Krokodilmannen

In flames är väl ett passande ord för den övre bilden.. den intensivt orangeröda ton får det nästan se ut som om det brinner….

En oväntad lektion om naturlära fick jag för ett par dagar sedan då jag stod och fotade just dessa blommor.

Plötsligt dök områdets planterare nr ett upp – krokodilmannen och frågade jag jag sysslade med (med aningens irriterad ton). Krokodilmannen planterar nämligen blommor och träd i skogen intill, dvs de jag för dagen fotograferade och ville väldigt gärna berätta allt om just dessa växter han värnade om för mig. Att det skarvades lite här o där i biologilektionen som då han pekade på ett par liljekonvaljer och stolt berättade att ”det där – det är minsann vitsippor” (say what?) Det fick man helt enkelt ta… han blev glad över att få berätta helt enkelt, så jag låtsades som att det regnade.

Det där med att förklara för någon utan att mottagaren bett om det – kanske är det lite manligt beteende gentemot en kvinna? Ett slags ta-hand-om beteende?

Samma överförmyndarförklaring skedde någon dag senare då jag gick längs med vägen hemmavid och som vanligt kände mig urdum! ”Det är en sak att gå och strosa i skogen lite planlöst, men invid en trafikerad väg där folk stirrar och undrar känns det enbart fånigt.) Iaf, det får man ju helt enkelt bara ta och den dagen fick jag plötsligt se detta mord:

I surrender!!!!!

Varvid jag fotograferade för glatta livet, fullkomligt omedveten om hur jag betedde mig och klampade runt i alla möjliga vinklar för att få med dramat så gott det gick.

En familj gick förbi på sin promenad där tydligen pappan i familjen var fotointresserad. Han undrade vad jag fotade och jag förklarade – ”mord” och pekade ner mot blomman. Han slängde en snabb blick ner mot vad väl även han förmådde se var ett extremt tätbuskigt snårigt dike! Ett jag låg o kravlade i. Då kom han med förklaringen för stackars lilla dumma mig kvinnan; ”du måste fota med stativ”!

Thats it! Inte oj vad spännande, läbbigt.. äckligt, eller jasså du är intresserad av foto du med?? Njaepp.. du måste fota med stativ! Mitt på dagen.. i gassande solsken? MÅSTE

Tja – vad säger man?

Öh.. tack för tipset?:-)

Men muttrar nej tack inombords……. ”jag har det så bra här” som tjuren ferdinand obstinat säger, luktandes på blommorna.. på frihand.

Det fungerar aldeles utmärkt serru gubbe lille:-)

När jag berättade om uppläxningen hemmavid skrattade äldste sonen och kläckte ur sig något jag inte trodde han visste: ”om bara slutartiden är tillräckligt kort fungerar det ju ypperligt att fotografera på frihand”. Och det kommer från en som kanppt hållit i en kamera!!? Med ett fånleendet klappade jag honom på huvudet och log stolt – dom HAR alltså snappat upp lite av det morsan håller på med? Han har så rätt så…:-)

Hang loose

Det är nästan man får spindelfobi när ilsket flinande spindlar dyker upp framför sökaren:

Författare: Anna Ulmestrand

Fotograf med förkärlek till att kombinera ord med bild. I min blogg visar jag mer av mitt liv, mina tankar och tillrättavisanden till mig själv. En offentligt monolog, där jag om jag har tur.. kan få det till dialog med andra.

30 reaktioner till “Krokodilmannen”

  1. Det är inte lätt att vara människa över huvudtaget oavsett om man är man eller kvinna..
   Ett par dagar senare ångrar jag allt jag skrivit om mannen i texten och den fjantiga kvinnosakskivnnan som ”kan själv” och ville vara i fred för 5 minuter försvann illa kvickt och blev nu tacksam för att ha mött honom och haft ett samtal med honom innan det var försent.
   //Mvh Anna

   1. Visst gör det? Och så är ju livet? Vi tar aldeles för mycket för givet.
    Jag är iaf glad att jag lät honom känna sig förhoppningsvis nöjd och glad där ett tag pekandes på blommorna… och inte minst att jag fick träffat honom överhuvudtaget, att få en bild av en person i verkligheten.
    Vi bor i ett stort parhusområde med 84 hushåll, men känner inte en kotte runt omkring. Visst vet man namnen på ett par men det är också allt. Annat var det förr då barnen var små och man fanns hemma.

 1. Hahaha…godt at du får slike belærende kommentarer 😉 Hyggelig for oss å lese i alle fall 😀

  Som vanlig mange bra bilder og noen av dem er jo rett og slett ”skitbra”, meget lekkert og dyktig gjort!!!!!! …..selv uten stativ 😀 😀 😀

  1. 😉 Är det säkert du inte är kvinna Geir? Utan stativ?? Du tvättar väl munnen?;-) Skämt åsido, det där med stativets vara eller icke vara har stötts o blötts länge i forum, precis som vilket objektiv och vilken bländare som är bäst:-)
   En sak är klar, många vill välditg gärna ha hjälp och räd längs med vägen och det skall man inte se ner på:-)
   Tack för kommentaren din och gla sommar!!
   Mvh Anna

  1. Halloj gamle man, en gammal dam i väst hälsar och tackar för besöket:-) Solen lyser med sin frånvaro men glada är vi för de – det är ju semester och sommar ändå:-)

 2. Det är underbart att se dina bilder och läsa kommentarerna. En undran: förstärker du färgerna lite? Min kamera kan inte åstadkomma så häftiga nyanser. Speciellt grönt tycker jag är särskilt svårt. Vill gärna bli överexponerat.

  1. Blir grönt överexponerad? För ljus alltså? Nja det har jag inte upplevt, men det skjuter gärna iväg olika mycket beroende på vad jag har för vitbalans inställt och även vad jag har för färgrymd.
   Om jag har inställt på landskap blir grön ton hutlöst och snudd på overkligt grönt! Ibland kan det vara en cool effekt men oftas gillar det det inte, det blir FÖR mycket helt enkelt.
   Men visst öppnar jag altid upp rawfilerna och justerar dom som jag tycker de skall se ut, det görs alltid i mina rawfiler.
   Ibland kan det justeras åt andra håller som t e x i min fingerborgsblomma där jag dragit ner på mättnaden, grundfilen var aaaaldels för skrikig i mina ögon. Om du kikar på smultronblomman med den lila gröna figuren innuti är vitbalansen på den inställd på glödlampa! Därav den lite blåare kallare färgskalan:-)

 3. Ja, det där har man undrat över … hur vilt främmande människor (män!) kan komma fram till en och säga att man måste ha stativ. Nog hade jag kanske behövt stativ ibland, det är sant … men kan jag inte få bestämma det själv?

  1. Tja det är ett för mig mycket främmande beteende, det är väl det som stör mig mest även om jag accepterar våra många likheter människor sinsemellan. Jag förstör dock att han enbart menade väl självklart. Han vill hjälpa mig bli bättre helt enkelt och det får man väl tacka för:-)

 4. Vad härligt din semester har börjat väder- & fotomässigt!:-)
  Känner igen mej i det det där om ”överförmyndarförklaring”, och oftast hittar man ju inte rätt svar vid de där tillfällena utan det kommer långt senare. Man undrar hur folk tänker ibland, som du säger, inte ett positivt ord utan bara rätt på om vad de tycker. Men som sagt, bara att ta med ro:-)
  Härlig överraskning du fick hemma av sonen sen!
  Som alltid är dina foton fantastiska, är det en fingerborgsblomma du fotat ner i?
  Fortsätt njut av ledigheten, det ska jag!

  1. Ja det var verkligen härligt -. nu känns det mindre härligt då ne förkylning riktigt tagit fart i min lilla hals. Har varit stum hela dagen pga heshet, men nu har det börjar ge med sig lite…. HImla tur man har händer och kan visa kodade teckenspråk (lite svårt då jag idag försökte visa eld med händerna. gick .. ehum.. sådär *s*)

   Ja ang mr know-it-all är det ju bara att skratta och le. Det spelar ingen roll vad någon anan tycker eller tänker, man själv är den som i slutändan bestämmer hur och vad an vill fotografera:-)
   Visst har du rätt, en fingerborg är det med sina små söta ägg innuti , dom är ju så makalösa dom där blommorna..? Undrar om det fanns en tanke bakom när gud skapade dom där blommorna, varför de skulle se ut som ägg.. det finns säkert en anledning med det också.-)
   Ja jag gör som du säger, försöker njuta i fulla drag, nu regnar det och har gjort så hela dagen, det är faktiskt skönt i värmen och vackert att se på är det med när det droppar utanför. Jag har nästan lust att gå ut och bada i regnet, men då tror nog grannarna man är skvatt galen,-) Ha ne fortsatt skön semester!!

 5. rörigt på rörö…dina bilder är då raka motsatsen till rörigt för de är harmoniska, vackra, ovanliga och kreativa. Fjärilen med sin snabel i skärpa…..njuter!! Ja tänk vad en del ska vara beservisser….gött att du fotar på DITT sätt:)

  1. Ahh men vad roigt at du tyckte dig se en ordning i kaoset:) Tack goa du !!
   Haha, ja när det gäller något så fritt skapande och eget som ju fotografering är finns det ju inga måsten? Tänk vad tråkigt om alla tänkte åp samma sätt och fotograferade på samma sätt? Man måste inte alls. Jag har inte gjort så på 10 år och det fungerar enlgit mig ypperligt. Jag skulle gärna vilja se honom kravla runt i diket med ett stativ bland alla snåriga grässtrån och smörblommor – lycka till säger jag bara;-)

 6. Vad härligt det låter med semester! Jag längtar till min i augusti. Härliga bilder som vanligt och särskilt den med den lilla gröna lusen på den vita blomman. Vitbalans? Kreativt! Men jag tycker du ska använda stativet i fortsättninge så det blir lite skarpare. 😉

  1. Ahh så då har du ingen semester själv än? Beklagar, men samtidigt får man väl gratulera med!! Den riktiga värmen har inte infunnit sig än, den kommerr säkert lite senare till er som väntar med det goda…:-)
   Haha, tja det är du ju i din fulla rätt att tycka, du är ju man?! 😉 *retas*
   Nä jag skall inte falla i könsrollsfällan coh raljera över sådant där- det var dumt av mig att ens påbörja det, men kunde inte låta bli – sorry;-)
   (skönt var det att lyssan till Jan Grahns tal och sedan insupa de bilder som visades på abecitas utställning i Borås i torsdags – trollska bilder både med och utan skärpa var härligt att se – och tagna från en man dessutom;-))

  1. Ahh så du är en fotokompis? Härligt med makrofantaster:-) Visst ÄR det vansinnigt roligt att fotografera makro? Har man väl börjat är det skvatt på omöjligt att sluta ju..;-)
   Ett stort tack för att du tycker om bilderna!! Det värmer massor
   Mvh Anna

   1. Hej Lena, jag kikade på din sida och du är ju fantastist duktig!! Jösses vad jag älskade kossebilden? LJUHUHUHUUUUUUVLIG!!! Många av dina bilder fick mig tjoa till här hemam må du tro! Skulle gärna kommenterat dom alla, men får återkomma med det isåfall;-) Vad har du för makroobjektiv? Vad det än är märks det att du känner dig hemma och att du har talang! Kul!!! Jag lägger gärna till dig här på min sida om det är ok? (återkommer senar och gör så om du okajat..)
    Mvh Anna

 7. Tack, vad snäll du är! Jag gillar också kossebilden. Hade varit ute och fotat med macrot och orkade inte gå in och byta, men det funkade ju fint 🙂 Jag har ett Tokina 100mm och en Canon Eos 110D.Byter nog kamera så småninom, men vill lära mig mer först och hitta ”min stil”. Känner mig hedrad att du vill lägga till mig på din sida:helt ok för mig./ Hälsningar Lena

  1. Åh ja makrot fungerade ypperligt! Det verkade vara en snäll kossa iaf…? Inte som den gången jag själv blev attackerad av en galen kossa (eller tjur kanske snarare, hualigen) *gulp*
   Vad bra att jag fick läga till dig, tack så mycket:)
   Mvh Anna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: