en värld full med enbart vrålande ansikten vore bara FÖR mycket! Hualigen;-)

   Jag önskar dig med en finfin vecka och ser fram emot att den här regnperioden vandrar förbi så värmen kommer igen

   Kram

 5. Stort GRATTIS till N:et. Det är du verkligen värd. Jag trodde du var medlem där för länge sen. Dina bilder var några av dom första, som jag upptäckte, när jag för 3 år sen blev med systemkamera och ett macro var det allra första jag köpte. Du är en stor inspirationskälla för mig. Jag är väldigt förtjust i dina bilder med kort skärpedjup. Den näst sista, den lilla ljungkvisten i det stora blå ” havet” tilltalar mig, men alla dom andra bilderna är också fantastiska. Femman med vitsippan och den lilla flugan är super.
  Jag vill tacka dig Anna för all inspiration! Jag njuter av dina bilder
  Marianne

  1. Hej Marianne! Tusen tack för gratulationen och för så postiva ordalag:-)
   Nej, jag har ju inte det som sagt.. Vad det innebär i praktiken vet jag inte ännu, men hoppas kunna göra rätt för mig och främst bidra. Jag vill hjälpa till, men förmår inte på egen hand.
   Jag brukar med glädje följa dina bilder på fotosidan även om jag inte skriver något så ser jag mycket – du är verkligen flitig och fantastiskt duktig på just makro:-)) Jag har ikopplat så jag kan se de personer jag följer du vet? Och det är 90% bara dina foton;-) Det märks att du brinner för foto och har verkligen talang!!! Det går ju bra för dig med kan jag se med utställningar mm:-)
   Om det är någon som ger inspiration till människor är det sannerligen du. Tack själv får jag säga! Det är många som älskar och uppskattar dina bilder det märks tydligt på inte minst fotosidan:)
   Mvh Anna

  1. Mangen tack, det är en ära att ha blivit invlad verkligen! Tack själv får jag säga – Pecha Kucha- arrangemanget var sannerligen lyckat! Jag måste säga att jag var tveksam först till hur ni skulle hinna, men arrangemanget överträffade mina förväntningar! Mycket proffsigt framfört och tror jag kan med säkerhet säga att det blev en av helgens stora snackis 🙂

 6. Ett stort grattis till N:et! Om nån är värd det så är det du. Otroligt sköna bilder i detta inlägget också – inspirerande i vårtid. Känner igen det därmed brist på tid, men egentligen är det något av de få saker i livet som verkligen är rättvist – vi har alla 24 timmar per dygn, så det gäller ju att använda dom till det man brinner för annars står man där en dag och inser att det är för sent. Kanske dags att våga kasta loss Anna för jag tror att det är många som vill se fler bilder från din skaparförmåga!
  Önskar dig all framgång i det fortsatta bildskapandet!
  Kram
  Gert

  1. Åh men du är väl för vänlig.
   Tänk du Gert, det var väl inte länge sedan vi satt där på Öland och hade det gött? Som jag längtar dit igen skall du veta…. det var fantastiskt att gå på kurs hos dig.

   Njae, hur gärna jag än skulle vlija ligga på marken och dofta på blommor 24 timmar om dygnet tror jag att det skulle förstöra min lust och kreativitet om det hängde på pengar att jag gjorde det. Att ha en statig inkomst i ett yrke jag upskatta gör ju att jag kan vara just så egoistisk och egen som jag måste vara för att blomma ut kreativt.

   Marknaden kryllar idag av fotografer och är som jag läste en av de värsta yrken man kan försöka skaffa sig idag. Därför är det kasnke klokt att a de som en hobby och förhoppningsvis bidra med något till att värna om vår natur. Jag vill gärna götra något gott och hoppas kunna få chansen att göra så på något sätt. Jag vet inte exakt hur, men det gror i huvudet.. Att ev börja med undervattensfoto är något som lockar, skall bara lära mig andas under vatten först utan att få panik;-)

   Kram

  1. Stort tack, det är ju roligt om mina lite konstiga bilder har ett värde med sig de också:-)
   Naturupplevelsen i sig är ju den bästa bilden, en som alla kan ta – helt gratis:-)

 7. Stämmer in i lovorden och ett stort Grattis till ditt extra N. Är övertygad om att du, om du nu verkligen skulle vara mindre inläst på naturvård, snart kommer ikapp. Allt kan ju göras på olika sätt och att visa upp den nära miljön, de tajta landskapen och rikedomen som finns så nära oss är en lika viktig uppgift som många andra. Sen kan jag ana att du kanske kan mycket mer än du tror 😉

  Jag fick hem mitt makro från verkstan idag. Så att åla på mage i blåsipps- och vitsippsbacken blir en perfekt sysselsättning för min gipsade fot.

  Hoppas du har möjlighet att frigöra tid för jag ser fram emot mer och då inte bara bilder utan dina sköna betraktelser.

  Ha det gott! Carina

  1. Halloj Carina:-)
   Vad glad jag blir för din skull, det måste kännas betydligt lättare att förtränga sitt gipsade ben om än för en liten stund med enkamera i näven. Och detta väder bjuder ju på en explosiosn utan dess like där ute nu? Ljuuuvligt! Hoppas du har fått ut din fotolust dessa sommarvarma dagar:-)?

   Ja när det gäller naturvård är jag grön s a s – haha. Men vilja lusten och utvecklingspotentialen är stor:-) Bara att köra om man så vill!! jag skall luska och bena ut vad jag kan bidra med i sommar tänkte jag:-)

   Mvh Anna

 8. Stort Grattis Anna till medlemskapet! En verkligt värdig medlem som har en enastående förmåga att skapa personliga och inspirerande bilder om man frågar mig. Önska dig en fortsatt fin fotovår.

  Mvh, Jörgen

  1. Oj så hedrande ordalag från en av mina och makens största inspiratörer.
   Jag hoppas att jag är det eller kommer bli iaf:-)
   En fin fotovår och helg till dig med Jörgen
   Mvh Anna

  1. Inte så klart kanske, men roligt och mycket hedrande:-) Att Naturfotograferna har ett högt anseende står mycket klart med tanke på kommentarer man får. Det ÄR sannerligen något stort.

  1. Men halloj herr Buch:-)
   Tack så mycekt! Vad roligt att se ditt namn här inne – och en länk till din sida! Nu skall det följas och ses på fler av dina bilder *gnuggar händerna* 🙂
   Kram

  1. Vad kul!! Grattis får jag säga till den roligaste upplevese man kan ha! Med ett makro blir livet aldrig tråkigt ju?:-)
   Det tycks som om det är väldigt många kvinnor som fastnar i makroträsket och kaske itne så kosntigt? De är hyfsat billiga och väger inte ett ton…?
   Jag glömmer aldrig när jag såg genom mitt makro för första gången.. det var på ett glas med öl och alla bubblor som skimrade i ett guldhav! Efter det var man såld;-)
   jag är lite avis på dig som har det bästa framför dig:-))) Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: